Generali Sigorta A.Ş

Araçlarda bulunan gösterge panelleri aracınızın gerektiği şekilde çalışıp çalışmadığını gösteren önemli kontrolleri yapmanızı sağlar. Araç gösterge ışıkları modelden modele farklılık gösterse de temelde benzer işlevlere sahiptir. Arabalardaki araç göstergelerinin anlamlarını öğrenerek aracınızda bir eksik ya da arıza olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Araç gösterge paneli ve anlamlarını sizinle paylaşmak istiyoruz.

Araç Gösterge Paneli İşaretleri

Akü şarj ikaz ışığı, fren ikaz ışığı, motor soğutma suyu / hararet ikazı, motor yağı basıncı ikazı, egzoz / emisyon ikazı, kızdırma bujisi ikazı, hava yastığı ikazı, emniyet kemeri ikazı, düşük yakıt göstergesi, lastik basınç sensör ışığı ve kapı ikaz ışığı hemen hemen her araçta bulunan panel işaretleridir. Yola çıkmadan önce araç göstergelerini kontrol etmeniz güvenli bir sürüş için oldukça önemlidir.

Araç Gösterge Paneli Anlamları

  • Akü Şarj İkaz Işığı: Pil voltaj sisteminde bir arıza olduğunu ya da şarj sisteminde yaşanan bir sorunu gösterir.
  • Fren İkaz Işığı: Fren sisteminin hidroliği düşükse bu ışık yanabilir. Bu durumda el freninin devrede olup olmadığını kontrol etmelisiniz. El freni devredeyse aracınızın yetkili servisi ile görüşmeniz gerekir.
  • Motor Soğutma Suyu / Hararet İkazı: Motorun aşırı seviyede ısındığını ve soğutma suyunun yetersiz kaldığını gösterir. Bu ikaz ışığı yanıyorsa motorun hasar görmesine engel olmak için kontağı kapatıp servisi aramalısınız.
  • Motor Yağı Basıncı İkazı: Düşük motor yağı seviyesi bu ışığın yanmasına neden olur. Motor yağı ve basıncını kontrol etmeniz gerekir.
  • Egzoz / Emisyon İkazı: Motorun çalışmasında ya da egzozda bir sorun olduğunu gösterir. Bu nedenle aracınızı yetkili servise götürmeniz gerekir.
  • Kızdırma Bujisi İkazı: Bujide bir sorun yaşandığını gösteren bu gösterge işareti, yetkili servis müdahalesi ile kolaylıkla çözülebilir.
  • Hava Yastığı İkazı: Hava yastığının gerektiği gibi çalışmadığı durumlarda yaşanan bir sorundur.
  • Emniyet Kemeri İkazı: Bu ikaz, emniyet kemerinin takılı olmadığı durumlarda harekete geçer. Emniyet kemerinizin takılı olmasına rağmen bu sorunu yaşıyorsanız yetkili servis desteği almalısınız.
  • Düşük Yakıt Göstergesi: Depoda kalan yakıt miktarına dair uyarı, araç modeline göre farklılık gösterir. Bu gösterge, yakıtın azaldığına işaret eder. Gösterge yansa bile benzinciye kadar gidebilirsiniz.
  • Lastik Basınç Sensör Işığı: Lastik basınç seviyesi azaldığında bu gösterge yanar.
  • Kapı İkaz Işığı: Aracınızda açık kalan kapı varsa sizi uyaran ikaz ışığıdır.

Dizel Araçlarda Gösterge Panelleri

Dizel araçlarda da yukarıda belirtilen göstergeleri takip ederek sürüşün aracınız ve sizin için güvenli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Göstergenin yansıttığı sorunları çözmeden aracınızla yola çıkmamalısınız. Bu durumlarda aradığınızda, arızanın durumuna göre servis sizi yönlendirebilir ve teknik ekip gelip arabanızı alabilir.

 

Kasko Teklifi

En Çok Okunanlar