Generali Sigorta A.Ş

Araç Değer Kaybı Nedir? Nasıl Hesaplanır?

İlk Yayınlanma: 03.12.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 29.11.2022

Araç kullanımının artması, her geçen gün trafiğin yoğunlaşmasına sebep olur. Bu da trafik kazalarındaki artışı beraberinde getirir. Meydana gelen bir trafik kazasında kazaya karışan araçlardan biri ya da ikisi de hasar alabilir. Hasar alan araçlarda değer kaybı olmaması gibi bir durum söz konusu da değildir. Bu hasar sebebiyle kazalı araç ya da araçlar bakım, onarım gibi işlemlerden geçer. Bu durum da araç değer kaybını beraberinde getirir. Aracın sonraki süreçte ikinci el piyasasındaki değeri araç değer kaybı olarak ifade edilir. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse kazadan sonra araç ne kadar iyi tamir edilirse edilsin, ekonomik değerinde meydana gelen düşüşte olarak da tanımlayabiliriz. Trafik kazasından sonra araçta kaza sırasında oluşan zarar giderilir. Ancak araçtaki değer kaybı giderilemez. Aracınız meydana gelen parça değişimleri ve aracın boyanması sonucu değer kaybeder.

Araç Değer Kaybı Hesaplama Nasıl Olur?

Aracınız kazaya karıştığında, sigortanın sunduğu değer kaybından yararlanmayabilir. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına kasko poliçenizi iyi bir şekilde incelemeniz gerekir. Değer kaybını bazı poliçelerde sigorta karşılarken bazılarında da karşılamayabilir. Bu durumu göz önünde bulundurduğunuz da haklı ya da haksız olduğunuz durumlarla karşılaşsanız bile hasar kaybı için talepte bulunabilirsiniz. Sigorta şirketiniz ile irtibata geçerek hasar tespit tazminatı için başvuruda bulunabilirsiniz. Online olarak değer kaybı hesabı yapmak için poliçelerin kapsamlarını karşılaştırarak çalıştığınız sigorta şirketinden destek isteyebilirsiniz. Kişinin tazminat talep edebilmesi için sigorta tarafından kusursuz görülmesi gerekir. Eğer değer kaybı yaşayan araç sahibi, tazminat talep ettiğinde suçlu bulunursa poliçe kapsamında tazminatı değerlendirilir. Park halindeyken aracınız hasar aldıysa veya trafik kazası üçüncü kişiler tarafından meydana geldiyse de yine değer kaybı talebi istenebilir. Araç değer kaybı hesaplaması ile ilgili kesin tutar elde etmek için sigorta şirketine gerekli belgeler ile başvuru yapmanız gerekir. Sigorta işlemlerinizi gerçekleştirmeden önce poliçe kapsamlarını iyi bir şekilde inceleyerek, aracınızı sigortalatabilirsiniz. Araç değer kaybı hesaplama kriterleri, bazı değişkenler ile belirlenir. Aracın hasar geçmişi, üretim yılı, markası, kilometresi, trafiğe çıkışı, piyasa değeri ve modeli gibi değişkenler araç değer kaybı hesaplaması yapılırken dikkate alınır. Kilometre sayısına ve hasar miktarına göre araç değer kaybı hesaplama formülü belirlenir. Yeni düzenleme ile 75.000 km ile 149.000 km arasındaki tüm araçların katsayısı çarpanı aynı şekilde alınır. Araçtaki toplam değer kaybı ise hasarın boyutu, aracın yıpranma düzeyi ve baz değer kaybı çarpılarak hesaplanır.

Kasko Fiyatını Öğren!

Araç Değer Kaybı Başvurusu Nasıl Yapılır?

Belirli temel şartları yerine getirdiğinizde araç kaydı başvurusu yapabilirsiniz. Öncelikle kazada mağduriyet yaşayan taraf olmanız önemlidir. Eğer kazaya neden olan araç sürücüsü kendinizseniz, araç değer kaybı için hak iddiasında bulunma şansınız yoktur. Kargo şirketiyle aracınızı sigortalatmak için imzaladığınız sözleşmede hak talep edebileceğinize ilişkin bir madde yer alıyorsa, şirketten hak talebinde bulunabilirsiniz. Kazayı yaptıktan sonra 2 yıl içinde araç değer kaybı için yapılması gereken başvuruların tamamlanmış olması gerekir. Eğer herhangi bir başvuru yapmazsanız hakkınızı kaybedebilirsiniz. Hak talep edeceğiniz araç sahibinin zorunlu trafik sigortası olmayabilir. Böyle bir durumda araç sahibinden yönetmeliğe uymadığı için aracınızda meydana gelen değer kaybını karşılamasını isteyebilirsiniz. İsterseniz zorunlu trafik sigortası olmayan sürücüye araç değer kaybı davası açabilirsiniz. Hasar tespit ve ekspertiz tutanağıyla birlikte sigorta şirketiniz ile irtibata geçerek işlemi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer sigorta şirketi ile ilgili herhangi bir sorun yaşarsanız Sigorta Rahkim Komisyonu'ndan destek talep edebilirsiniz. Değer kaybı için başvururken tüm belgeleri eksiksiz olarak sunmanız gerekir. Araç değer kaybı talebi şartları için hasar tespit tutanağı, ekspertizden kazayla ilgili alınan belge, kazayı gören varsa tanık olarak onların listesi, kaza sonrasında çekilen fotoğraflar ve sigorta poliçesi gibi evrakların eksiksiz olarak sigorta şirketine teslim edilmesi gerekir. Aracınızda meydana gelen hasar sizden kaynaklı değilse ya da değeri karşılayacağına dair sigortanız poliçe hazırladıysa yukarıda sıralanan belgeler ile başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. 2 yıllık süre içerisinde eğer kazada suçlu olan taraf kaçmışsa, bu süreçte süre ile ilgili esneklik sağlanabilir. Kazaya sebep olan kişi tespit edildiğinde, başvuru işlemlerinizi size ayrılan sürede gerçekleştirebilirsiniz. Sigortanızın belirlemiş olduğu poliçe ve poliçenin kapsamlarını dikkate alarak araç değer kaybı hesabı için size ödenecek olan tutarı öğrenebilirsiniz. Herhangi bir kaza ihtimaline karşı mağduriyet yaşamamanız için hem zorunlu trafik sigortası hem de özel kasko yaptırmanız büyük önem taşır. Araç değer kaybı başvuru dilekçesi örneği ile ilgili bilgileri sigorta şirketinden talep edebilirsiniz. Dilekçenizin ekine istenen evrakları ekleyerek başvurunuzu yapabilirsiniz.

