Generali Sigorta A.Ş

Seyahat Öncesi Aşılar

Günümüzde, yurtdışı seyahatlerine eskiye oranla daha fazla rağbet vardır. Gerek iş gerekse tatil planları için yurtdışına seyahat ederiz. Yalnız bu seyahatlerde, diğer seyahatlere göre daha dikkati olmak gerekir. Yaşadığımız ülke dışında başka yere gitmek, sağlığımız açısından bazı riskler taşır.

Bunun için ilk yapılması gereken, seyahat edilecek ülkede yakalanabileceğiniz hastalıkları araştırarak, uygun aşıları yaptırmak olacaktır. Seyahat öncesi yaptırılması gereken aşılar neler? Aşı yaptıran kişiler, vücutlarını karşılaştıkları virüs veya mikroplara karşı korumaya alır ve bağışıklık sisteminin düşmesine izin vermezler.

Aşı ile hem kendi sağlığınızı hem de ülkenize döndüğünüzde, ülkenizdeki vatandaşları hastalıklara karşı korumuş olacaksınız. Ayrıca, seyahat planı yapmadan 6-8 hafta evvel, doktorunuza danışmalı, ihtiyacınız olabilecek ilaçları temin etmelisiniz. Şunu asla unutmamalısınız ki hiçbir ilaç, yaptıracağınız aşı kadar etkili değildir.

Seyahate çıkmadan önce yaptırmanız gereken, belli başlı aşılar ise şunlardır:

  • MMR (kızamık, kızamıkçık ve kabakulak)
  • Difteri, boğmaca, tetanoz+polio (çocuk felci)
  • Hepatit A
  • Hepatit B
  • H.influenza tip B
  • Mevsimlik grip (Influenza)
  • Suçiçeği
  • Pnömokok
  • Menengokok menenjit
  • Rota virüsü

Bölgelere özgü bazı aşılar ise şunlardır: Sarı Humma Aşısı:

Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde (Sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılmakta)

Tifo Aşısı:

Sağlık Bakanlığı genişletilmiş aşı programı dahilinde (Sadece Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürlüğü’nde yapılmakta)

Kuduz Aşısı:

Yüksek risk altındaki, kuduz virüsü üzerine çalışan laboratuvar görevlileri, veterinerler, hayvan bakıcılarının yanı sıra vahşi doğa görevlileri ile kuduzun yaygın olduğu bölgelere seyahat eden ya da bu bölgelerde yaşayan tüm kişilere ön bağışıklık için aşı uygulanması gerekmektedir. Seyahat planını belirlediğimiz tarihten 1 – 1,5 ay öncesinde mutlaka aşılarımızı tamamlamış olmalıyız.

Bu bağışıklık sistemimizin, aşıdan sonra kuvvetlenmesi için yeterli bir süre olacaktır. Ülkemizde, yetişkinlerin aşı yaptırma oranı gelişmiş ülkelere oranla çok çok azdır. Yetişkinler, aşının yan etkilerinin olduğunu ya da çocukken yaptırdıkları için tekrar yaptırmaya gerek duymadığını öne sürerek aşı olmaktan kaçınmaktadırlar.

Oysa, aşıların hastalandığımızda doğal olsun diye içtiğimiz bitkisel karışımlardan çok daha az yan etkisi bulunur. Yalnızca aşı yaptırmak bizi hastalıklardan korumaz. Kendimizi koruma altına alabileceğimiz bazı önemli detaylar ise şunlardır; Aşı yaptıran/yaptırmayan herkesin el temizliğine, vücut temizliğine, vakit geçirdiği ortamın temizliğine, temas ettiği eşyaların temizliğine dikkat etmesi gerekmektedir.

Su ve sabun bulamadığımız durumlarda, alkollü antiseptikler kullanılabilir. Etrafımızda öksüren/hapşuran insanlar olduğunda, o havayı solumamalı, ortamı hemen havalandırmaya özen göstermeliyiz. Bilmediğimiz bir yerde su veya sıvı tüketirken buz kullanmamalı, ambalajlı ürünleri tüketmeliyiz.

Çiğ olan yiyeceklerden uzak durmalı, süt ve süt ürünlerini tüketirken pastörize edilmiş olmasına dikkat etmeliyiz. Seyahate çıkmadan önce kendinizi güvence altına almak için Generali'nin tasarladığı seyahat sigortası içeriğine göz atmayı ihmal etmeyin.

En Çok Okunanlar