Generali Sigorta A.Ş

Dramatik bir şey olduğunda, en güçlü bireyler bile sakin kafayla tepki vermekte zorlanabilir. Örneğin; evinizin soyulması son derece korkutucu ve kafa karıştırıcı bir durum olabilir. Bu yüzden, böylesi bir talihsiz durumda ne yapacağınızı tam olarak bilmeniz ve hem evinizi hem de mali durumunuzu en kısa sürede ve en sorunsuz biçimde normale döndürmek için, evinizin soyulması halinde yapmanız gereken önemli şeyleri önceden düşünmeniz iyi bir fikirdir. Evinizin soyulması halinde atmanız gereken on adımı sizler için derledik. İşte detaylar...

1. Polisi arayın

Bunu ne kadar kısa sürede yaparsanız hırsızların yakalanma ihtimali o kadar yükselir. Hala evinizdelerse, acil yardım hattını arayın ve içeri girmeyin. Komşularınızın evi gibi yakındaki güvenli bir yere gidin ve durumu uzaktan gözlemleyin. Eşyalarınız sizin kadar önemli değildir, bu yüzden risk almayın.

2. Hiçbir şeye dokunmayın

Ortalığı toplamaya başlamak ne kadar çekici olsa da, eviniz artık bir suç mahallidir. Soruşturma yapılmadan önce müdahale etmeniz, kanıtları yok ederek polisin suçluları yakalama olasılığını azaltabilir.

3. Çalınan veya hasar gören eşyaları listeleyin

Polisi beklerken yapacak bir şey bulmanın yanı sıra, ne kadar küçük olursa olsun çalınan her şeyin listesini çıkarmanız çok önemlidir. Mümkünse seri numaralarını ve tanımlayıcı işaretlerini, ayrıca eşyalarınızın alındığı yerlerin fotoğraflarını ekleyin. Listeniz polisin eşyalarınızı bulması halinde tanımlaması için faydalı olacaktır ve konut sigortası sağlayıcınız da talebinizi işleme koymak üzere bu listeye ihtiyaç duyacaktır.

4. Hesaplarınızı ve kimliğinizi koruyun

Hırsızların banka hesaplarınızı ve evraklarınızı kullanarak size daha fazla zarar vermesi, isteyeceğiniz en son şeylerden biri olacaktır. Bu yüzden, banka veya kredi kartlarınızı çalarlarsa, derhal kartları veren bankaları arayarak iptal ettirin. Eğer hassas oturum açma veya hesap bilgileri içeren herhangi bir cihaz çalınırsa, hırsızların cihazları kullanmasını önlemek için mümkünse bunları uzaktan silin ve hesap sağlayıcılara danışın. Herhangi bir akıllı telefonun çalınması halinde, telefonda SIM kart varsa cep telefonu operatörünüzü arayın. Pasaport veya sürücü ehliyeti gibi herhangi bir evrakınız çalındıysa, ilgili resmi kurumlara ulaşın.

5. Polisten bir kayıt numarası alın

Sigortacınız talebinizi işleme koymak için bu numaraya ihtiyaç duyacaktır.

6. Konut sigortası sağlayıcınızı arayın

Teminat düzeyinize bağlı olarak, sigortacınız çalınan eşyaların yenisini temin edebilir, mülk onarımlarının masraflarını ve evinizin güvenliğini sağlamakla ilişkili diğer maliyetleri karşılayabilir (bkz. 7. adım). Arama yaptığınızda, polisten aldığınız kayıt numarasını, varsa çalınan eşyaların fişlerini ve çıkardığınız listeyi hazırda bulundurun.

7. Evinizin güvenliğini sağlayın

Hırsızların evinize tekrar girmesini engellemek istiyorsanız, mümkünse onarım yapmanız ve güvenlik düzeyinizi yükseltmeniz önemlidir. Evinizde mevcut olan ancak soygun sırasında hasar gören güvenlik sistemlerini onararak işe başlayın. Hırsızlar herhangi bir anahtar çaldıysa, ilgili kilitleri değiştirin. Polisten evinizin güvenliğini nasıl sağlayabileceğine dair öneriler isteyin ve bu önerileri en kısa sürede hayata geçirin.

8. Tekrar sigorta yaptırın

Ev güvenliğinizin düzeyini yükseltmek sigorta priminizdeki artışı hafifletmenin en iyi yoludur ancak yine de genel bir artış olması mümkündür. Bu yüzden, fiyat araştırması yapmayı ve Generali’nin konut sigortası ürünlerini incelemeyi unutmayın.

9. Destek alın

Soyulmanın çok zor bir durum olduğu inkar edilemez. Gizliliğiniz ve güvenliğiniz ihlal edilmiş olur ve bununla başa çıkmak zor olabilir. Bu yüzden, ihtiyaç duyduğunuz her türlü desteği alarak kendinize dikkat etmeniz önemlidir. Polis sizi bir mağdur destek grubuna yönlendirebilir; ancak, bunu yapmazlarsa ve herhangi bir şekilde zorlandığınızı hissediyorsanız, siz kendiniz bir destek grubu arayın. Tabii ki arkadaşlarınızın ve ailenizin desteğini almaktan çekinmeyin.

10. Tazminat talep edin

Hırsızlar yakalanır ve hüküm giyerse, tazminat talep etmeye hak kazanabilirsiniz. Ancak bunu yapmak istediğinizi polise önceden söylemeniz gerekebilir; bu yüzden, mümkün olduğu kadar kısa sürede bundan bahsedin. Her şeyden önemlisi, soyulma halinde verilecek en önemli tepki, her şeyi tek seferde düşünme eğilimine ve bunalma ihtimaline karşı koymaktır. Bunun yerine sakin ve yavaş hareket edin, bulunduğunuz adıma odaklanın ve sırayla ilerleyin. Bunu başaracaksınız!

Konut Sigortası

En Çok Okunanlar