Generali Sigorta A.Ş

Köpeğinizle hareketli bir gezinti veya öğle molasında tempolu koşu yapmak faydalıdır; antrenman yapmak odaklanmanıza yardımcı olabilir, Mevsimsel Duygu durum Bozukluğundan uzak durmak için ihtiyaç duyduğunuz D vitaminini almanızı sağlayabilir ve genel olarak ruh sağlığınız için çok faydalı olabilir.

Ancak ne yazık ki rüzgârda uçan bir kraker paketi veya ayaklarınıza dolanan bir kâğıt can sıkıcı olabilir. ‘Plogging’ adlı bir antrenman ise bu durumu değiştirmeyi vaat ediyor.

İsveç’te ortaya çıkan, İsveççe ‘toplamak’ ve ‘koşmak’ kelimelerinin birleşiminden oluşan Plogging terimi, koşarken gördüğünüz çöpleri toplamayı anlatıyor. Bu aktivite aynı anda hem vücudumuz hem sağlığımız hem de dünya için faydalı.

Bu eşsiz aktivite, Erik Ahlström ve Stockholm’da bulunan koşu grubu Plogga tarafından hayata geçirilmiştir.

Erik şu ifadeleri kullanıyor: "20 yıl boyunca İsveç’in kuzeyindeki küçük bir kayak bölgesi olan Åre’de yaşadıktan sonra Stockholm’e döndüğümde, Stockholm’ün ne kadar kirlendiğini fark ettim. Bisikletle işe giderken doğaya atılan çöplerin miktarı karşısında şok oldum. Aynı atıklar yolda birkaç hafta boyunca kalıyordu, bu yüzden ben toplamaya başladım. Küçük de olsa bir yeri temizlemek iyi hissetmemi sağlıyordu.”

Erik bazı koşu arkadaşlarıyla birlikte çöp torbaları alarak çöp toplamaya başladı. Bu aktiviteyi “Yetişkinler için bir hazine avı gibiydi” diye tanımlıyor.

Bu şekilde başlayan Plogga, dünya çapında hızla yayıldı ve insanları harekete geçerek dünya çapında bir temizlik hareketine katılmaya teşvik etti. Bu çevreci antrenman trendi, tam da denizlerimizin plastikle dolduğu bir zamana denk geldi: denizlerimize her yıl 8 milyon ton plastik çöp atıldığı bildiriliyor.

Her birimiz atıklarımızı doğru bertaraf ederek, kompostlayarak veya geri dönüştürerek çevreye faydalı olmak için üstümüze düşeni yapabiliriz. Üstelik bundan bizim de kazancımız var! Biraz temiz hava almak için yürümeye ve koşmaya çıkmak ruh halinizi iyileştirir ve D vitamini alımınızı artırır.

Çimlerde yuvarlanan bir kahve bardağı görürseniz neden almayasınız? Toprağı kirletmek ve göze batmak yerine geri dönüşüme gitmesini sağlayarak siz de çevrenin temizlenmesinde rol oynamış olursunuz.

Dünya çapında katılabileceğiniz sayısız Plogging grubu bulunmaktadır. Örneğin, Instagram’da arama yaparak birçok ülkenin yanı sıra Türkiye’de de Plogging Türkiye veya Ploggers of Istanbul gibi çeşitli Plogging gruplarına ulaşabilirsiniz!

Tek başınıza veya arkadaşlarınızla birlikte yanınıza bir çöp torbası ve bir çift eldiven alarak koşuya çıkabilir ve bu aktiviteyi yapabilirsiniz. Şimdi harekete geçersek, hepimiz Erik gibi olabilir ve dünyanın daha iyi yönde ilerlemesine katkıda bulunabiliriz.

Spor yapmak ve temiz bir çevre, yaşam kalitesini yükselten ve sağlığı destekleyen unsurlar arasındadır. Ancak denizlerin, ormanların ve genel olarak çevrenin hızla kirlenmesinden ileri gelecek sorunlar hareketsiz bir yaşamla birleşince sağlığınızı tehdit edebilir.

Siz çevre kirliliğini minimuma indirmeye yönelik bireysel gayretlerinizle çevreyi desteklerken, Generali Tamamlayıcı Sağlık Sigortası’nın SGK teminatını aşan sağlık harcamalarını karşılayan geniş kapsamı da bu mücadeleniz sırasında yanınızda olacak.

En Çok Okunanlar