Generali Sigorta A.Ş

Dizüstü bilgisayarlar, tabletler, telefonlar hatta akıllı saatler hem birbirimize hem de gündelik hayatımıza bağlı kalmamızı sağlıyor. Bu cihazlar birçok hassas veri ve kişisel bilgimizi barındırıyor; bu da hepimizin cihazlarımızın çalınmasını önlememizi gerektiriyor. Ayrıca, cihazların yenilerini almak oldukça pahalıya mal oluyor!

Neyse ki cihazlarınızın çalınma riskini azaltmak için yapabileceğiniz birçok şey var. Bu yazıda; hırsızlığı önleyici bilgisayar çantalarından gizli ceplere, görünmez mürekkepten bilgisayar bulma yazılımlarına kadar, cihazlarınızı korumanın yolları hakkında önemli ipuçları bulabilirsiniz.

Durumunuzun farkında olun ve cihazlarınızı gizli tutun

Hırsızlık riski bulunduğunuz yere ve ne yaptığınıza bağlı olarak değişir. Durumunuza ve çevrenize dair farkındalık kazanmak, o riski ve dolayısıyla herhangi bir zamanda ne kadar dikkatli olmanız gerektiğini daha iyi algılamaktır.

Hırsızlar sizin değil cihazlarınızın peşindedir. Bu yüzden cihazlarınızı bir cep veya çanta içinde tutun, dışarıdayken çok fazla kullanmamaya çalışın ve şehrin tehlikeli bölgelerinde veya geç saatler gibi riskli durumlarda kullanmaktan kaçının.

Ayrıca, hırsızlar fark edilmemeye çalışır; cihazlarınızın nerede olduğunu her zaman görüyor veya hissediyorsanız, hırsızların cihazlarınızı çalma ihtimali daha düşüktür.

Arka cepten kaçının

Hırsızlar arka ceplerde duran telefonları kolayca görebilirler ve fark edilmeden telefonları alabilirler. Bu yüzden, telefonunuzun çalınmasından endişeleniyorsanız, arka cepleri kullanmamak iyi bir fikir olabilir.

Kafe kültürü

Bir kafede dizüstü bilgisayarınızla çalışıyorsanız, bir hırsızın bilgisayarınızı kapıp kolayca kaçamaması için çıkıştan uzakta bir köşede çalışmayı tercih edin. Tuvalete gitmeniz gerekirse, güvendiğiniz birinden eşyalarınıza göz kulak olmasını isteyin veya eşyalarınızı yanınıza alın.

Eşyalarınızı koruyacak eşyalar

Biraz daha fazla güvenlik arayışındaysanız, işte cihazlarınızı çalınmaktan korumak için harika ürün fikirleri:

Cihazlarınızı işaretleyin

Bunu yapmanın bir yolu, cihazınıza isminizi ve iletişim bilgilerinizi işletmektir (Apple iPad’ler için ücretsiz bir isim işleme hizmeti sunmaktadır). Bu hem polisin cihazlarınızı bulmasını kolaylaştıracak, hem de hırsızların satmasını zorlaştıracaktır. Daha az dikkat çeken bir şey tercih ediyorsanız, bilgilerinizi bir UV kalem ile yazın. Bilgileriniz görünmez olacaktır ancak polis eşyalarınızı tespit edebilir.

Telefonunuzu gizleyin

Başlıca hedefler pahalı cihazlardır. Pahalı bir dizüstü bilgisayar, tablet veya telefonunuz varsa, içindeki cihazın fark edilmesini zorlaştıracak gösterişsiz, şeffaf olmayan bir kılıf kullanın.

Hırsızlığı önleyici sırt çantası alın

Birçok sırt çantası tasarımı becerikli bir hırsızın fark edilmeden çantanızı karıştırmasını kolaylaştırır. Neyse ki bu riski azaltmak için özel olarak tasarlanan birçok hırsızlığı önleyici sırt çantası var. Örneğin sırtınızdayken bütün fermuarları size dönük olan, gizli cepleri bulunan ve kesici aletlere dayanıklı tasarıma sahip hırsızlığı önleyici sırt çantalarını tercih edebilirsiniz.

Gizli cepleri bulunan giysiler alın

Telefonunuzun çalınmasını nasıl önlersiniz? Öncelikle, sadece sizin kolayca ulaşabileceğiniz bir yerde taşıyın. Bütün gardrobunuzu değiştirmekten kaçınmak için, ceket gibi sıkça giyebileceğiniz giysiler satın alın.

Bir dizüstü bilgisayar kilidi kullanın

Bu önlem, dizüstü bilgisayarınızın ciddi aletler kullanmadan çalınmasını imkansız hale getirecektir. Dizüstü bilgisayar kilidi ile evde veya en sevdiğiniz kafede dizüstü bilgisayarınızı kolaylıkla kilitleyebilirsiniz. Kilidin kendisi ise masa gibi sabit bir nesneye bağlanabilir.

Plaj ve havuz için su geçirmez bir telefon kılıfı alın

Suya girerken telefonunuzu diğer eşyalarınız ile bırakmak büyük bir risktir. Bir telefon kılıfı telefonunuzu yüzerken yanınıza almanızı, hatta belki su altında fotoğraf çekmenizi bile sağlar. (su geçirip geçirmediğini önceden test edin).

Bütün bu ipuçları hırsızlık riskini azaltsa da, bu riski hiçbir zaman tamamen ortadan kaldıramazsınız. Öyleyse şu iki şeyi daha yapmanız faydalı olacaktır:

Öncelikle, cihazlarınızı bulma şansınızı artırmak için bütün cihazlarınızda konum bulma servislerini etkinleştirin. Birçok bilgisayar için cihaz bulma yazılımı iş görecektir ve hem Apple hem de Android bu uygulamalara sahiptir.

İkinci olarak, dosyalarınızı yedeklediğinizden ve yedeklerinizin bilgisayarınızdan uzakta, güvenli bir yerde depolandığından emin olun. Yaygın olarak kullanılan kelimelerden ve birbirini izleyen basit rakamlardan kaçınarak, bütün cihazlarınızın hırsızlar tarafından kolayca bulunamayacak güçlü bir parola ile korunmasını sağlayın.

 

 

En Çok Okunanlar