Generali Sigorta A.Ş

2024 Trafik Cezaları Ne Kadar? Trafik Cezaları Listesi

İlk Yayınlanma: 13.03.2023 Generali Sigorta Son Düzenleme : 19.12.2023

 

Trafikte insanların canını ve malını koruyan bazı trafik kurallarının ihlali karşılığında idari para cezaları kesilir. 2024 yılında idari para cezalarının %58.46 oranında zamlanmasına karar verildi.

 

Trafik Sigortası Yaptırmadan Trafiğe Çıkmanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafiğe çıkmadan önce oluşması muhtemel riskleri güvenceye almak için zorunlu trafik sigortası yaptırılması gerekir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmayan birey, 691 TL cezaya tabi tutulur. Aynı zamanda araç trafikten men edilir. Zorunlu trafik sigortasının kapsamadığı teminatları sunabilen kasko seçeneği tamamen sürücülerin isteğine bağlı olarak yaptırılır.

 

Emniyet Kemeri Takmamanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafikte oldukça önemli güvenlik önlemleri arasında bulunan emniyet kemeri, sürücü ve yolcuların canını korur. Emniyet kemerinin takılmaması halinde para cezası kesilir. Türkiye'de en çok ihlal edilen trafik kuralları arasında sayılan bu kural, eğer uygulanmazsa can kayıplarına sebebiyet verebilir. Emniyet kemeri cezası 691 TL'dir.

 

Park Etmenin ve Duraklamanın Yasak Olduğu Yerlerde Park ve Duraklamanın Cezası Ne Kadar?

 

Trafik esnasında bazı noktalarda duraklamak ve park etmek yasaklanır. Trafiği olumsuz etkileyen bu durumun gerçekleşmesi halinde para cezası kesilir. Tünel, kavşak gibi kritik bölgelerde duraklamanın yasak olması gibi yaya geçidi gibi alanlara araba park etmek de yasaktır. Yasak bölgelerde duraklama ve park cezası 691 TL'dir.

 

Seyir Halinde Cep Telefonu Kullanmanın Cezası Ne Kadar?

 

Sürücünün yolculuk esnasında cep telefonu ile ilgilenmemesi önemli trafik kuralları arasındadır. Seyir halinde telefon ile konuşmak, sürücünün dikkatini kaybetmesine neden olabilir. Dikkat dağınıklığına mahal vermemek ve oluşabilecek herhangi bir olumsuz durumdan korunmak için cep telefonunun kullanılmaması gerekir. Yolculuk esnasında sürücünün cep telefonu ile konuşmasının ceza bedeli 1.507 TL'dir.

 

Araç İçerisinde Yüksek Sesle Müzik Dinlemenin Cezası Ne Kadar?

 

Trafiğe çıkıldığında arabada yüksek sesle müzik dinlemek diğer insanların rahatını bozabilir. Aynı zamanda ses kirliliği de yaratan bu durumun ihlal edilmesi para cezasını getirir. Araçta yüksek sesle müzik dinlemenin ceza ücreti 691 TL'dir.

 

Kırmızı Işık İhlali Cezası Ne Kadar?

 

Kırmızı ışıkta geçme hali sıkça görülen trafik kuralı ihlalleri arasında yer alır. Kırmızı ışık ihlalinin bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde yapılması para cezası ile karşılık görür. Kırmızı ışık kuralını ihlal edenler 1.507 TL kırmızı ışık cezası ödemekle yükümlüdür. Ancak bu cezanın yalnızca para olduğunu söylemek yanlış olur. Birçok kez kırmızı ışık ihlali yapan birey, ceza puanı alır. Her bir kırmızı ışıkta geçmenin ceza puanı 20'dir. Bir diğer kırmızı ışık ihlalinde ceza puanları eklenmeye devam eder. Sadece ceza puanları ve para cezası kapsamında değil, bireylerin kendinin ve diğer insanların can güvenliğini korumak için bu kurala uyması gerekir.

 

Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Ehliyeti olmayan bir insanın araç kullanması hem kendisinin hem de diğer bireylerin canını riske atan bir davranıştır. Sürücü belgesiz trafikte olan kişiye ve aracın asıl sahibine aynı anda ceza kesilir. Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL olarak belirtilir. Eğer bu ceza birden fazla kez alınmışsa para cezası her seferinde katlanmaya devam eder ve sonucunda hapis cezası da eklenebilir. Araba sahibi ve ehliyetsiz sürücü farklıysa bile her ikisi de cezalarını katlanarak ödemek durumunda kalır.

