Generali Sigorta A.Ş

Yurt dışına taşınmak veya uzun bir seyahate çıkmak şüphesiz en heyecan verici deneyimlerden biridir; özellikle de daha önce hiç böyle bir tecrübeniz olmadıysa. Ancak yurt dışında maceraya atılan kişi çocuğunuzsa, uykusuz geceler geçirebilirsiniz. Çocuğunuz kaç yaşında olursa olsun yeni mezun bir genç de olsa, her yıl Erasmus programına katılan 60 bin kişiden biri de olsa kaygılanmanız doğaldır. 

Çocukları yurt dışında seyahat eden veya yaşayan ebeveynlerin tipik korkularına ve çocuklarınızın mümkün olduğu kadar mutlu, sağlıklı ve güvende olmasını sağlamak için uzaktan yapabileceklerinize göz gezdirdik.

Yaygın görülen kaygılarla başa çıkma 

Kaç yaşında olursa olsun çocukları için endişelenmek tüm ebeveynlerin yaşadığı bir histir. Yurt dışı seyahatlerinin özgüven, olgunluk ve bağımsızlık artışı gibi faydalarının farkında olsak bile potansiyel risklerini düşünmeden edemeyiz. Ebeveynler arasında yaygınlıkla görülen korkuların bazıları çocuklarının soyulması, yaralanması veya maddi güçlük çekmesidir. Ayrıca, duygusal endişeler de bazı ebeveynlerde kaygı nedeni olabilir; özellikle de çocukları farklı bir kültüre veya dile sahip bir ülkede sosyal izolasyon ile karşılaşma riski altındaysa. 

Öncelikle, endişeleriniz konusunda gerçekçi olmanız ve felaket senaryolarını düşünmekten kaçınmanız gerekir. Birçok ülke, kendi ülkenizden daha güvenli olmasa bile, güvenlidir. Emin olamıyorsanız Küresel Barış Endeksini ve yerel suç istatistiklerini inceleyin. Örneğin, Slovenya’nın istatistiki olarak Avustralya’dan daha güvenli olduğunu öğrenebilirsiniz. Çocuğunuzun gittiği bölgeye bağlı olarak, kaçırma veya terör eylemleri gibi olağandışı durumların çok nadir görüldüğünü kendinize hatırlatmanız da faydalı olacaktır. Seyahat planınızı henüz oluşturmadıysanız, işe dünyanın en güvenli ülkelerini araştırmakla başlayabilirsiniz.
 

Önceden hazırlık yapın

Hayatta karşı karşıya geldiğimiz birçok durumda olduğu gibi, yapabileceğiniz en iyi şey endişelerinizi önceden doğru hazırlıkları yaparak sınırlandırmaktır. Bu tür hazırlıklara örnek olarak yerel emniyet ve suç istatistiklerine ve önerilere dayanarak çocuğunuzun güvenli bir yerde kalmasını sağlamak ya da tehdit halinde kullanabileceği bir panik alarmı satın almak sayılabilir. Ayrıca, yola çıkmadan önce dövüş sporları, finans ve bütçe dersleri, dil kursları, hatta yemek pişirme gibi hayat becerileri gibi faydalı eğitimler almasına da yardımcı olabilirsiniz. 

Çocuğunuzla baş başa oturun ve korkularınızı ona anlatın; böylece acil durum planlarını birlikte belirleyebilirsiniz. Gideceği yeri araştırın ve karşılaşabileceği potansiyel riskleri belirleyin. İhtiyacı olabilecek acil durum hizmetlerini ve bunlara erişim yollarını not edin. Seyahat ediyorsa, ziyaret edeceği bütün ülkeler için bu hazırlığı tekrarlayın.
 

Yurt dışındayken

Çocuğunuzdan kalacağı yerin adresini ve acil durumda ona ulaşabileceğiniz birinin, örneğin ev arkadaşının veya birlikte seyahat ettiği bir arkadaşının iletişim bilgisini isteyin. Görüşeceğiniz zamanları önceden belirleyin; örneğin günde bir mesaj veya birkaç günde bir telefon görüşmesi. Eğer bu fikir ikinizin de aklına yatarsa, konumunu takip etmek için akıllı telefonundan size konum bilgisi gönderen bir uygulama kullanabilirsiniz. 

Maddi konularda endişeleniyorsanız, bir acil durum fonu oluşturun. Mesela acil durumda kullanması kaydıyla kredi kartınızdan bir ek kart çıkarabilirsiniz. En önemlisi de çocuğunuzu bu eşsiz deneyimi sonuna kadar yaşaması için cesaretlendirin!

 

Soru – Cevap 

Hangi sigortayı yaptırmalıyım?
Çocuklarınız aile poliçenize dahil mi yoksa sadece ona özel bir seyahat sigortası mı yaptıracaksınız? Ne karar verirseniz verin, sigorta yaptırmak doğru bir seçimdir. Sigorta poliçesinin detaylarını mutlaka çocuğunuza verin ve talepte bulunmak için izlemesi gereken süreci açıklayın.

Uluslararası sağlık sigortasının değeri nedir?

Uluslararası sağlık sigortası, çocuğunuza yurt dışında özgürce keşfetme ve bir yere bağlı kalmama imkanı sunar. Seyahat amacından bağımsız olarak, çocuğunuz tek bir yerde kalarak kendini sınırlamak istemeyecektir. Kapsamlı bir teminat sunan, uluslararası olarak geçerli bir sigorta seçeneği bulun ve poliçe kapsamı dışında kalan bölgeler olup olmadığını kontrol edin.

Dikkate almam gereken ekstra teminatlar var mı?

Çocuklarınız macerayı seviyor mu? Kayak veya kaya tırmanışı gibi ekstrem sporların veya tehlikeli faaliyetlerin teminata eklendiğinden emin olun. Diğer yandan, bilgisayar veya kamera gibi değerli eşyaları varsa, bu eşyaların çoğunu teminat altına alacak ek bir sigorta yapmak isteyebilirsiniz.


COVID-19 pandemisi sigortamı etkileyecek mi?

Özellikle dünya çapında Covid-19 tedbirlerinin değişkenlik gösterdiği günümüzde poliçelerde bazı kısıtlamalar veya değişiklikler söz konusu olabilir. Ülkeden ülkeye değişen tavsiyeleri takip edin ve herhangi bir kısıtlamadan haberdar olmak için seyahat öncesinde güncel poliçeyi iyice inceleyin.

Ayrıca, çocuğunuzu yurt dışında ziyaret etmeyi planlıyorsanız, pandemi ile ilgili sorunların yol açabileceği son dakika değişikliklerin teminat altına alındığından emin olun. 

 

En Çok Okunanlar