Generali Sigorta A.Ş

Güvenli Yolculuk

Arabada bebek ve çocuklarla güvenli yolculuk yapmak; yol güvenliği açısından ihmale gelmeyecek ve en küçük detayın bile atlanmaması gereken bir konu. Ebeveynler için hayattaki en önemli varlıkları olan bebek ve çocuklarının güvenliğini riske atmak, biliyoruz ki asla ihmal edecekleri bir durum değil. Ne var ki kimi zaman küçük detaylar ya da örneğin 'gideceğimiz yer sadece iki sokak ileride', 'ana yola bile çıkmayacağız' gibi hızla ve aceleyle akıldan geçen düşünceler bile istenmeyen riskler almayı sağlayabilir. Bu konu ezbere bilinse bile, üzerinden bir kere daha geçmenin vakit kaybı değil güvenlik önlemi olacağına inanarak, yol güvenliğinde en hassas nokta olarak ele alıyoruz. Güvenliğin yanı sıra çocuğunuzla araba yolculuğu yaparken dikkat edilmesi gerekenler başlık yazıda, yolu onlarla hem güvenli hem de eğlenceli hale getirmenin ipuçlarına da göz atabilirsiniz.

Bebek ve Çocuklarla Güvenli Yolculuk İçin Bilinmesi Gerekenler

  • Bebek koltuğu alırken ay, yaş kilo ve boy kullanım özelliklerine dikkat edilerek seçilmesi ve Avrupa standartlarında çarpışma testlerinden geçmiş olması şart. Ayrıca koltuğun kullanım kılavuzunun okunması ve doğru kullanımının öğrenilmesi de atlamamalı. Koltuk modelini değiştirirken de bebeğiniz ve çocuğunuzun yaş, kilo ve boyuna göre doğru seçim yapmayı unutmamalı.
  • Bebeğinizle yolculuk yaparken, ne ön ne de arka koltukta kucakta taşımayın. 1 yaşına gelene kadar infant car seat (ana kucağı modeli) ismi verilen sepet şeklinde taşınabilen ve arka koltuğa monte edilen tabanı olan koltuklarda, yüzü sürüş yönünün tersine, arkaya dönük şekilde oturtulmalı. Böylece bebeklerin hassas vücut yapıları ani fren durumunda zarar görmesini engellemek mümkün. Araç emniyet kemerini de koltuğun kilit sistemine entegre etmek gerekli.
  • 1 yaşından sonraysa ‘convertible car seat’ ismindeki araç koltuklarından edinmeniz gerekli. Çocuğun oturma yönünü de sizinkiyle aynı olacak şekilde değiştirmeli. Çocuklar 4 yaşına geldikten sonra önerilense ‘booster seat’ ismindeki yükseltici koltuk altlarının kullanılması. Bu ürün, çocukların boy ve kilolarının artması sebebiyle koltukları kullanamamaları ve ayrıca emniyet kemerine geçiş için yaşlarının da henüz uygun olmaması nedeniyle; çocukların boyunu yükselttiği için tercih edilmekte. Bebek ve çocuk koltuklarının kilitlerini kontrol etmeyi unutmayın. Araç seyir halindeyken çocuk kilitlerini devreye sokmayı asla unutmayın.
  • Çocuğunuzla araç güvenliği hakkında konuşun. Emniyet kemeri takmanın, araç seyir halindeyken ani ve dikkat dağıtıcı hareketler yapmamanın, araç hareket halindeyken ayağa kalkmamasının, camlardan sarkmak gibi tehlikeli hareketlerden uzak durmasının gerekliliğini öğrendiğinden emin olun. 
  • Araçta arka koltuğun arkasındaki alan başta olmak üzere, ani fren anında çocuğunuza zarar verebilecek sert, keskin ve ağır cisimler bulundurmamaya dikkat edin. 
  • Çocuklar 13 yaşına kadar arka koltukta oturmaya devam etmeli; büyüyüp de ergenlik çağına geldiğinde de, ya da arka koltuk oturan kişiler yetişkin bile olsalar, emniyet kemeri kullanımından vazgeçilmemeli. Unutmayın emniyet kemeri kullanımında çocuğunuz için en önemli örnek siz olacaksınız, emniyet kemeri kullanmayı hem kendi güvenliğiniz hem de çocuklarınıza iyi örnek olmak için asla ihmal etmeyin. 
  • Bebek ve çocukları arabada asla yalnız bırakmayın. 
  • Ülkemizde, Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin 150. maddesine göre araçlarda 150 santimetreden kısa ve 36 kilogramın altındaki çocuklarda, ağırlığına uygun çocuk bağlama sistemlerinin kullanılması zorunlu. Generali web sitesinden araç kasko hesaplama konusunda detaylı bilgi edinerek size en uygun teklifleri inceleyebilir, aracınızın yolda güvenliğini sağlamak için gerekli hizmeti alabilirsiniz. Ancak unutmamalı ki: Güvenli ve keyifli bir yolculuk için önce trafik kurallarına uyup, bilinçli bir sürücü olmak; bebek ve çocuklarla ilgili güvenlik esaslarına özellikle dikkat ederek yol güvenliği sağlamak hepimizin öncelikli görevi.

En Çok Okunanlar