Generali Sigorta A.Ş

Otomobillerin en harika özelliklerinden biri, sürücü ve yolcular kapalı ve koruyu bir alandayken yüksek hızda sürüş imkanı sağlamasıdır. Ancak yayalar ve bisiklet kullanıcıları bu lükse sahip değildir. Bu yüzden, trafikte kendini koruyamayacak bu kişilerin yakınında  biraz daha dikkat etmeniz ve özen göstermeniz herkesin güvende kalması açısından önemlidir. İşte herkesin uygulaması gereken çok basit ipuçları Yaya ve bisiklet sürücülerine karşı güvenli sürüş önemlidir. Fakat istenmeyen kazalar yaşanabilir. Bu kazalarda maddi zararlar sürücülerin kasko ve trafik sigortası ile karşılanır.

1. Mutlaka sinyal verin

Etrafta kimse olmadığını düşündüğünüzde bile, aracınızın bir yayayı veya bisiklet kullanıcısını görmenizi engelleyebilecek kör noktaları vardır. Ayrıca, her seferinde sinyal verme alışkanlığı edinirseniz, sinyal vermeyi unutmazsınız.

2. Kavşaklarda daha dikkatli olun

Bisiklet kullanıcıları en çok kazayı kavşaklarda geçirir; bunun asıl sebebi ise sürücülerin daha büyük araçları görmeye odaklanmasıdır. Bu yüzden, özellikle bisiklet kullanıcılarını görmek için biraz daha yavaş hareket etmeyi unutmayın.

3. Dönüş yapmadan önce aracınızın yanını kontrol edin

Gireceğiniz yolda yaklaşan bir bisiklet kullanıcısı yoksa bile, aracınızın yanına ulaşmış bir bisiklet olabilir. Özellikle o yöne dönmek üzere olduğunuzda, aracınızın yanındaki bir bisikleti fark etmeniz çok önemlidir.

4. Bisiklet kullanıcılarını ve koşan insanları geçerken, sabırlı olun ve uzaktan geçmeye çalışın

Koşarken veya bisiklet kullanırken, birkaç santimetre yakınınızdan bir otomobil geçmesi çok korkutucu olabilir. Daha da kötüsü, bu sırada düşmeniz son derece tehlikeli sonuçlara yol açabilir. Arada en az 1 metre, mümkünse daha fazla boşluk bırakmalısınız. En önemlisi ise sabırlı olmaktır; yeterince boşluk bırakmadan geçmeniz mümkün değilse, beklemelisiniz.

5. Kapıları açmadan önce arkayı kontrol edin

Bir kapının aniden açılması, yayalar veya bisiklet kullanıcıları için çok tehlikeli olabilir.

6. Bisiklet kullanıcılarının işaretlerine dikkat edin

Bu sadece kasıtlı işaretler için geçerli değildir; işaret vermeden dönüp dönmeyeceklerini anlamak için hareketlerini gözlemleyin ve buna göre davranın.

7. Dikkat dağıtan unsurları ortadan kaldırın

Otomobilinizdeki dağınıklık veya sohbet etmeyi seven bir yolcu, etrafta yayalar ve bisiklet kullanıcıları varken son derece tehlikelidir. Tabii ki dikkatinizi en çok dağıtacak şey cep telefonunuzdur; hoparlörden konuşuyor olsanız bile dikkatinizi yola veremeyebilirsiniz.

8. Kornayı acil durumlarda kullanın

Korna çalmak sürücülere normal gelse de hiç beklenmeyen bir korna yayaları ve bisiklet kullanıcılarını korkutabilir. Bu yüzden, gerçekten tehlikeli bir durum yoksa korna kullanmamanız daha iyi olacaktır.

9. Aynalarınızı kullanın ve kör noktalarınızı kontrol edin

Bunlar otomobiller için de önemlidir; ancak, yayalar ve bisiklet kullanıcıları için hayati öneme sahiptir.

10. Kısa farlara geçin

Bunu otomobil görünce otomatik olarak yaparız ancak yayaların ve bisiklet kullanıcılarının gözleri de kamaşabilir.

11. Yaya geçitlerinde yayaları izleyin

Yayalar en çok yaya geçitlerinde yola bakmadan karşıya geçer. Yayaların yola bakmayacağını varsayarsanız, gerektiği durumda zamanında durabilirsiniz.

12. Park eden otomobillerin yanından geçerken dikkatli olun

Park eden otomobillerin arkasında yayalar bulunabilir. Bu yüzden, daha dikkatli olun ve park eden otomobillerin mümkün olduğunca uzağından geçin, böylece aniden yola çıkan biri olursa yeterince uzaktan geçebilirsiniz.

13. Geri giderken dikkatli olun

Geri giderken, yayaları ve bisiklet kullanıcılarını fark etmek daha da zorlaşır. Aynalarınızı kullanmayı ihmal etmeyin, her açıyı görebilmek için koltuğunuzda dönün ve göremeyeceğiniz noktalardan geçen birinin, özellikle çocukların bulunabilmesi ihtimaline karşı, yoldan çekilmelerine zaman tanımak için mümkün olduğunca yavaş sürün.

14. Bildiğiniz yollarda tetikte olun

Hepimizin düzenli olarak otomobil kullandığımız, bu yüzden de avucumuzun içi gibi bildiğimizi düşündüğümüz yollar vardır. Ancak hazırlıksız yakalanırsak hata yaparız, özellikle yayaları veya bisiklet kullanıcılarını son ana kadar görmemiz mümkün olmayabilir. Bu yüzden, iyi bildiğiniz yollarda bile sürekli tetikte olun.

15. Yayaların ve bisiklet kullanıcılarının haklarını anlayın

Yayaların ve bisiklet kullanıcılarının trafikte nasıl davranması gerektiğine dair kuralları ve kılavuzları okuyun, tabii otomobil sürücüleriyle ilgili olanları da ihmal etmeyin. Yolu paylaşacaksanız, aynı bilgilere sahip olmanız faydalıdır. EDS sistemleri ile kontrol edilen hız sınırları, trafikteki yayaların ve bisiklet kullanıcılarının güvenliği açısından son derece önemlidir. Hız kurallarına uymanız, kendiniz kadar yayaları ve bisiklet kullanıcılarını da korumanızı sağlayacaktır.

Kasko Sigortası

En Çok Okunanlar