Generali Sigorta A.Ş

Araçlarınızda kullandığınız yakıtın fiyatı her geçen gün yükseliyor. Enerji tasarrufu yaparak bütçenizi korumak ve gereksiz yakıt harcamasından kaçınarak çevrenin korunmasına katkıda bulunmak için ise atabileceğiniz çeşitli adımlar mevcut. O halde yakıt tasarrufu ile ekonominizi nasıl güçlendirebileceğinize dair çeşitli önerilerimiz var.

Uzun Süreli Rölantiden Kaçının

Aracınızın litre başına gittiği en kötü mesafe sıfırdır. Uzun süreli bir duraklamada ya da cep telefonunuzu kullanmak için aracınızı kenara çektiğinizde, sürekli olarak motoru boşta çalıştırmak, basitçe motoru kapatarak tasarruf edebileceğiniz yerde benzin tüketmenizi sağlar. Motorun yeniden çalıştırılması, 30 saniye boyunca rölantide kalması ile aynı miktarda benzin harcar. Uzun süre aynı yerde beklediğinizde motoru kapatın. Ancak hava yastığı gibi güvenlik önlemlerinin de arada bulunduğu bazı araç fonksiyonları motorun çalışmasını gerektirebilir. Bu stratejiyi sadece güvenli bir yerde olduğunuzda kullanmalısınız.

Bagajı Temizleyin ve Gereksiz Ağırlık Taşımayın

Araçlar, gereksiz ağırlıklarla yüklenmediklerinde çok daha uzun yol giderler. Her 100 kilo ek ağırlık, yakıt tasarrufu oranının üzerinden bir kilometre çalar. Çoğu sürücü araçlarında çok miktarda gereksiz eşya biriktirir. Zorunlu olmayan ve o günkü işlerinizde gerekmeyecek tüm gereçleri araçtan temizleyin.

Tekerlekleri Doğru Basınçta Tutun

Lastiklerinizin üreticinin önerdiği seviyeye kadar şişirilmesini sağlayabilmek basınç ölçer alın ya da sık sık ölçüm yaptırın. Doğru şişirilmemiş her lastik, yakıt ekonominizi uygun basınç seviyesine göre %2 etkileyecektir. Ortalamada her dört sürücüden biri, en az bir lastiği yeterince şişirilmemiş araç kullanmaktadır. Eğer lastikleriniz üreticinin önerdiğinden 4 – 5 psi daha aşağıda şişirilirse, aracınızın yakıt tüketimi %10 artacak ve lastiğin ömründe de %15 azalmaya neden olacaktır. Lastik havası için doğru değeri aracınızın kullanım kılavuzunda ve kapı penceresi etiketinde bulabilirsiniz.

Premium ya da Yüksek Oktanlı Yakıt Almayın

Aracınızın kullanım kılavuzu özel olarak gerektiğini belirtmediği sürece “premium” performans için daha yüksek oktanlı gaz alma içgüdüsüne karşı çıkmalısınız. Oktanın benzin performansı ile ilgisi yoktur. Oktan sadece yanma odasındaki uçuculuk faktörünü gösterir. Bu sayede litre başına 5 - 7 kuruş tasarruf edebilirsiniz.

Hız Sınırlarına Uyun!

Bu sayede yakıt tasarrufunun yanı sıra olası bir kazayı da önlersiniz. Uzmanlar 105 km/s yerine 90 km/s hızda gidildiğinde yakıt tasarrufunda % 10 - 15'lik bir iyileşme olduğunu belirtiyorlar.

En İyi Yakıt Fiyatlarını Arayın

En iyi yakıt fırsatları için internete bakın. Uygun yakıt fiyatlarına ulaşmak için sabitlenmiş bir telefon ya da tablet ekranı kullanın. Gittiğiniz benzin istasyonunda indirim veya üyelik kartı olup olmadığını öğrenin.

Havalandırmayı Dikkatli Kullanın

Klimayı sadece gerektiğinde kullanın. Klima, motora fazla yük bindirerek daha fazla yakıt kullanılmasına neden olur. Klima, motor gücü ve yakıt tasarrufu üzerindeki en büyük kayıplardan biridir. Dikkatli klima kullanımı ile, araç tipine ve sürüş koşullarına bağlı olarak yakıt tüketimini yüzde 5 ila 20 azaltabilirsiniz. Sadece havayı sirküle etmek için bir vantilatör olarak kullanmayın. Eğer taşıtınızın içindeki hava çok sıcaksa, onu yaklaşık 23 dereceye ayarlayın. Buna ek olarak gölgede park etmek, araba güneşten çıktığında fazla gaz buharlaşmayacağından yakıt tasarrufunu artırır. Aynı zamanda klimanın iç mekanı serinlemek için o kadar çok çalışmasına gerek kalmaz.