Değer Kaybı Hakları Nelerdir?

Aracınız ile bir kazaya karıştığınızda kaza sonrası aracınız, sizin ya da karşı tarafın kusuru ile hasar görebilir. Hasarlı aracınızın tamirini orijinal parçalar ile yaptırsanız bile ne yazık ki kayıtlara kusurlu araç olarak geçecektir. Eğer kaza esnasında kusurunuz yoksa ve aracınızı sorunsuz bir şekilde tamir ettirdiyseniz, aracınız değer kaybetti diye zararlı çıkmak zorunda değilsiniz. Sürücü haklarını tam olarak bilirseniz, değer kaybı sorununu en az zararla çözebilirsiniz. Haklarınızı bilirseniz araç değer kaybı yaş sınırı gibi bir durumda söz konusu olmaz. Kusursuz araç sahibi olarak kusurlu araç sahibinden veya aracın ruhsat sahibinden kazadaki değer kaybını karşılaması için hak talebini mahkeme yolu ile gerçekleştirebilirsiniz.

Araç Değer Kaybını Sigorta Karşılar mı?

Sigortanın sunduğu değer kaybından kazaya karışan her araç yararlanamayabilir. Bu gibi olumsuz durumlarla karşılaşmamak adına aracınıza sigorta yaptırmadan önce kasko poliçesinin maddelerini detaylı bir şekilde incelemeniz gerekir. Çünkü bazı poliçeler, sigorta değer kaybını karşılarken bazı poliçelerde karşılamayabilir. Haklı ya da haksız olduğunuz durumlarda bile bu durumu göz önünde bulundurursanız, sigorta şirketinizden aracınızda meydana gelen hasar kaybı için hak talep edebilirsiniz. Yukarıda yazılan koşulları sağlarsanız, aracınızdaki hasar tespiti tazminatı için sigorta şirketinize başvuruda bulunabilirsiniz. Araç sahibi kazada suçlu ve hak talebinde bulunmak isterse, poliçesi kapsamında tazminatı değerlendirilir. Eğer kaza üçüncü kişiler tarafından meydana geldiyse araç sahibi değer kaybı talebinde bulunabilir. Aracınız park halindeyken hasar aldıysa, yine aynı şekilde gerekli belgeler ile başvuru yapabilirsiniz.

Araç Değer Kaybını Kapsayan Sigorta Poliçeleri Nelerdir?

Araç sürücüsü ister kusurlu isterse de kusursuz olsun, araçta meydana gelen değer kaybının karşılanması oldukça önemlidir. Aracınızın satış değerini düşüren en büyük etken şüphesiz aracınızın kazada ne kadar büyük oranda hasar aldığı ile ilgilidir. Değer kaybının karşılanmasında  kasko sigortası önemlidir. Tüm sürücüleri koruma altına alan zorunlu trafik poliçesi, maddi veya manevi kaybın karşılanmasını üstlenir. Eğer bir kazaya birden fazla araç karıştıysa, bu durumda zorunlu trafik sigortası hiç kusuru olmayan ya da kusur oranı az olan sürücüye ödeme yapar. Zorunlu trafik sigortası araçtaki sadece dış etkenli hasarları karşılar. Kasko sigortası, trafik sigortasının aksine araçta meydana gelen tüm hasarın zararını karşılamayı üstlenir. Kasko sigortası sayesinde kazada kusurlu bulunan sürücülerin can ve mal güvenliği teminat altına alınır. Sigorta şirketlerinden bazıları araç değer kaybını güvence altına alındığı kasko paketleri sunarlar. Aracınıza sigorta yaptırmadan önce poliçe kapsamına göre güvenliğinizi dikkate alarak doğru seçimler yapabilirsiniz. Aracınızla kaza yaptığınızda hemen sigorta şirketinden yönlendirme için bilgi alabilirsiniz.

 

Benzer Başlıklar

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Şasi Numarası Nedir? Nerede Yazar?

Her araçta bulunması zorunlu olan şasi numarası, 17 haneli rakam ve harflerden oluşan araç kimliğidir. Şasi uluslararası adlandırmada VIN (Vehicle Inf...

Devamını Oku
Trafikten Men Edilen Araç Nasıl Kaldırılır?

Trafikten Men Edilen Araç Nasıl Kaldırılır?

Trafikten men edilen araç, trafikten men, trafikten men kaldırma, trafikten men edilen araç ne olur yanıtları için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Sigorta Bilgi Merkezi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sigorta Bilgi Merkezi Nedir? Ne İşe Yarar?

2003 yılında kurulan Sigorta Bilgi Merkezi, ilk olarak Tramer adıyla anılmaktaydı. Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi açılımı ile kullanılan Tramer, yap...

Devamını Oku