Generali Sigorta A.Ş

Koronavirüs döneminde finansal işlemlerimizi gerçekleştirdiğimiz mobil uygulamalar hayatımızda her zamankinden daha fazla yer aldı. Mobil uygulama kullanımlarının artması ile birlikte de bir hırsızlar artık sokaklarda dolaşıp cüzdan çalmaya ihtiyaç duymuyor. Bunun yerine, bir dizüstü bilgisayar ve pijama ile kötü emellerini oturduğu yerden gerçekleştiriyor. Neyse ki bu sanal dolandırıcılar için hayatı zorlaştırmanın birçok yolu var. İşte paranızı güvende tutmak için bazı teknolojik çözümler...

Bir kötü amaçlı yazılım tarayıcı kullanın

Kötü amaçlı yazılım, adından anlaşıldığı kadar tehlikelidir. Bir şekilde, genelde siz fark etmeden bilgisayarınıza kurulan ve her türlü zararı verebilecek, kötü amaçlı bir programdır. Birçok hırsız, internet bankacılığı bilgilerinizi ele geçirerek paranıza erişmek için kötü amaçlı yazılım kullanır.

Kolay kullanılabilen kötü amaçlı yazılım tarayıcılar, bilgisayarınızı tarayarak bulduğu kötü amaçlı yazılımları yok eder. Bu tür uygulamaları düzenli olarak kullanmak faydalı olsa da, çevrimiçi bankacılık işlemleri yapıyorsanız sürekli kullanmanız şart.

Parola yöneticisi kullanın

Her parolanın güçlü ve benzersiz olması gerektiği söylenir ancak hiç kimsenin hafızası o kadar kuvvetli değildir. Bu yüzden bir parola yöneticisi kullanın. Parolalarınızı hatırlamanın yanı sıra, ihtiyacınız olduğunda güçlü parolalar üretmeye yardımcı olan birçok parola yöneticisi vardır. Ayrıca Chrome veya Safari gibi bir internet tarayıcısına gömülü bir parola yöneticisi kullanıyorsanız, her parolayı kullandığınız yeri hatırlayıp otomatik olarak doldurur. Ayrıca, parolanızı düzenli olarak değiştirmeniz ve eski parolalarınızı kesinlikle tekrar kullanmamanız da önerilir. İşte bu noktada, parola üretici çok faydalıdır!

Yüzünüzü ve parmak izlerinizi kullanın

Parola yöneticisi kullanacaksanız, sadece programı kurduğunuz cihaz kadar güvenli olacaktır. Cihazlarınız için de güçlü parolalar oluşturmanız ve bunları hatırlamanız gerekmesine rağmen, parmak izi veya yüz tanıma kullanırsanız her seferinde parola girmeniz gerekmez. Bu şekilde, cihazınızı sadece bir bakış veya dokunma ile açabilirsiniz ve güçlü bir parola tarafından korunmaya devam edersiniz.

Hassas işlemler için güvenli kablosuz ağlar kullanın

Zaman zaman herkese açık ağlar kullanmanız kaçınılmaz olabilir, ancak risklere dikkat edin. Açık ağlara bağlı olabilecek diğer kişileri bilemezsiniz; bir dolandırıcı o ağdan gelen veri paketlerini topluyor olabilir. Daha da kötüsü, bağlantı noktası da insanları gizli bilgilerini paylaşmaya yönlendirmek ve bunları kötü amaçlı yazılımlarla çalmak için kurulmuş olabilir. Bu yüzden güvenli bir kablosuz ağ kullanın.

Bir dijital ödeme hizmeti kullanın

Bu, çevrimiçi alışverişleri güvenli ve kolay hale getirmenin harika bir yoludur; zira, genellikle her ödeme için parola veya yüz/parmak izi tanıma gereklidir.

Ancak daha fazla güvenlik için mutlaka iki adımlı doğrulama uygulayan bir ödeme servisi kullanın. Ayrıca bir dijital ödeme servisini hesabınıza değil, sadece banka kartınıza bağlayın, böylece hesabınız ele geçirilirse kartınızı iptal edebilirsiniz.

Uyarı alın

Bütün bu teknolojik araçlara rağmen, zeki bir dolandırıcı tedbirlerinizi aşmanın bir yolunu bulabilir. Bu durumda, zararı sınırlandırabilmek için en kısa zamanda bilgi sahibi olmanız çok önemlidir.,

Neyse ki günümüzde birçok banka olağandışı veya şüpheli hesap aktivitesi tespit ettiğinde size ücretsiz uyarılar gönderiyor. Bu yüzden bankanızı arayarak veya internet şubesi üzerinden bu uyarıları açmanız sonradan bir sürü problem yaşamanızı önleyebilir.