Generali Sigorta A.Ş

Benzin mi LPG mi Otogaz mı?

İlk Yayınlanma: 20.05.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Yeni bir araç satın alınacağı zaman göz önünde bulundurulması gereken en önemli detaylar arasında yakıt tüketimi de yer almaktadır. Pek çok kişi yeni araç satın alacağı zaman daha fazla tasarruf elde edebilmek için dizel araçları tercih ediyor. Araç sahibi olanlar ise araçlarına otogaz sistemi taktırarak LPG kullanmaya yöneliyorlar. Ancak tasarruf sadece yakıt değerleri göz önünde bulundurularak yapılabilecek bir şey değildir. Araç fiyatı ve kilometre başına yakıt tüketimi ile birlikte bakım masrafları, motorlu taşıtlar vergisi, MTV oranları ve yıllık kaç kilometre yapılacağı gibi detaylar da tasarruf konusunda önemlidir. Ayrıca aracın kasko sigortası ve trafik sigortası gibi giderleri de bu hesaba dahil edilmelidir.

Araç Satın Alırken Dikkat

Araçların belirlenen fiyatları donanımlarına, vites seçeneklerine ve yakıt tercihlerine göre değişkenlik göstermektedir. Ekonomik araçlara sahip olmak için standart konfor ve güvenlik seçeneklerinin dışında ek donanım satın almayan araç sahipleri, vites seçeneği ve yakıt ile de tasarruf etmeyi planlıyor. Şehir dışında ya da trafiğin yoğun olmadığı bölgelerdeki kullanımlarda yakıt tüketimi için manuel vites daha fazla tercih edilirken, şehir içi kullanımlarda kolaylık sağlayan otomatik vites tercih ediliyor.

Kasko Fiyatını Öğren!

Fiyat Karşılaştırması

Benzinli 79.900 TL’lik ve dizel 104.900 TL’lik seçenekler arasında 25.000 TL’lik bir fark bulunan Fiat Egea markalı bir araç şehir içinde 100 kilometrede 2.5 litrelik fark ortaya çıkarıyor. Ortalama yakıt fiyatları ise 2019 itibariyle 95 oktan benzin için 6.24 iken, motorin için 5.69 TL ve LPG için ise 3.53 TL olarak belirleniyor. Verilere göre Egea aracın benzinli modeli 100 kilometrede 48.05 TL’lik yakıt harcıyor. Dizel modelde ise tüketim 29.59 TL oluyor. Benzinli araç 100 kilometrede 18.46 TL daha fazla yakıt tüketiyor. Benzinli modelin yakıt fazlalığına karşı aracın dizel modeli benzinli modelden 25.000 TL daha pahalı bir fiyat ile satılıyor. Yakıt tüketim grafiğine göre dizel araç, aradaki farkı 135.428 kilometre yaptığı zaman kapatıyor. Yılda ortalama 20.000 kilometre yapan bir araç sahibi için farkın kapanma süresi neredeyse 6-7 yılı buluyor. Egea araç modeli 100 kilometrede LPG’li olarak 32.61 TL’lik yakıt tüketimi ortaya çıkarıyor. Burada benzine göre 15.43 TL’lik bir tasarruf ortaya çıkıyor. Otogaz sistemlerinin maliyetinin ise ortalama 1.600 TL civarı olduğu göz önünde bulundurulursa LPG burada en uygun seçenek gibi gözüküyor. Fakat soğuk havalarda aracın benzinden LG sistemine geçmesi 5 kilometreyi bulabiliyor. 100 kilometrede yakılan yakıt tüketimine bakıldığı zaman LPG, dizelin gerisinde kalıyor. Bu sebeple, dizelin LPG’den daha iyi bir seçenek olduğu da söylenebilir. Burada seçim tamamen araç sahiplerine ve kullanım alışkanlıklarına kalıyor.

Tercih Nasıl Yapılmalıdır?

Yakıt tercihi yaparken aracınızın kullanımını etkileyebilecek derece düşük performans elde edebileceğiniz seçeneklerden uzak durmak gerekiyor. Yük ve yolcu taşımaya yönelik kullanımlar için aracın çekiş gücünde kayıp yaşanmaması gerekmektedir. Ayrıca kullanım ömrüne özen gösterenler her zaman dizel motor tercih etmelidir. Aracınız düşük hızlarda ve trafiğin yoğun olmadığı yerlerde kullanılıyor, yılda 45 bin kilometre yapıyor ise dizel tercih edebilirsiniz. Kapalı otopark sorunu olmayan bölgelerde LPG’ye yönelmekte daha doğru olabilir. Yakıtın araç fiyatını amorti etmesini beklemeden aracın 3-5 yıl içinde değiştirilmesi söz konusu oluyor, araç içerisinde gürültü olmamasına ve performansın yüksek olmasına özen gösteriliyor ise benzin sizler için doğru tercih olacaktır.

Benzer Başlıklar

2024 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? Gecikme Cezası Var Mı?

2024 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? Gecikme Cezası Var Mı?

2024 araç muayene ücretleri hakkında bilgi almak ve ücretleri öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Devamını Oku
Otomobil sigortasını neden sevmelisiniz?

Otomobil sigortasını neden sevmelisiniz?

Dört tekerlek özgürlük getirir. Otomobillerimiz; istediğimiz işe girmemizi, uzakta yaşayan arkadaşlarımızı görmemizi, hatta market alışverişimizi yapm...

Devamını Oku
Engelli Raporu ile Nasıl Araç Alınır ve Satılır?

Engelli Raporu ile Nasıl Araç Alınır ve Satılır?

Engelli raporu ile araç alış-satış işlemleri, engelli yüzdelik dilimleri hakkında tüm detayları öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku