Generali Sigorta A.Ş

Otomobil Türleri

Daha önceki bir yazımızda da bahsettiğimiz gibi trafikte gün boyu karşılaşılan sürücü karakterleri farklılık gösteriyor. Kimileri soğukkanlı ve sakin sürücülerken kimileri çabuk panikleyen veya yola olan ilgisi çabuk dağılan sürücüler olabiliyor. Trafikte yer alan sürücülerin otomobil tercihlerini de sürücü karakterlerinin tamamladığı söylenebilir. Karakterine göre otomobil türleri ve seçimleri: Otomobil markasından rengine, tasarımından konfor ya da güvenilir olmasına kadar değişiyor. Yapılan bir araştırmada (Marketing Türkiye Dergisi’nin Artı Marka Araştırmalar aracılığıyla yaptığı) çıkan sonuca göre, Türkiye’deki sürücüler için otomobillerde üç temel karakter özelliği öne çıkıyor: ‘seçkin, şehirli, dişi’.  Araştırmanın sonuçlarına göre:

  • 1. grupta Porsche, BMW, Mercedes, Audi – Güvenlik ve konforları ile öne çıkan bu markalar; tasarımları itibarıyla dişisel olmalarıyla öne çıkıyor.
  • 2. grupta Volkswagen, Honda, Opel, Toyota – Konforları ve güvenilir olmaları ile öne çıkan bu gruptaki otomobillerin de karakterleri olumlu olarak görülüyor.
  • 3. grupta ise Ford, Renault, Hyundai ve Fiat – Maskülen tasarımları olduğu konusunda sonuca varılan bu markalardan Renault çevreci; Fiat rahat ve Hyundai ise gösterişli olarak tanımlanıyor.

Bir başka araştırmaya göreyse lüks ve sedan arabaları prensipli ve çalışkan, lüks hacback arabaları güven ve kontrol hissini farklı olma ve fark edilme güdüsünü tatmin etmek isteyenler ve station-lüks minibüsleri ailesine düşkün kişiler tercih ediyor. Otomobilinizin rengi de önemli! 2015 yılı Ocak ayında trafiğe kaydı yapılan 88 bin 533 adet otomobilin yüzde 61,3’ü beyaz, yüzde 16,9’u gri, yüzde 9,8’i siyah ve yüzde 4,6’sı kırmızı iken yüzde 7,3’ü diğer renklerde. Beyaz renk soğukkanlı ve istikrarlı olmayı simgeleyen bir renk. Trafikte soğukkanlı sürücülerle karşılaşmak pek kolay olmasa da her sürücünün hayalinde; bu özellikleri taşıdığını söylemek mümkün mü sizce?

Dengeyi ve kendine güveni simgeleyen gri renk seçimi ise daha sakin sürücülerin tercihi olarak gösteriliyor. Ayrıca gizemli ve rengini belli etmeyen sürücüler için de uygun olarak görülüyor. Akla ilk olumsuzluk ya da karanlık getirse de siyah rengi karizmasıyla; hırslı ve azimli olmayı temsil ettiği biliniyor. Ayrıca asaleti de simgeliyor.

Kırmızı renk otomobil ise dinamikliği ve hareketliliği ifade ediyor. Dolayısıyla kırmızı renk tercih eden sürücüler için hız yapmayı seven, dikkat çekmekten hoşlanan sürücüler olduğu yakıştırması yapılıyor. Aracınızın modeli ya da rengi ne olursa olsun, unutmamalı ki trafikte en önemli şey kurallara uyma zorunluluğu. Otomobiliniz hangi model ya da renk olursa olsun zorunlu trafik sigortası ile yolda başınıza gelebilecek aksiliklere karşı otomobilinizi ve sizi koruma altına alacak kasko sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin!

En Çok Okunanlar