Generali Sigorta A.Ş

Evinizde veya iş yerinizde, uygulayabileceğiniz bazı basit yöntemlerle elektrik faturanızı düşürerek, tasarruf etmeniz mümkündür. Elektrik tasarrufuna, evdeki aydınlatma sisteminde köklü değişiklikler yaparak başlayabilirsiniz. İlk olarak, ampulleri enerji tasarruflu olanlarla değiştirerek işe başlayabilirsiniz. Doğa dostu olan tasarruflu ampullerden, evinizin her odası için farklı aydınlatma kapasitesine sahip olanları seçmelisiniz. Hava karardıktan sonra, televizyon izlerken ışıkları azaltarak oturduğunuzda, faturanızdaki değişimi aylık olarak göreceksiniz. Bilgisayarınızı kullanmadığınız süre içinde açık tutmamalısınız. Sürekli olarak şarjda duran dizüstü bilgisayar da elektrik harcar. Cep telefonu şarjlarını sürekli olarak prizde tutmak da enerji kaybına yol açacaktır.

Elektrik Tasarruf Yöntemleri

Elektrik tasarrufu nedir? Elektrik faturalarını düşürerek, gereksiz enerji harcamalarının önüne geçildiğinde, elektrikten tasarruf edilir. Farkında olmadan edinilmiş alışkanlıkların sonucunda, elektrik faturanız yüksek geliyor olabilir. Sıcak havalarda klimanın çalıştığı ortamda, pencere ve kapıları kapalı tutarak, fazla enerji harcanmasının önüne geçilebilir. Dışarıdan gelen ısı değişimleri, klimanın daha fazla elektrik harcamasına neden olur. Evlerde kullanılan fırınların kapaklarının, pişirme sırasında sürekli açılıp kapatılması, sıcaklığı dışarı vereceğinden dolayı, pişirme süresinin uzamasına sebebiyet verir. Pişirmesi süresi uzayan fırın, daha uzun süre çalıştığı için elektriği fazla harcar.

Evde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

  • Elektrikle çalışan eşyalardan olan, çamaşır ve bulaşık makineleri, tam dolu olarak çalıştırılmalıdır. Çamaşır ve bulaşık makineleri, boş da çalışsa aynı miktarda enerji harcayacağı için, yeterince doldurulduktan sonra çalıştırılmasında fayda vardır.
  • Kendinize bir ütü günü belirleyin ve tüm çamaşırlarınızı o gün ütüleyin. Ütü, ısınarak çalışan bir eşya olduğundan dolayı, her bir parçayı ayrı ayrı zamanlarda ütülemek, enerji israfına yol açmaktadır.
  • Buzdolabınızı sıcaklık veren eşyalardan uzak olan, direkt olarak güneş ışığına maruz kalmayacağı yerlerde konumlandırın. Buzdolabının yanlarının ve arkasının hava alabildiğinden emin olun.
  • Buzdolabını aşırı doldurmak ve dolabın kapaklarını sürekli açıp kapatmak da fazla enerji harcanmasına neden olur.
  • Beyaz eşya satın alırken, enerji sınıfına bakarak, enerji tasarrufu fazla olan (A sınıfı) ürünleri satın almaya özen gösterin.
  • Elektrik aboneliğinizi, günün her saatinde aynı fiyatlandırma yapan, tek zamanlı tarifeden çıkartıp, elektrik tasarrufu saatlerinizi seçebileceğiniz başka bir tarifeye geçebilirsiniz.

İş Yerlerinde Elektrik Tasarrufu Nasıl Yapılır?

İş yerlerinde elektik tasarrufu yapılabilmesi için, öncelikle çalışanları tasarrufa teşvik etmek gereklidir. İş yerlerinde, mümkün olduğunca güneş ışığından faydalanılarak enerjiden tasarruf edilebilir. Klima ve ısıtıcı gibi elektrikli aletler, gerekmedikçe kullanılmamalıdır. Ofislerde, kullanılmayan elektrikli eşyalar kapatılmalı, fişleri çekilmelidir. İş yeri ve evde çay, kahve yapmak veya su ısıtmak için elektrikli ocak yerine daha ucuz olan doğal gaz ocağı tercih edilebilir.

Konut Sigortası

 

En Çok Okunanlar