Generali Sigorta A.Ş

Şehir içinde otomobil kullanmayla şehirler arası yolculuk yapmanın teknik açıdan birçok farkı vardır. Şehir içleri daha yoğun ve stresli bir yolculuk vaadederken şehir dışları ise daha uzun ve yorucu bir serüvene gebe. Biz de sizlere şehir içinde sizi biraz da olsa rahatlatacak bazı ipuçları vermek istedik. Herkese şimdiden güvenli sürüşler!

  • Yoğun trafiğe hazırlıklı olun. Şehir içlerinde, özellikle de büyük şehirlerde trafik sıkışıklığı sizi en zorlayacak durumlardan biridir. Bunun yanında yoğun yaya trafiği, motosiklet ve bisikletler de şehir içinde araba sürerken dikkatli olmanız gereken unsurlar. Bu arada, eğer şehirde araba sürmeye yeniyseniz diğer sürücülerin sizin kadar dikkatli sürdüğünü varsaymamalısınız. Bu yüzden ekstra dikkatli olmayı unutmayın.
  • Mümkünse yoğun saatlerde trafiğe çıkmayın. Özellikle büyük şehirlerde araba sürüyorsanız trafiğin en yoğun olduğu saatleri gözlemenizde fayda var. Örneğin, İstanbul’da hayatın başladığı, herkesin işine veya okuluna gittiği saatlerde trafik çekilmez olabiliyor. Bu saatler de genelde sabah 7.30’dan 9.30!akadar sürebilirken akşam ise 17.00’den 20.00’ye kadar devam edebilir.
  • Sağ şeritten gidin. Sağ şeritte kalmak, belki de kalabilmek sizi güvenli sürücüler arasına sokacaktır. Bu şeritte hızınız çok yükselmeyeceği için otomatikman daha güvende olacaksınızdır. Gerekli durumlarda sol şeridi kullanmanızı tavsiye ederiz.
  • Yaya geçitlerine dikkat edin! Şehir içlerinde yaya geçitleri oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Yayaların bu geçitler için yollarda önceliği olduğu da göz önünde bulundurulursa dikkatinizin dağıldığı bir anda tatsız sahneler ortaya çıkabilir. Bu sebeple şehir içinde araba sürerken ekstra dikkatli olmak oldukça önemlidir.
  • Taksi ve dolmuşların varlığını unutmayın! Özellikle büyük şehirlerde taksi ve dolmuş kullanımı oldukça yoğun bir haldedir. Bu iki taşıma aracının ortak özelliği ise yollarda yolcu indirip bindirmek ani duruşlar yapabilmeleri. Bu ani duruşlar ise trafiğin normal akışını bozarken diğer sürücüleri de tehlikeye atmakta. Bu sebeplerden dolayı şehir içerisinde araç sürerken taksi ve dolmuşlara ekstra dikkat etmek gerekir.
  • Sakin olmayı öğrenin. Şehir içlerindeki hareketlilik yüzünden sabit hızla araç sürmek oldukça zordur. Bu yüzden dur kalk yapmak, durmadan hız kesip tekrar hızlanmaya çalışmak ve bir de üzerine trafik sıkışıklığı varsa tüm bunlar oldukça sinir bozucu hale gelebilir. Bu yüzden tüm bu engelleri göz önünde bulundurup yola öyle çıkılırsa daha sorunsuz bir yolculuk sizi bekliyor olacaktır.
  • Otomatik vitesli araçlar ilk tercihiniz olabilir. Bir önceki maddede bahsettiğimiz dur-kalklar manuel vitesli araçlarda iyice yorucu hale gelmektedir. Durmadan frene basıp vitesi değiştirmeniz gerekecektir. Bu sebeple trafiğin çok dur kalk olduğu şehirlerde otomatik vitesli araçları tercih etmeniz sizi gelecek günlerde daha az yoracaktır.
  • Navigasyon edinmeye bakın. Sadece şehir içleri için önemli bir özellik olmasa da şehir içinde de navigasyon sizi oldukça rahatlatacaktır. Özellikle Google Haritalar ve Yandex Haritalar gibi trafiği canlı güncelleyen ve bu trafik sıkışıklığına göre size alternatif rota seçenekleri sunan uygulamalar gideceğiniz yere sizi daha kısa sürede götürecektir. Güvenli bir yolculuk için ise akıllı telefonunuzu elinizde kullanmak yerine aracınızın ön gözüne bir aparat aracılığıyla asmanız daha faydalı olacaktır.
  • Park sensörü hayat kurtaracaktır! Otomobil teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte yeni model araçların çoğunda bulunan park sensörü yine de bazı araçlarda bulunmamaktadır. Bu sebeple araç tercihi yaparken park sensörü bulunan bir otomobil şehir içinde park ederken daha az kazasız bir deneyim sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Bunun yanında aracında bu sensör bulunmayanlar ise bu aparatı sonradan taktırabilir park ederken oldukça rahat edebilirler.
  • Araç içi hava filtrenizi sık sık temizleyin. Şehir içleri hava kalitesi olarak genelde şehir dışlarına göre oldukça kalitesizdir. Bu yüzden aracınızın havalandırma veya klimasının filtreleri daha sık kirlenecek belki de tıkanacaktır. Bu da aracınızın içerisinde daha da kalitesiz bir hava olmasına yol açacaktır. Bu sebeple şehir içi sürücüsüyseniz hava filtreleri deyip geçmeyin onları sık sık temizleyin!
  • Sigortasız yola çıkmayın! Şehir içlerinde kaza riski araç yoğunluğundan dolayı her zaman daha fazladır. Genelde can kaybı daha az ufak tefek kazalar meydana gelir. Siz otomobilinizi ne kadar dikkatli sürseniz de diğer araçların varlığını, diğer şoförlerin her zaman sizin kadar dikkatli olamayacağını aklınızdan çıkarmamanız gerekiyor. Dilerseniz hızlıca Kasko ve Trafik Sigortası fiyatınızı öğrenebilir istediğiniz takdirde anında poliçe sahibi olarak aracınızı güvence altına alabilirsiniz.
Araç Sigortaları

En Çok Okunanlar