Generali Sigorta A.Ş

Lastik bakımı zaman zaman göz ardı edilebilir, ancak emniyetinizi, çevreyi, hatta bütçenizi korumak için çok önemli bir işlemdir. Yetersiz şişirilmiş lastiklerle otomobil kullanmanın yakıt tüketiminizi %4’e varan oranda artırabildiğini biliyor muydunuz? İşte lastiklerinizin sağlığını korumak ve emniyette olmanızı sağlamak için basit bir liste...

Lastik basıncı

Lastiklerinizi aracınız için doğru basınçta tutmanız hem emniyet, hem de yakıt tasarrufu açısından önemlidir. Az şişirilmiş lastikler daha hızlı aşınır ve daha çok yakıt tüketimine neden olur. Ayrıca yol kavramaları eşit olmadığından aracın yol tutuşunun düşmesini sağlayabilirler, bu da kazalara yol açabilir.

Diş derinliği

Lastiklerin ömrü yaklaşık 8 milimetre diş derinliği ile başlar ve aşınmaya bağlı olarak bu derinlik zaman içerisinde düşüş gösterir. 3 milimetrenin altında lastiklerin performansı düşmeye başlar ve Türkiye’de yasal sınır 1,6 milimetredir. Diş derinliğini ayda bir defa kontrol etmeniz gerekir. Bunun için bir diş aşınması göstergesi veya derinlik ölçer kullanabilirsiniz.

Gözle muayene

Ayda bir defa lastiklerinizi kabartı veya çatlak gibi aşınma belirtilerine karşı gözle inceleyin. Ayrıca rot-balans kontrolü yaptırmanız ve lastik rotasyonunu sağlamanız da gerekir. Lastiklerinizin rot-balans ayarı düzgün değil ise, direksiyonda titreşimler ya da arabanın bir tarafa doğru çekildiğini hissedebilirsiniz. Arabanız servise girdiğinde rot-balans ayarı da yaptırmanız mantıklı olacaktır.

Temiz tutun

Bu, özellikle küçük taşlar ve çakılların sıçrayabildiği engebeli ve pürüzlü yollarda sıklıkla sürüş yapıyorsanız önemlidir. Bunlar lastiklerinizin aralarına kolaylıkla girebileceğinden, lastiklerinizi düzenli olarak yıkamanızı ve birikinti olup olmadığını kontrol etmenizi tavsiye ederiz. Son olarak, acil durumlara karşı bagajda bir yedek lastik taşıyın ve iyi durumda olduğundan emin olun.

Tabii ki arıza ve sigorta teminatı da içinizin rahat etmesini sağlayacaktır; beklenmedik durumlar gerçekleşirse arayabileceğiniz bir numara olur. İhtiyaçlarınızı en iyi şekilde karşılayan, bütçenizi sarsmayacak ve yol yardımından hasar teminatına kadar her durumda yanınızda olacak kasko sigortası ürünümüzü gözden geçirmenizi öneririz.

En Çok Okunanlar