Aracınızı Aerodinamik Tutun

Rüzgar sürtünmesi, yakıt tasarrufunu engelleyen önemli bir sebeptir. Motorun daha fazla çalışmasına ve yakıt tasarrufunun azalmasına neden olur. Eğer gerekli değilse, bisiklet ya da bagaj taşıma parçalarını takılı tutmayın. Pencerelerinizi kapalı tutarak rüzgar sürüklemesini en aza indirin. Açık pencereler özellikle otobanlarda gidilen yüksek hızlarda paraşüt etkisi gösterebilir ve yakıt tüketimini %10 oranında artırabilir. Temiz hava istiyorsanız havalandırmayı dışarıdan hava almaya ayarlayın ve pencereyi çok az aralayın.

Ortak Araç Kullanımını Tercih Edin

Her gün gittiğiniz bir rota varsa mutlaka sizinle aynı rotayı kullanacak kişiler ile ortak araç kullanmayı düşünün. Sadece sizin benzin masrafını karşılamanız ile, benzin masrafının bir kısmının ikiye, üçe ya da dörde bölünmesi arasında büyük fark mevcuttur. Aynı zamanda trafikteki sizinle aynı yöne giden araç sayısını azaltarak trafik sıkışıklığını azaltıp, daha az zaman ve yakıt harcayarak evinize dönebilirsiniz.

Trafik Akışını Takip Edin

Trafik koşullarını önceden tahmin etmeye çalışın ve yavaşça hızlanın ya da yavaşlayın. Ani kalkışlardan ve frenlerden daha güvenli bir sürüş geçirirsiniz, daha az benzin kullanırsınız ve fren yıpranmasını azaltırsınız. Şehir içi trafiğinde, sadece önünüzdeki sürücüye değil, sonrasındaki iki veya daha fazla araca da dikkat edin. Bu, daha kademeli olarak hızlanmasını ve yavaşlamasını sağlar. Trafik ışığı değişimini, yaklaşan bir DUR işaretini veya bir kavşak için yavaşlama ihtiyacını tahmin ederek, fren kullanımını önleyebilir veya azaltabilir, bu sayede benzin tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Yokuş yukarı hızlanmadan kaçının

Bir tepeye tırmanırken, zaten motorunuz yer çekiminin üstesinden gelmek savaşıyor. Gaza basarak daha fazla zorlamak sadece yakıt kaybına yol açar. Sürüş esnasında doğru yerlerde seyir kontrolünü kullanın. Hızdaki gereksiz değişiklikler savurganlığa yol açar. Seyir kontrolünün kullanılması yakıt tasarrufunu artırmaya yardımcı olur.

Saldırgan Sürmeyin

Uzmanların yaptığı çalışmalar sonucunda, hızlı kalkışların, trafikte sürekli şerit değiştirmenin ve trafik ışıklarından aniden hızlanmanın çok zaman kazandırmadığını, buna rağmen frenler ve lastikler gibi bileşenleri daha hızlı yıprattığı görülmektedir. Sadece ani kalkış ve frenleri sınırlamak bile yakıt tasarrufunu artırabilir. Hızlanırken sağ ayağınızın altında taze bir yumurta varmış gibi davranın. Hafif, düzgün bir basış, tüketilen yakıt miktarını en aza indirmeye ve daha ılımlı, sabit bir hız sağlamaya yardımcı olur. Saldırgan sürüşten kaçınan sürücüler yakıt tasarrufunda % 20'ye varan kazançlar elde edilebilmektedir.

Önleyici Bakım Programlarını Uygulayın

Uygun bakım, aracın yakıt tasarrufunu arttırır. Örneğin, birbiriyle zıt giden, hizalanmamış tekerlekler daha çok yakıt tüketir. Hava filtresini temiz tutun. Kirli bir filtre, bir motorun hava kaynağını tıkar ve daha yüksek bir yakıt-hava oranına neden olur. Bu da benzin tüketimini artırır. Aracınıza uygun kaliteli, enerji tasarruflu yağlar kullanın. Trafik içinde tasarrufa ne kadar dikkat ederseniz edin, asla aracınızı sigortalamayı aksatmayın. Ne kadar dikkatli olursanız olun, trafik içinde diğer sürücülerin her zaman sizinle aynı hassasiyet içinde olmayacağı zamanlar olacaktır. Generali Sigorta Kasko Sigortası ve Sağlık Sigortası gibi sigortacılık hizmetlerini ve poliçelerini en uygun taksitler ve teminatlarla olası herhangi bir kazanın olumsuz etkilerini en aza indirmek üzere sizlere sunmaktadır. Beklenmedik bir durumla karşılaşmadan önce hem kendinizi, hem sevdiklerinizi hem de aracınızı güvence altına almanız, yapabileceğiniz en tasarruflu hareketlerden birisi olacaktır.

En Çok Okunanlar