Generali Sigorta A.Ş

Gaspa uğramanın olduğundan daha korkutucu hale gelmesini sağlayabilecek tek şey, ne yapacağınızı bilmemenin yol açtığı oryantasyon bozukluğudur.

Umarız hiçbir zaman başınıza böyle bir şey gelmez. Yine de eğer bir gün böyle bir durumla karşılaşırsanız, aşağıda sıraladığımız dokuz adımı hatırlamanız ve uygulamanız hem yapacaklarınıza odaklanarak oryantasyon bozukluğunu azaltacak hem de hızla yardım almanızı sağlayacaktır.

1. Tıbbi yardım alın

Sağlığınız gaspçıların alabileceği her şeyden daha önemlidir. Bu nedenle, yaralanırsanız mümkün olan her şekilde tıbbi yardım alın. Yardım almasanız bile şoka girebileceğinizi unutmayın. Hareket edebiliyorsanız, yakındaki birinden yardım isteyin; ambulans çağırmasını ve mümkünse ilk yardım bilen birini bulmasını rica edin. Eğer yakınınızda kimse yoksa, bağırarak yardım isteyin ve varsa panik alarmınızı kullanın.

2. Bulunduğunuz yeri not edin

Bulunduğunuz bölgede olayı kaydetmiş olabilecek güvenlik kameralarını not edin. Bu, polisin suçu soruşturmasına yardımcı olacaktır.

3. Polisi arayın

Derhal 112’yi arayın. Polisle ne kadar erken konuşursanız o kadar erken yardım alabilirsiniz ve suçun detaylarını o kadar iyi hatırlarsınız. Örneğin, size saldıran kişinin görünümü hala aklınızda olacaktır. Tam olarak ne olduğu, olayın ne zaman gerçekleştiği, nelerin çalındığı ve gaspçının görünümü hakkında hatırlayabildiğiniz her şeyi söyleyin.

Olup bitenleri gören bir güvenlik kamerası veya şahit olduğunu düşünüyorsanız, polise bu bilgileri de verin. Polise mümkün olduğu kadar fazla bilgi vermeniz hem suçlunun yakalanma olasılığını hem de eşyalarınızın bulunma şansını artıracak, üstelik başka birinin de mağdur olması ihtimalini azaltacaktır.

4. Polisi beklerken sevdiğiniz birini arayın

Polis gelmeden önce bir yakınınızı arayın. Aradığınız kişiye neler olduğunu, şu ana kadar ne yaptığınızı, nerede olduğunuzu ve biliyorsanız hangi hastaneye veya karakola gittiğinizi anlatın.

5. Kartlarınızı iptal ettirin

Kendinizle ilgilendikten ve polisin sorularını cevapladıktan sonra banka kartlarınızdan başlamak üzere nelerin çalındığını düşünün. Çalınan her şeyin listesini çıkarın ve bankaları arayarak kartlarınızı iptal ettirin. Gaspçı kartlarınızdan harcama yaptıysa endişelenmeyin, ekstrelerini kontrol ederek bankaya gaspçının yaptığı işlemleri bildirirseniz büyük ihtimalle paranız iade edilecektir.

6. Telefonunuzun konumunu kontrol edin

iPhone kullanıyorsanız iCloud, Android işletim sistemli bir telefon kullanıyorsanız Android.com adresine gidin. Telefonunuzun konumuna ulaşabilirseniz oraya kendiniz gitmek yerine mutlaka polise haber verin. Ayrıca, bu hizmetleri kullanarak telefonunuzu uzaktan kilitleyebilirsiniz.

7. Parolalarınızı değiştirin

Kayıtlı parolalarınız üzerinden önemli kişisel hesaplarınıza ulaşılmasını sağlayabilecek, telefon veya bilgisayar gibi bir cihazınız çalındıysa bu adım çok önemlidir. Hatırlayamayacağınız kadar çok hesabınız varsa, internet bankacılığı ve sosyal medya profilleri gibi önemli olanlara öncelik verin.

8. Sigortacınıza ulaşın

İyi bir sigorta primi, cep telefonu ve ziynet eşyaları gibi değerli eşyalarınızın yenisini sağlayacaktır. Ancak unutmayın, birçok standart poliçe sadece evlerden yapılan hırsızlıkları teminat altına alır. Bu yüzden, üzerinizde düzenli olarak pahalı eşyalar taşıyorsanız ekstra bir eşya sigortası yaptırmanız faydalı olacaktır. 

9. Kendinizi üzmeyin

Travmatik bir olay yaşadınız, bu yüzden akıl sağlığınız üzerindeki olası etkilerinin farkında olmanız ve iyileşmek için gereken her şeyi yapmanız önemlidir. İhtiyaç duyarsanız işten izin alın. Hislerinizi sevdiklerinizle, hatta faydalı olacağını düşünüyorsanız bir uzmanla konuşun. En önemlisi ise suçun sizde olmadığını unutmayın.

Artık en kötü senaryonun gerçekleşmesi halinde ne yapmanız gerektiğini bildiğinize göre, hazırlıklı olmak için ne yapabileceğinizi düşünün.  Korunma tedbirleri almak için Emniyet Genel Müdürlüğü’nün tavsiyelerine uyun. Panik alarmına, biber gazına ve kendini savunma becerilerine sahip olmak da faydalıdır. Unutmamanız gereken en önemli şey ise şudur: Bir gaspçı sizi gasp etmeye çalışırsa karşı koymadan eşyalarınızı verin. Eşyalarınızın yenisini alabilirsiniz. Ama sizin göreceğiniz zararlar yerine konamayabilir.

 

En Çok Okunanlar