 

Hız Limiti Aşımı, Radar Cezası Ne Kadar?

 

Trafikte uyulması beklenen hız sınırı, araç türlerine göre değişiklik gösterir. Hız limitinin aşılma oranı da kişiye yansıyacak olan para cezasının artması demektir. Hız sınırı %10 ile %30 oranında aşıldıysa ödenecek hız cezası 1.507 TL'dir. Hız limiti aşma oranı %30 ile %50 arasındaysa ödenmesi gereken tutar 3.136 TL'dir. Hız sınırının %50 oranından fazla aşılmasının bedeli ise 6.440 TL olarak belirtilir.

 

Muayenesiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

 

Muayenesiz araç kullanılması, araçta olan bir sorunun tespit edilmesinin ve soruna müdahale edilmesinin önüne geçer. Problemi bulunan bir araç ile trafiğe çıkmak, trafikteki tüm bireylerin hayatını riske eden bir durumdur. Araç muayenesi yapılmadan trafiğe çıkmanın bedeli 1.507 TL'dir. Muayenesiz araçla trafiğe karıştığı belirlenen araçlar trafikten men edilir.

 

Yayaya Yol Vermemenin Cezası Ne Kadar?

 

Türkiye'de sık karşılaşılan kural ihlallerin arasında bulunanlardan biri yayaların geçmesine izin vermemektir. Trafikte yaya geçidi ihlal cezası 3.136 TL'dir.

 

2024 Trafik Cezası Listesi

 

  • Trafik sigortası yaptırılmadan trafiğe çıkma: 691 TL
  • Emniyet kemeri takmama: 691 TL
  • Belirlenen takip mesafesine uymama: 691 TL
  • Araçta yüksek sesle müzik dinleme: 691 TL
  • Şerit değiştirme-izleme kurallarının ihlali: 1.507 TL
  • Engelliler için ayrılmış olan park alanlarını işgal etme: 1.383 TL
  • Kırmızı ışık ihlali: 1.507 TL
  • Seyir halinde telefon kullanma: 1.507 TL
  • Muayenesiz araç ile trafiğe katılma: 1.507 TL
  • İzin verilmeyen yerde sollama yapma: 1.507 TL
  • Yönetmeliğe uymayan plaka kullanma: 1.671 TL
  • Plakanın okunamayacak halde bulunması: 2.648 TL
  • Yayalara yol vermeme: 3.136 TL
  • Hız sınırını %30 ile %50 oranları arasında aşma: 3.136 TL
  • İlk kez alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 6.440 TL
  • Emniyet şeridini ihlal etme: 6.440 TL
  • Hız limitinin %50 oranından daha fazla aşılması: 6.440 TL
  • Yetkinin dışında siren kullanma: 6.440 TL
  • İkinci defa alkollü halde araç kullanırken yakalanma: 8.075 TL
  • Aracı plakası olmadan kullanma: 8.167 TL
  • Sürücü belgesi olmadan araç kullanma: 12.978 TL
  • Alkol testini kabul etmeme: 18.453 TL
  • Sahte plaka kullanımı: 32.171 TL
  • Drift atma: 32.234 TL
  • Uyuşturucu etkisindeyken araç kullanma: 32.240 TL

 

Benzer Başlıklar

Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nelerdir?

Trafik Kazalarında Kusur Oranları Nelerdir?

Trafik kazaları sonucunda hesaplanan kusur oranları hakkında detaylı bilgi almak ve kusur oranlarının anlamlarını öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
LPG Nedir?

LPG Nedir?

“Tüpgaz” olarak da adlandırılan LPG (sıvılaştırılmış petrol gazı) ısıtma, pişirme ve aydınlatmalarda ön plana çıkan bir enerji kaynağıdır. Renksiz ve...

Devamını Oku
<strong>Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?</strong>

<strong>Ruhsat Yenileme İşlemleri Nasıl Yapılır?</strong>

Belli dönemlerde aracınızın ruhsat yenilemesinin yapılması yasal bir zorunluluktur. Araç ruhsatlarının nasıl yenileceğini bu yazıdan öğrenebilirsiniz.

Devamını Oku