Generali Sigorta A.Ş

Ehliyet Almak Zorlaştı

Araç kullanmak kimileri için gündelik bir iş iken kimileri de ehliyet almaya hak kazanmışken bu sertifikayı ehliyete dönüştürmekte gecikiyor. Ehliyet almaya hak kazanmış ancak sertifikalarını ehliyete dönüştüremeyen sürücü adaylarının; trafik yönetmeliğindeki değişiklikle birlikte ehliyetlerini alma süreleri 3 Temmuz'a kadar uzatılmıştı... Trafik müdürlükleri önünde uzun kuyruklar oluşturan bu durum da; Karayolları Trafik Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliğin getirdiği ömür boyu ehliyet döneminin kapanmasıyla ilintili. Zira Ocak 2016 itibarıyla ehliyetler sınıfına göre 5 ile 10 yılda bir yenilenecek.

Nisan ayında Resmi Gazete'de yayınlanan yeni yönetmeliğe göre sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirildi. Bu esnada alacağı ve 75 ceza puanı hakkı olan stajyer sürücüler, geçici ehliyetlerini kalıcı hale getirmek üzere yeniden sürücü kurslarına müracaat edecek. Trafik yönetmeliğindeki değişiklikle ehliyet almak zorlaştı yorumunun yapmak mümkün. 2016 yılının ilk ayında yürürlüğe girecek yönetmeliğe göre halihazırda verilen 9 ehliyet sınıfı 18'e yükseliyor; otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek konuma getiriliyor.

Böylece 25 milyona varan ehliyet sayısı, yine yılın ilk ayından sonra yenilenmiş olacak. Stajyer sürücüler, yukarıda da bahsettiğimiz gibi 75 ceza puanını 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı ihlal etmesi, sağa dönüşlerde yayaya yol verme kuralını üç kez ihlal etmesi halinde doldurmuş olacak.

Puanını dolduran sürücü, ehliyetini tekrar kazanabilmek için önce psikoteknik testi geçmek zorunda kalacak sonra da kursa başvurup almak için tekrar sürücü kursuna müracaat edecek. Değişen sürücü belgelerinde ehliyetin sınıfı arka yüzde yer alacak; sınıflar AB ülkelerindekine uygun şekilde yer alacak.

Ehliyetin kullanmaya yetkili olduğu araçların sembolleri de belgelerde bulunacak. İster yılların sürücüsü ister ilk kez ehliyet alacak olun, trafikte bilinçli bir sürücü olmanın can ve mal güvenliği açısından önemini unutmamalı. Trafikte aracınızın başına gelebilecek aksiliklere karşı önlem almak için kasko sigortasının önemi de...

En Çok Okunanlar