Generali Sigorta A.Ş

Bağışıklık sisteminize özen göstermeniz her yaşta önemli olsa da; bu gereklilik, yaşınız ilerledikçe daha fazla önem kazanır. Hastalıklardan korunmak ve viral enfeksiyon kapma riskini azaltmak için güçlü bir bağışıklık sistemine sahip olmak gereklidir. Sağlıklı alışkanlıklar edinmekten bağışıklığı destekleyici gıdaları öğünlerinize eklemeye kadar birçok yöntemle bağışıklığınızı güçlendirebilirsiniz. Bağışıklık sisteminizi hızla güçlendirmenin ve sağlıklı kalmanın yollarını öğrenmek için hazırladığımız bu yazıyı okumaya devam edin.

Bağışıklık sistemi nedir?

Bağışıklık sisteminden bahsederken, aslında karmaşık bir hücre ve protein ağını kastederiz. Bu, vücudun savunma sistemidir ve bizi korumak için enfeksiyonlara karşı savaşır. Daha güçlü bir bağışıklık sistemi, vücuda giren mikroplarla mücadele etme ve onları yenme konusunda daha başarılıdır ve hastalığa yenik düşmek yerine sağlıklı kalmamızı sağlar.

Bol miktarda bağışıklık destekleyici gıda alın

Doğru gıdaları tüketmek ve vitamin, besin öğeleri ve antioksidan içeren dengeli öğünlere öncelik vermek, vücudunuzun enfeksiyonlarla mücadelesini destekleyebilir. Bol miktarda meyve ve sebze, özellikle C vitamini bakımından zengin narenciye, dolmalık biber, sarımsak, yaban mersini ve brokoli yemeyi hedefleyin. Yoğurt, turşu gibi doğal probiyotik içeren gıdalar da bağışıklık sisteminizi güçlendirmek için oldukça faydalıdır.

İçecekleri unutmayın; özellikle güçlü antioksidanlar barındıran yeşil çay ve maça çayı ile zerdeçal, zencefil ve kalsiyum bakımından zengin badem sütü ile hazırlanan ev yapımı içecekler’ tüketin. Bağışıklık sisteminizi olumsuz etkileyebilecek ve kaçınılması (ya da seyrek tüketilmesi) gereken bazı gıdalar da bulunmaktadır. Bunlara örnek olarak yüksek şeker içeren işlenmiş hazır gıdalar olan tatlılar, şekerlemeler ve gazlı içecekler verilebilir.

Bağışıklık sisteminizi güçlendirmeye yönelik sağlıklı alışkanlıklar

Bağışıklık sisteminizi iyi durumda tutmanın en önemli yolu, besleyici gıdalar barındıran öğünlerin yanı sıra sağlıklı bir yaşam tarzına da sahip olmaktır. Faydalı gıdalar tüketerek ve düzenli egzersiz yaparak sağlıklı ve dengeli bir kiloyu koruyun ve uykunuzu yeterince aldığınızdan emin olun. Birçok uzman her gece 7-9 saat boyunca ve aynı saatlerde uyumayı tavsiye etmektedir. Strese ve stresli durumlara maruz kalmaktan mümkün olduğunca kaçının veya stres düzeyinizi kontrol etmek için meditasyon gibi tekniklere başvurun. Sigara ve alkolden uzak durun.

Enfeksiyondan kaçınmanın kolay yöntemleri

Bağışıklık sisteminizi desteklemenin başka bir yolu ise riskli senaryolardan kaçınmaktır. Bu, virüslerden korunmak için ellerinizi düzenli olarak yıkama ve el dezenfektanı kullanma, hastalardan uzak durma ve uzaktan kumanda, cep telefonu ve dizüstü bilgisayar gibi sık kullandığınız ev eşyalarını ve kişisel eşyaları sık sık dezenfekte etme gibi püf noktalarını kapsar. Ayrıca, sağlığınız hakkında endişeleriniz varsa, en kısa sürede bir sağlık kuruluşuna başvurun.

En Çok Okunanlar