Generali Sigorta A.Ş

Zamanı dolan pasaportlarını yenilemek isteyen ya da yeni çıkaranların yakından takip ettiği pasaport defter bedeli, 2023 yılında güncel fiyatları ile ortaya çıkmıştır. Geçen yıl %36,2 olan değerleme oranı, 2023 yılında yüzde yüzden de fazla bir oranda yükselerek %123’e ulaşmıştır. Üretici fiyat endeksi rakamına göre her yeni yılda belirlenen yeniden değerleme oranı, Cumhurbaşkanı’nın yetkisi doğrultusunda azalır veya yükselir. Önceki sene %25 şeklinde belirlenmiş olan zam oranı ile 225 TL’ye ulaşan pasaport cüzdan bedeli, 2023 yılında %123 oranında zamlanmış ve bunun sonucunda 501 TL düzeyine ulaşmıştır. Belirlenen bu zam oranları doğrultusunda pasaport defter bedeli ve harcı doğru yöntemler kullanılarak yatırılır ve böylece yurt dışına gitme gayesi olanlar için fırsat oluşur.

Yurt Dışı Harç Pulu Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti pasaportuna sahip olup yurt dışına gitmek isteyenler, pasaport sahibi olanlar, turistik yerleri gezmek amacıyla yurt dışına çıkacak olanlar; belirlenen miktardaki harç ücretini ödemesi gerekir. Pasaportun hangi türde olduğu fark etmeksizin pasaportun sahibi olan kişinin bu harç miktarını zamanında yatırması önemlidir. Yurt dışı çıkış harcının bilinen diğer isimleri; pasaport pulu ve yurt dışı harç puludur. Gereken miktardaki ücret ödendiğinde her bireye pul verilir. Bu pullar pasaport kontrolü yapılırken görevli personel tarafından bakılır ve bu doğrultuda geçiş yapılır. Ayrıca yolculuk sırasında güvenliği sağlamak ve güvence altına almak için seyahat sağlık sigortası yaptırılır.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Nereye Yatırılır?

Yurt dışı çıkış harcı ödemesi birçok farklı yöntemden yararlanılarak yapılır. Bankalara uğrayarak ya da internetten ödeme seçeneğini kullanarak yurt dışı harçları ödenebilir. Ayrıca havaalanlarında yer alan harç pulu gişelerinde de ödemeler gerçekleştirilir. İnternette ödeme yapmak için İnteraktif Vergi Dairesi’nin resmi sitesine ulaşılabilir. Ödemeler bankalardan yapılacaksa harç ödemesi yapılabilen anlaşmalı bankalara ulaşılır. PTT ya da Vergi Dairesi’ne giderek yurt dışı çıkış harcı ödemesi yapılabilir. İlçe Mal Müdürlüğü’ne başvurarak da gereken miktarda harç yatırılabilir. Yurt dışı pul ücreti, belirli bir süre sınırlaması olmaksızın yatırılabilir. Fakat en az bir hafta önceden ödemelerin tamamlanması, oluşabilecek problemlerin önünü keser.

Yurt Dışı Çıkış Harcı Ne Kadar?

2023 yurt dışı harcının fiyatı uygulanan zamlarla birlikte yükselmiştir. Pasaport defter bedeli için talep edilen ücret, 501 TL olarak güncellenmiştir. 6 aya kadar olan pasaport için ödenmesi gereken harç 689,7 TL olarak belirlenmiştir. 1 yıl için pasaport harç ödemesi 1.008,3 TL’dir. 2 yıllık için pasaport harcının karşılığı 1.646,1 TL olarak belirtilmiştir. 3 yıl için olan ücret ise 2.335,5 TL’dir. 4-10 yıl aralığında olan pasaport harç bedeli ise 3.295,5 TL olarak belirtilir. Belirlenen miktarlardaki yurt dışı harçları ödenerek yurt dışına seyahat etme olanağına ulaşılabilir. Yeşil pasaport, gri pasaport ve öğrenci pasaportuna sahip olmak için herhangi bir harç bedeli ödenmesi gerekmez. Öğrenci pasaportu yalnızca defter bedeli ödenerek elde edilebilir.

Seyahat Sağlık Sigortası