Generali Sigorta A.Ş

Soğuk havaların gelmesiyle trafiklerde olası bir kaza ile karşılaşma ihtimali, gerekli tedbirler alınmadığı takdirde artış gösterebiliyor. Bunun nedenlerinden biri de kış aylarında zeminlerin kayganlaşması oluyor. Kötü hava durumlarında sürücülerin görüş alanının kısıtlanması da trafik kazalarını meydana getirebiliyor. Bu gibi faktörler göz önünde bulundurulduğunda kötü havalarda güvenli sürüş yapabilmek için gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Kış aylarında alınan bu önlemler doğrultusunda, hava durumunun kötü olması sürüş esnasında herhangi bir olumsuz durumla ve sonuçla karşılaşma ihtimalini büyük oranda düşürüyor. Yağmur, kar, sis ve fırtına gibi hava şartlarında, yüksek oranda tedbirli ve temkinli olmak fayda sağlıyor. Yolların buzlanması, sis dolayısıyla görüş açısının zorlaşması, karanlık saatlerin uzaması ve buna benzer etmenler nedeniyle tüm güvenlik önlemleri bu koşullarda alınabiliyor ve her mevsim dikkatli bir şekilde yol almaya devam edilebiliyor. Kötü hava koşulları normal şartlara göre trafik kazası yapma ihtimalini yükseltmektedir. Olası trafik kazalarında karşı araca verilen zarar limitleriniz dahilinde trafik sigortası tarafından karşılanır. Kötü hava koşullarında araç kullanacak sürücülerin öncelikle zorunlu trafik sigortası yaptırmış olması önemlidir.

Yağmurlu Havalarda Güvenli Sürüş

Yağmurlu havalarda sürüşleri güvenli haline getirmek için belli başlı önlemler sürücüler tarafından alınabiliyor. Öncelik olarak yağmurda güvenli sürüş gerçekleştirebilmek için gidilecek yerlere yetişmek için acele etmemek gerekiyor. Aceleci davranmak ve hızlı olmak kazalara mahal verebiliyor. Yolculuğa çıkmadan önce emniyet kemerini takmak, camları ve farları temizlemek de güvenli bir sürüşün ilk adımları olarak ele alınabiliyor. Hız sınırını ve araçlar arasındaki güvenli mesafeyi ayarlamak da bu anlamda son derece faydalı oluyor. Yolun durumuna göre alınan tedbirler, hava durumuna göre değişkenlik gösterebiliyor. Yağmurlu havalarda araç kaymaları meydana gelebiliyor. Direksiyon hakimiyeti ve sabit, yavaş bir hız bu anlamda güvenli bir yolculuk gerçekleştirilmesi olanağı tanıyor. Yağmurun toz ile karışması durumunda görüş alanı kapanabiliyor ve sürücüler ileriyi göremeyebiliyor. Bu gibi durumlarda panik olmak yerine aracı uygun bir bölgeye park edip beklemek en ideali oluyor.

Karlı Havalarda Güvenli Sürüş

Kar yağışının olduğu anlarda trafiğe çıkmak en riskli durumlar arasında nitelendirilebiliyor. Zeminlerin en kaygan olduğu zamanlar, kar yağışının artış gösterdiği zamanlar oluyor. Buna yönelik güvenli sürüş önlemlerinin alınması da büyük önem arz ediyor. Öncelik olarak araca mutlaka sigorta yaptırmak gerekiyor. Başta karlı havalarda olmak üzere herhangi bir hava koşulu ile gerçekleşen kazalar sonucunda bu sigorta sürücülerin lehine sonuçlar veriyor. Trafik esnasında sakinliği korumak, kış lastiği taktırmak veya kara karşı dirençli bir performans gösteren zincir takmak alınabilecek önemler arasında yer alıyor. Araç mesafesini korumak ve aceleci davranmamak karda güvenli sürüş gerçekleştirme fırsatı sunuyor. Aynı zamanda buzlanmaya karşı tedbirli olmak, ani fren yapmaktan kaçınmak ve cam sileceklerini görüş açısını kapamaması için kullanmak olası riskleri ortadan kaldırmak adına alınabilecek tedbirler oluyor.

Takip Mesafesi Nasıl Korunmalı?

Araçlar arası takip mesafe hava koşulu ne olursa olsun korunması gereken bir durumdur. Teknik açıdan olması gereken mesafe, gerçekleştirilen hızın yarısı olacak şekilde metre bazında geçiyor. 100 km'lik hızla giden aracı takip etme mesafesi 50 metre olarak ele alınabiliyor. Bunun yanı sıra takip mesafesini daha kolay bir yöntemle gerçekleştirmek de mümkün oluyor. 2 saniye kuralı olarak adlandırılan teknik sayesinde, öndeki aracın bir noktadan harekete geçmesinin üzerinden iki saniye sonra harekete geçilebiliyor. Eğer bu süre içerisinde araç ile mesafenin tam olarak korunmadığı düşünülüyorsa hız limitinin düşürülmesi öneriliyor. Araçların cinsine göre değişen takip mesafesi ağır vasıta araçlar için 4, minibüs ya da kamyonetler için 3 saniye kuralı doğrultusunda kuruluyor. Hız, bu mesafeyi belirleyen tek belirleyici faktör olmuyor. Bunun yanı sıra hava durumu, aracın yüklü olup olmaması ve trafik yoğunluğu da baz alınabiliyor. Bu durumlara göre takip mesafesi 2 saniye kuralından 6 saniyeye kadar artırılabiliyor.

Kasko

En Çok Okunanlar