Generali Sigorta A.Ş

Bomboş yol, özgürlük, kendine has aracın... Sınavı başarıyla geçip, artık tek başına kullanabilecek olmak harika hissettiriyor! Fakat ilk altı ay yeni sürücüler için biraz tehlikeli olabiliyor çünkü başka bir sürücüye göre kaza yapma riski artıyor. Ama tabi ki de bu şekilde olmak zorunda değil. Bazı güvenlik önlemleri alıp, basit kuralları takip ettikten sonra, acemi sürücüler bile sicilini tertemiz tutabiliyor. İlk kez araba kullanacak sürücülerin öncelikle dikkat etmesi gerekenlerin başında araçlarının kasko sigortası ve trafik sigortası poliçelerinin olması gelir. Kasko ve zorunlu trafik sigortası sizi olası kazalara karşı güvence altına alır. İyi yolculuklar!

1-) Kör Noktaları Kontrol Edin

Araç geldiğini görmediniz dimi! Kör nokta adını boş yere almamış. Bu alan ileriye baktığın yer ile dış dikiz aynasından bakıp da gördüğün yerin arasında kalan yerdir ya da aracınızın kapladığı alan yüzünden aynaya bakıp da göremediğiniz noktalardır. Her aracın farklı kör noktaları vardır, bu yüzden sağa ya da sola dönerken, şerit değiştirirken her zaman dönüp kontrol edin.

2-) Doğru Şeridi Seçin

Mutlaka bir yola çıkarken hızınızı o yoldan gelen araçlara göre ayarlayın. Ama tabi ki de hız sınırına uymayan biriyle aynı hızda gitmeyin. Her zaman kendinizi o anki hızınıza göre rahat hissettiğiniz bir şerit seçin, ver her zaman şerit değiştirirken sinyal verin.

3-) Aracınızın güvenlik önlemlerini alın

Senede en az bir kere olmak üzere, aracınızı mutlaka kontrolden geçirin, yol için uygun olup olmadığını görün. Takviminize bir hatırlatma olarak yazın, ve aracınızla ilgili size garip gelen bir durum varsa kontrol ettirmekten korkmayın.

4-) Gece geç saatte sürmekten kaçının

İleriyi net bir şekilde görememek, yorgunluk... gece sürüşünün kötü bir fikir olduğunu anlatmak için bin bir türlü güzel sebepler vardır. Eğer binebiliyorsanız otobüs yada taksi ile gidin.

5-) Bir çok yolcu ile yola çıkmayın

Araba kullanarak arkadaşlarınıza küçük bir kıyak geçmenin güzel olabileceğini düşünebilirsiniz. Fakat arka koltukta sizi rahatsız eden birileri varsa kaza yapabilirsiniz.

6-) Kendi bildiğiniz ve kısa yolları tercih edin

Evinizin bölgesine bağlı kalın, mesafelerinizi kısa tutun ve şu anlık uzun yolculuklara çıkmayın.

7-) Telefonunuzu sessize alın

Ellerinizi kullanmadan yaptığınız telefon görüşmeleri bile dikkat dağıtıcı olabiliyor bu yüzden telefonunuzla aranızda mesafe olsun. Bir çok telefonun "rahatsız etme" özelliği bulunmaktadır yani siz yoldayken çalma yada titreme söz konusu bile olamaz.

8-) Dikkat dağıtacak şeyleri uzak tutun

Trafikte beklerken makyaj yapmak, aynadan saçlarına bakmak, radyo için müzik seçmek... Birden fazla işi aynı anda yapmak bazen hayat kurtarabilir ama kesinlikle arabalarda değil. Gözünü yoldan ayırmayın ve sizi rahatsız edecek şeylerden uzak durun. Yoldayken görme, duyma gibi hislerinizin hepsini kullanmanız gerekecek, bu yüzden kulaklıklarınızı evde bırakın. Yüksek sesli müzik, rahatsız edici radyo programları ya da podcastler sizi, başka bir arabayı duymaktan engelleyebilir yada size doğru dur diye bağıran yayaları duyamayabilirsiniz.

En Çok Okunanlar