Generali Sigorta A.Ş

Araba Cam Hasarı Durumunda Yapılması Gerekenler

İlk Yayınlanma: 04.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2021

Cam Hasar Aldığında Neler Yapılmalı

Trafikte kimi zaman görünmez kazalar (örneğin, önünüzdeki aracın tekerleğine sıkışan taşın, araç tümsekten geçerken beklenmedik bir şekilde fırlayıp ön camınıza çarparak araba cam hasarı yaratması) kimi zaman da dikkatsizlikle (önünüzdeki kamyonunun yükünün iyi bağlanmamış olması sebebiyle, rampa çıkarken yükünün serbest kalıp hemen arkasında ilerleyen arabanızın camına doğru kayarak araba cam hasarı yaratması gibi) az hasarlı kazalar meydana gelebiliyor. Bu tür olaylara karşı araç sigortası ve Kasko ile önlem alsanız da, olay anında soğukkanlılığınızı korumak ve her zaman dikkatli bir sürücü olmak, yolda temel ilkeleriniz olmalı. Beklenmedik bir olay sonucunda aracınızın ön camının hasar görmesi halinde, aynalar yardımı ile yavaşça yolun sağ tarafına park edin. Hasarın fotoğrafını çekin. Kalorifer ve havalandırma deliklerinin üzerini arabada bulunan ceket, battaniye ya da kağıt havlu ile kapatarak, küçük parçaların buralara düşmesine engel olun. Yardım çağırın. Cam parçalarının size ve başkalarına zarar vermesine engel olmak için poşete koyup daha da güvenlisi, gözden çıkaracağınız bir kumaş ürüne dikkatlice sarıp, öyle atın.

Cam Hasarı

Araç camlarının en yaygın hasar görme biçimiyse, hırsızlık. Aracınızın hırsızlık sebebiyle zarar görmemesi içinse güvenli ve ışıklandırmalı alanlara park edin. Asla ve asla değerli eşyaları arabada bırakmayın, içinde değersiz şeyler de olsa çanta, kutu gibi dışarıdan ilgi çekecek eşyalarınızı bagajda tutun.

Kasko Fiyatını Öğren!

Cam Hasarı Sigorta Tarafından Karşılanır Mı?

Trafik Sigortası’nın sunduğu Cam Kurtaran Hizmeti ile aracınızın diğer bir araçla çarpışması, bir cisme veya diğer bir araca çarpması veya aracınızın çalınmaya teşebbüsü neticesinde oluşacak cam kırılması hasarları yılda 1 defa ve azami 500 TL ile teminat altına alıyor. Benim Kaskom’un sunduğu Cam Kurtaran Hizmeti ile ise aracınızın kasko poliçesi kapsamında karşılaşacağı zararlar neticesinde aracın camlarında oluşacak zararlara ek olarak münferit olarak araç camlarında oluşacak zararlar da teminat altına alınıyor. Kaza tespit tutanağı ile belgeli %100 rüculu hasarlar, anlaşmalı servislerimizin kullanıldığı 1 radyo teyp, 1 cam kırılması hasarları, kasko hasarsızlık indiriminizi etkilemiyor. Konusu açılmışken… Araba camlarının net bir görüş sağlayacak kadar temiz olmasının, sürüş güvenliği ve görüş kaynaklı kazalar engel olması açısından önemli olduğunu hepimiz biliriz. Araba camlarının temiz olması, sürücünün dikkatinin dağılmaması için gözden kaçırılmaması gereken önlemlerden biri. Yukarıda da bilgisini verdiğimiz gibi kaskonuz, ‘Cam Kurtaran Hizmeti’ ile cam hasarı durumunda güvenceye alıyor ama olası bir kazaya mahal vermemek ve güvenliğiniz için camlarınızı her zaman temiz tutmakta fayda var.

Temiz camlar için pratik ipuçları:

  • Araba camlarını temiz tutmak için vazgeçilmez 3 temel malzeme cam temizleme spreyi, sünger bez ve gazete kağıdı. Araba camınızı silerken yüzeyde çatlak olup olmadığını mutlaka kontrol edin. Kullanacağınız bez yumuşak ve tüy bırakmayan kumaşlardan olmalı; camda kireç bırakmaması için, temizlik suyunun mümkünse çeşme suyu olmamasına dikkat edin.
  • Araba camlarınızı puslanmaktan korumak için patates kullanabileceğinizi biliyor muydunuz? Soyulmamış ama iyice yıkanmış bir patatesi ortadan ikiye bölün ve bir parçası ile arabanızın ön camını iyice silin. Patatesin camda oluşturacağı ince tabaka puslanmayı engelleyecek.
  • Soğuk ve karlı bir günde, sabah işe gitmek için aceleyle evden çıktınız, ne var ki arabanızın ön camı donmuş! Yola bu şekilde çıkmaktan kaçının. Bunun için sabah duş alırken bir tarafta banyoda akan suyu bir kovaya doldurun, böylece hem su kullanımdan tasarruf edersiniz hem de ön cama dökeceğiniz ılık su buzu çözer.
  • Araba camlarını, yağmurla birleşmiş toz lekelerinden temizlemek için kola kullanabilirsiniz. Ancak bu işlem sadece cama yapılmalı dolayısıyla kaputu ve motoru korumak için ön camın hemen altına kalınca bir havlu serin. Kola kabarcıkları camlarınızı temizledikten sonra oluşacak yapışkanlığı bol suyla durulayın.
  • Arabanız için cam temizleme spreyini kendiniz hazırlayabilirsiniz. Bir litreye suya çeyrek fincan amonyak ekleyip, kapağı sıkı kapanan bir plastik şişeye doldurun. Camlarınızı, bu karışımı yumuşak bir süngere dökerek temizleyin, kağıt havluyla kurulayın.
  • Çeyrek fincan kabartma tozu ve çeyrek fincan bulaşık deterjanını, 4 litrelik suya ekleyerek, bir başka ev yapımı cam temizleme spreyi hazırlayabilirsiniz. Kullanmadan önce karışımı çalkalayıp büyük bir kovanın içine dökün. İçine ılık su ekleyin.
  • Arabanızda mutlaka, bebekler için satılan ıslak mendillerden bulundurun. El altında olmaları, gerekli anlarda temiz camlara kavuşmanızı sağlayacak.
  • Arabanızın camı yeni yıkanmışken yola çıkmak, camda su lekeleri oluşmasına neden olur. Bunun için camları yıkandıktan sonra, yola çıkmak için kurumasını bekleyin ya da en pratik ve en iyi cam temizleyici olan gazete kağıdı ile iyice kurulayın.

Benzer Başlıklar

Deprem Çantanızda Olmazsa Olmaz 10 Eşya

Deprem Çantanızda Olmazsa Olmaz 10 Eşya

Deprem ne zaman gerçekleşeceğini bilmediğimiz ve çok kötü sonuçlar doğurabilen bir doğa olayı. Depremi daha rahat bir şekilde atlatabilmek adına önlem...

Devamını Oku
Kasko Sigortası Hangi Riskleri Kapsar?

Kasko Sigortası Hangi Riskleri Kapsar?

Kasko sigortasının kapsadığı tüm riskler, temelde araç sahibinin poliçesinde yer alan teminatlardan oluşur. Bu teminatlar ise her sigorta şirketine gö...

Devamını Oku
Sigorta Bilgi Merkezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sigorta Bilgi Merkezi Nedir? Ne İşe Yarar?

2003 yılında kurulan Sigorta Bilgi Merkezi, ilk olarak Tramer adıyla anılmaktaydı. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi açılımı ile kullanılan Tramer, yap...

Devamını Oku