Generali Sigorta A.Ş

Bu kritik dönemde her ikinizi de besleyecek doğru gıdalar tüketerek kendinize ve bebeğinize bakma zamanı. Neyse ki bütün atıştırmalıklardan vazgeçmeniz gerekmiyor. Hem kolayca uygulayabileceğiniz hem de tamamen leziz ve sağlıklı bir hamilelik diyeti yapmak mümkün. İşte bebek beklerken tüketebileceğiniz en iyi gıdalar, şimdiden afiyet olsun!

Protein dolu yemekler

Protein herkes için kritik bir öneme sahiptir, ancak hamileler bebeğin gelişmesini sağlamak ve düşük doğum ağırlığını önlemek için her gün ekstra 10 gram proteine ihtiyaç duyar. Bu vücut dokularınızın sağlıklı kalmasına da yardımcı olacaktır. Bu yüzden bol miktarda fasulye, mercimek, kırmızı et ve kanatlı eti tüketin. Ancak salmonella gibi bakterilerin yol açabileceği gıda zehirlenmesi hamileler için çok tehlikeli olabileceğinden yediğiniz tüm etlerin iyi piştiğinden emin olun. Domatesli, fasulyeli ve mercimekli bir et veya balık yahnisi ihtiyacınız olan proteini almanızı sağlayabilir. Ya da zevkinize göre şöyle dumanı üstünde tüten bir tabak etli kuru fasulyede tercih edebilirsiniz.

Süt ürünleri bakımından zengin beslenme biçimi

Süt ürünleri hem hayati önem taşıyan protein içeriğine sahip, hem de kalsiyum, fosfor, B vitaminleri, çinko ve magnezyum bakımından zengindir. Bütün bunlar, bebeğinizin düzgün gelişimi için kritik öneme sahiptir. Eğer yoğurt yemiyorsanız, şimdi yemeye başlama zamanı! Yoğurt, en yüksek oranda kalsiyum içeren gıdadır; üstelik bazı çeşitleri bağırsaklarımızdaki sağlıklı bakterileri destekler. Bu, hamilelikte vajinal enfeksiyonlar ve preeklampsi (gebelik zehirlenmesi) gibi komplikasyonları hafifletmeye yardımcı olabilir. Bir kase yoğurda tahıl ve meyve çeşitleri karıştırarak gününüze mükemmel bir başlangıç yapabilirsiniz. İyi pişmiş olması kaydıyla, yumurta da hamileler için güvenli ve önerilen bir gıdadır.

Faydalı yağlar

İçerdikleri cıva ve diğer olası kirleticiler dolayısıyla genellikle deniz ürünlerinin hamileler tarafından sınırlı tüketimi önerilir. Ancak bu durum çocuğunuzun beyninin ve gözlerinin gelişimini destekleyebilecek ve hayati öneme sahip omega-3 yağ asitlerinin alımını önleyebilir. Haftada bir veya iki defa deniz ürünleri tüketmek hem omega hedefinize ulaşmanızı sağlayabilir, hem de kan değerlerinizi yükseltebilir. D vitamininin doğal olarak alınabileceği az sayıdaki kaynaktan biri olan somon ızgara ise iyi bir seçenek olabilir. Böylelikle kemiklerinizi ve bağışıklık fonksiyonlarınızı da desteklemiş olursunuz.

Mucize vitaminler

Hamilelik sırasında, D vitamininin yanı sıra beta-karoten seviyenizi de yükseltmeniz gerekir, Neden mi? Çünkü bu bitki bileşiği vücutta A vitaminine dönüşür ve doktorlar hamilelik sırasında bu “mucize” vitaminin alımını %40’a varan bir oranda artırmanızı önermektedir. Hücrelerin ve dokunun sağlıklı gelişimi için önemlidir ancak aşırı almamaya dikkat edin; aksi takdirde yüksek dozlar toksik etki yaratabilir. Haftada bir veya iki defa balık ya da et yemeğinin yanında yüksek beta-karoten içerikli bir porsiyon tatlı patates tüketmeniz yeterli olacaktır.

Günde beş porsiyon sebze ve meyve tüketme

Son olarak, yeterince sebze ve meyve tüketmenin önemini hepimiz biliyoruz, değil mi? Hamileler de “günde beş porsiyon” kuralından müstesna değil. Sebze ve meyveler hem gerekli vitamin ve mineralleri almanızı sağlar, hem de lif içeriği sayesinde hamilelerin nahoş deneyimlerinden biri olan kabızı önlemeye yardımcı olabilir.

Öğle yemeğinde fırında pişmiş bir patates tüketmeniz enerjinizi korumak için yeterli karbonhidrat almanızı sağlayabilir. Üzerine yeşil sebzeler, özellikle brokoli, ıspanak ve kara lahana eklemeniz ise hem leziz hem de sağlıklı bir öğün hazırlamanızı sağlar. Bu tür sebze ve otlar, yüksek seviyede antioksidan içerir ve düşük doğum ağırlığı riskinin azaltılmasında size yardımcı olabilir.

Ailenizin iyiliği birinci önceliğiniz; bu nedenle,  kendinize ve çocuklarınıza iyi bakın 

Tamamlayici Saglik Sigortasi

En Çok Okunanlar