Generali Sigorta A.Ş

Deprem gerçeği ile yaşamak sadece bizi değil çocukları da çok yakından ilgilendiren bir konu. Her ne kadar okulda gördükleri fen bilgisi dersleri, deprem tatbikatları ve eğitimler olsa da bir çocuğu en iyi ailesi tanır ve eğitir. Bu yüzden deprem konusunda da konunun aile içinde konuşulması kalıcılığı arttıracaktır.

  • Öncelikle çocuğunuzun konuyu anlayabilecek olgunlukta olduğuna emin olun. Her bireyin gelişme süreci farklılık gösterdiğinden çocuğunuzun ne zaman hazır olduğuna sizin karar vermeniz gerekecek.
  • Konuşmaya karar verdikten sonra ailece bir tartışma ortamı yaratın. Çocuğunuzun bilgi seviyesine göre sorunuz “depremin ne olduğunu biliyor musun?” ya da “deprem olduğunda ne yaparsın?” olabilir.
  • Çocuğunuzun konuşmasına izin verin. Belki sizden önce davranıp deprem hakkında kendisi konuşmak isteyecek ve sorular soracaktır. Bu durumda merakını gidermeye özen gösterin. Onu konudan uzaklaştırmaya ve henüz endişelerini gidermeden susturmaya çalışmayın.
  • Konuşurken yapmanız gereken şeylerden bir tanesi de durumu dengede tutmanız. Konuşmayı, felakete saplantılı olmasını gerektirecek biçimde uzun tutmamak ana maddelerden biri. Kafalarını bulandıracak ekstra bilgiler vermemeniz ve deprem videoları gibi korkutucu öğelerden uzak durmanız da oldukça önemli.
  • Deprem anında yapabileceklerini öğretin. Eğer bina içerisindeyse koruyucu bir mobilyanın altına çömelip başını kollarının arasına almasını ve deprem sonlanana kadar oradan çıkmamasını söyleyin. Pratik olarak da onunla birlikte uygulayarak nasıl yapacağını iyice anlamasını sağlayın. Gece depremlerinde kendini koruması için yastığıyla başını kapaması gerektiğini anlatın. Bu pratiği de uygulayarak gösterin.
  • Aynı şekilde dışarıda karşılaşabileceği bir durumda da yüksek binalardan, tabelalardan, elektrik direklerinden ve ağaçlardan uzaklaşıp üzerine herhangi bir şeyin düşmeyeceği, güvenli bir yer bulmasını önerin. Daha sonra afet anında gidebileceği hastane ve mahalle tarafından belirlenmiş afet sonrası buluşma noktaları gibi yerleri gezerek konuyu iyice öğrenmesini sağlayın. Bu rutini unutmaması için gerekli gördükçe belirli aralıklarla tekrarlayın.
  • Eğer endişeleri olursa gidermek için çocuğunuza sarılın ve onun rahatlamasını sağlayacak oyunlar oynamayı, duygularını resim yaparak, yazarak ya da oyun hamurlarıyla ifade etmesini teklif edin. Depremi yaşasa da yaşamasa da gelişebilecek olan deprem korkusu, 2 haftadan daha fazla süreyle uyumasını etkiliyor, kabus görmesine ve hayat akışında problemler yaratmaya başlıyorsa uzmana danışmaktan kesinlikle çekinmeyin.

En Çok Okunanlar