Generali Sigorta A.Ş

Benzinli arabanızı çevreye daha az zararlı bir araba ile değiştirmeye karar verdiyseniz, yalnız değilsiniz. Dünya çapında trafikteki elektrikli ve hibrit arabaların sayısının 2018 sonuna kadar beş milyona ulaşması bekleniyor. Peki, bu araba türleri gerçekten iddia edildiği kadar faydalı mı ve sizin için doğru seçim mi?

Aradaki fark nedir?

Hibrit arabalarda, bir elektrik motoruna ilaveten geleneksel bir benzinli motor bulunur. Temel hibritler yalnızca rejeneratif frenlemeden ve yoldaki ivmeden şarj olurken, tak-ve-çalıştır hibritler -adından da tahmin edebileceğiniz gibi- şebekeden şarj olmak için fişe takılabilir, daha büyük akülere ve hatta daha düşük yakıt tüketimine imkan tanır. Elektrikli bir arabada sadece akü bulunur ve yakıt gerekmez!

Hangisi daha ekonomik?

Elektrikli arabalar hibritlere göre daha pahalıdır; bu yüzden, kısa vadede diğer arabalar kadar kolay elde edilmesi zordur. Ancak uzun vadede, yakıt ihtiyacı duymadıkları için finansal faydalarını gerçekten görebilirsiniz ve mesafe söz konusu olduğunda, elektrik, hibritlerde ve geleneksel arabalarda depoyu doldurarak elde ettiğinize kıyasla çok daha fazla kazanç sağlar. Hareketli parçalarının sayısı on ikiye kadar düşebilen elektrik motorları, hibrit arabaların benzinli motorlarına göre çok daha basit ve güvenilirdir; bu da bakım maliyetlerinin daha düşük olduğu anlamına gelir. Üstelik yaşadığınız ülkenin resmi makamları teşvik sağlıyorsa, fiyat etiketinde büyük bir fark görebilirsiniz.

Servis ve dolum konusu

Elektrikli arabalar büyük bir artıya sahiptir: hibritler kadar sık servise ihtiyaç duymalarına rağmen, basitlikleri bakımı çok daha kolaylaştırır. Elektrikli araçların kullanışlı olmama sebebiyse sürüş mesafesidir. Her ne kadar gün geçtikçe iyiye gitmekte olsalar da, şarj işlemi hala uzun sürmektedir. Tabii bir şarj noktası bulabilirseniz! Diğer yandan, akaryakıt istasyonları her yerde bulunabilir; bu yüzden, hibrit araba sürücülerinin istedikleri zaman ve yeterince yakıt alamayacakları konusunda endişelenmesi gerekmez. Dolayısıyla, şehir dışı veya kırsal alanlarda düzenli olarak uzun mesafeler kat ediyorsanız, elektrikli bir araba sizin için en kullanışlı seçenek olmayabilir.

Hangisi daha çevreci?

Doğrudan emisyonlar söz konusu olduğunda elektrikli arabalar sıfır emisyon değeri ile şüphesiz liderdir! Ancak dolaylı emisyonlar da önemlidir. Civardaki çevre dostu bir fabrikada üretilen bir hibrit, pek çevreci olmayan bir fabrikadan benzin yakıtlı bir gemide binlerce kilometre uzağa gönderilen bir elektrikli arabaya göre genel olarak daha çevreci olabilir. Bu yüzden, sizin için en önemli unsur çevre ise, araştırmanızı iyi yapın! Özetle, hangisinin daha iyi olduğu size ve yaşam şartlarınıza bağlıdır. Artık ne arayacağınızı bildiğinize göre, hangisini seçeceksiniz?

En Çok Okunanlar