Generali Sigorta A.Ş

Yeni bir otomobil satın alırken aranan özellikler kişiseldir, insanların beklenti ve beğenilerine göre değişiklik gösterir. Ne var ki bazı özellikler ve nitelikler piyasada otomobil fiyat farklarını etkileyen unsurlar olarak öne çıkar. Peki, aynı modeldeki ve yaştaki araçlardaki fiyat farklılıkları, fiyat farkına yol açan sebepler; piyasada otomobil fiyat farklarını etkileyen unsurlar neler?

Otomobil Fiyat Farkları

Otomobil satın alırken, özellikleri incelenen modeller aynı sınıfta olsa da; fiyatları etkileyen çeşitli nedenler öne çıkıyor. Tüketicilerin ağırlıklı olarak eğilimi, araç satın almadan önce piyasada yer alan farklı markaların aynı sınıfta yer alan modellerini inceleyip, karşılaştırmak.

Otomobilin teknik donanımı fiyatını etkileyen en öne çıkan unsurlardan biri. Piyasada otomobil fiyat farklarını etkileyen unsurlar neler, sorusunun cevabını ararken bakmak gereken özelliklerden ilki aracın yakıt türü olarak görülüyor. Dizel araçlar yakıt tüketimi konusunda tasarruf sağladığı için tercihlerde etkili oluyor ancak uzmanlar otomobil satın alırken, tüketicinin kişisel kullanım şartlarının da yakıt seçiminde dikkat edilmesi gereken bir unsur olduğunu örneğin otomobilin kullanım alanı ya da yapılan yıllık kilometrenin yakıt seçiminde dikkat edilmesi gereken unsurlar olduğu anlatılıyor.

Piyasada otomobil fiyat farklarını etkileyen unsurlara diğer örneklerse aracın motor silindir hacmi, markası ve modeli aynı sınıf içinde yer alsa da silindir hacmi farklı olan araçların fiyatları da değişiklik gösterebiliyor. Kişinin otomatik ya da manuel vites seçimi de otomobil fiyatları arasındaki farka yansıyan bir başka etken.

Otomobilin teknik donanımına ek olan klima, elektrikli cam, sunroof, müzik sistemi gibi donanımlar da piyasada otomobil fiyat farklarını etkileyen unsurlar arasında yer alıyor. İkinci el otomobil satın alırken dikkat edilmesi gerekenlerse, donanıma ve teknik özelliklere ek olarak otomobilin parçalarının orijinal olması, aracın hasar durumu, kilometre durumu. Konuyla ilgili olarak bir de ek kaynak verelim…

Merak edenler için EY Global Tüketici Araştırması Otomobil Sektörü Raporu, Türkiye’de tüketicilerin otomobil satın alırken dikkat ettiği konulara açıklık getirmiş. Örneğin ‘Türkiye’de tüketicilerin yüzde 86’sı otomobil alırken fiyat ve teslim şartlarına, yüzde 88’i kalite ve garanti konularına önem veriyor.

Türkiye’den araştırmaya katılan tüketiciler internette araştırma yapmak için en uzun süreyi otomobil kategorisi için ayırıyor. Katılımcıların yüzde 48’i otomobil satın alma kararı öncesinde 3-10 saat, yüzde 22’si 10 saatten fazla ve yüzde 30’u da 3 saatten az online araştırma yapıyor…’ Otomobil satın alırken ister yeni ister ikinci el tercih edin, aracınızın güvenliği ve yolda karşılaşabileceğiniz olumsuzluklara karşı hazırlıklı olmak için kasko fiyatı almak; ‘en ucuz kasko hangisi?’ sorusuna yanıt bulmak için 7/24 Generali’ye danışabilirsiniz.