Generali Sigorta A.Ş

Ev almaya hazır mısınız? Ev satın almak hayatınız boyunca alacağınız en önemli finansal kararlardan birisidir. Evin fiyatını göz önüne almaktan emlakçı kullanmaya, doğru konumu seçmekten gerekli bürokratik işlemleri ve sigortaları yaptırmaya kadar en alırken nelere dikkat edilmesi gerektiğine dair rehberimizi aşağıda bulabilirsiniz.

Fiyat ve Emlakçılar

Muhtemelen yeni bir ev alırken göz önünde bulundurulması gereken en önemli öğe bütçenizdir. Ne kadar harcamak istiyorsunuz ve üst sınırınız nedir? Bütçenizin üzerindeki mülkleri incelemekle zamanınızı boşa harcamayın, çünkü hem diğer alıcılarla gerçekçi bir rekabete giremezsiniz hem de ev alırken yapılacak gerekli masrafları, mesela bürokratik işlemleri, vergileri, avukat ve emlakçıların ücretlerini göz önüne aldığınızda bütçenizin dışına çıkmamaya gayret göstermelisiniz. Dahası, eğer gerekli olursa tadilatlar, eklentiler ve mobilyalar için ayıracağınız miktar da bütçenizi etkileyecektir. Son olarak taşınma, temizleme ve su, elektrik ya da doğalgaz gibi başvuruların ya da Yangın Sigortası, Zorunlu Deprem Sigortası gibi gerekliliklerin yerine getirilmesi de belirli bir harcamaya yol açacaktır. Mutlaka güvenilir bir emlakçı kullanın. Emlakçılar bir evin satış fiyatından komisyon alır ve bu emlakçı kullanma konusunda tereddüte yol açabilir, ancak, güvenilir bir emlakçı sizin için hem önemli riskleri aşağı çekecektir hem de doğrudan satıcıyı temsil eden bir emlakçının da zaten her iki taraftan komisyon alacağını ve zaten tasarruf etmeyeceğiniz bu durumda sadece sizin çıkarlarınızı korumak için hareket etmeyeceğini belirtmek isteriz. Sizin için çalışan anlayışlı bir emlakçı, menfaatlerinizi koruyacaktır ve satın alma sürecinde fiyat görüşmesinden ev teftişlerine kadar her konuda size yol gösterecektir.

Konum

Nerede yaşamak istediğine karar vermelisiniz. Kolay gözükse bile ancak dikkate almanız gereken çok öğe var. Çalıştığınız yere, çocuklarınızın gitmesini istediğiniz okula, ailenizin ve arkadaşlarınızın ikamet ettiği yerlere ya da alışveriş ve eğlence için nereye gittiğinize yakın oturmak isteyebilirsiniz. Bu öğelerin hepsinin bulunduğu yerde yaşamayı istemeyebilirsiniz ancak hayatınızın etrafında döndüğü yerlere gidip gelirken yolda geçireceğiniz zamanı düşünmelisiniz. Yeni mahallenizin yaşam tarzının size uygun olup olmadığını da göz önüne almalısınız. Deprem ve sel riski, mekanın uçuş hatlarının altında olması ya da endüstriyel yapıların yakınlığı gibi bölgesel risk faktörlerini de düşünmelisiniz. Mutlaka yeni evinizin sokağını ve çevresini önceden görmelisiniz. İsteğinize göre daha canlı ya da daha tenha bir konumu tercih edebilirsiniz. Toplu taşıma araçları veya park seçenekleri de önemli faktörler olacaktır. Tercihiniz ne olursa olsun, baktığınız konutların ihtiyaçlarınızı karşıladığından emin olun.

Ebat ve ihtiyaçlar

Yeni bir ev alırken, istediğiniz konutun büyüklüğünü ve nelere ihtiyacınız olduğunu düşünmeniz gerekir. Kaç yatak odası istiyorsunuz? Büyük bir mutfak ve banyoya mı ihtiyacınız var? Peki ya yaşam alanları? Misafirleri ağırlamayı tercih eden bir insan mısınız, yoksa sadece yakın ailenizle mi yemek yemeyi tercih ediyorsunuz? Bir bahçeye veya balkona ihtiyacınız var mı? Geniş bir açık alana sahip olmanız durumunda gereken bakımı yaptırmaya hazır mısınız? Yenilemek için uygun yer var mı ve bunun için izin gerekiyor mu? Bir konutun ebat uygunluğu büyük ölçüde orada kaç kişinin yaşayacağına bağlıdır. Bekar mısınız? Çift misiniz? Çocuğunuz veya evcil hayvanınız var mı? Geniş aileniz veya kalabalık arkadaş grubunuz var mı? Kiralayıp gelir elde etmek için mi ev istiyorsunuz? Birçok eşyaya mı ihtiyacınız var yoksa minimalist misiniz? Geleceği de göz önünde bulundurmanız gerekir. Ailenizi büyütecek misiniz? Yoksa çocuklarınız kendi evlerine çıkacağı için artık daha küçük bir eve mi ihtiyacınız var?

Zamanlama

Zamanlama, yeni bir ev alırken çok dikkatli belirlenmesi gereken bir öğedir. Süreci tamamlamak için ne kadar zamanınız olduğunu ve zaman kısıtlamanız olup olmadığını belirlemeniz gerekir. Eşzamanlı olarak hem ev satıyor hem de ev satın alıyor olabilirsiniz veya kiradan çıkıyor olabilirsiniz. Bu durumda hem eski hem de yeni evinizin anahtarlarını değiştirmenin aynı anda gerçekleşmesi gerekir. Her şey için alıcı ve satıcı taraflar arasında iyi bir müzakere ve iletişim gereklidir.

Arama ve Güven

Yeni bir ev alırken katlanmanız gereken en yorucu faaliyetlerden biri satılık mülkleri görmek için bunları ziyaret etmektir. Gereksinimlerinizin çoğuna uyan özellikleri daraltmanız ve her şeyi görmenin imkansız olduğunu unutmayınız. Görmeye istekli olduğunuz çok sayıda konut varsa önceliği şartlarınıza ve ihtiyaçlarınıza en uygun vermeniz gerekir. Mülkler genellikle ziyarete açık olacaktır, bu yüzden istekli olduğunuz tüm konutları görmek çok zor değildir. Bir çok emlakçı sizin için en uygun zamanda konutları size gösterecektir. Bu ziyaretlerde beğendiğiniz konutları, daha sonra yanınızda evin sağlamlığını belirleyebilecek bir uzman ile tekrar ziyaret etmeniz, gelecekte karşınıza çıkabilecek nahoş sürprizleri bertaraf etmenin en etkili yoludur. Boyanın ötesine bakmalısınız. Kozmetik sorunları düzeltmek kolay olabilir ama mutfak veya banyonun su sistemlerindeki sorunları çözmek çok pahalıya patlayacaktır. Bu, önemli bir düzeltmeye ihtiyaç duyan bir evden vazgeçmeniz gerektiği anlamına gelmez, ancak bütçenizi belirlerken bu maliyetleri hesaba katmalısınız. Eğer bir mülkü plan aşamasından almayı ya da inşa ettirmeyi planlıyorsanız, mülk tamamlandığında nasıl görüneceğinden emin olmanız gereklidir. Özellikle bir sitenin parçası ise, mutlaka son halini önceden göreceğiniz örnek konutları incelemelisiniz ve size gösterilen hali kayıt altına almalısınız.

Amaç ve Kalıcılık

Satın alma işleminizin amacı, kararlarınızın çoğunu önceden belirleyecektir. Mal sahibi mi olacaksınız, yani kâr elde etmek için yenileyeceğiniz ve geliştireceğiniz bir şey mi satın alıyorsunuz? Kendiniz mi oturacaksınız? Gayrimenkulü satın alacak ve sonra kiralayacak mısın? Amacınız ne olursa olsun ancak niyetlerinizi aklınızda tutmanız ve buna göre satın almanız durumunda başarılı bir alış yapabilirsiniz. Son olarak konut satın alırken bir sözleşme imzaladığınızı unutmayın. Bunun yanı sıra imzalamanız gereken çok sayıda kağıt ve belge olacaktır. Bu aşamada yanınızda mutlaka bir avukat, ve güvendiğiniz bir emlakçı bulundurmalısınız. Satın alma sözleşmelerinin standart olmak zorunda olmadığını ve her zaman için müzakere edilebileceğini unutmayın. Evin geçmesi gereken güvenlik testlerinden geçtiğinden ve ipotek ile alış yapacaksanız bunların uygun bir şekilde tamamlandığından emin olmalısınız. Evin gerekli sigortalarının, özellikle de zorunlu deprem sigortası (DASK) ve konut sigortası ile daha ilk günden itibaren yeni mülkünüzü güvence altına alması gerektiğini unutmayın. Bunun yanında yaptıracağınız yangın, hırsızlık ve benzeri sigorta türleri de hem sizi, hem yeni mülkünüzü hem de sevdiklerinizi farklı sorunlara karşı güvence altına alacaktır.

En Çok Okunanlar