Generali Sigorta A.Ş

İkame Araç Nedir, Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

İlk Yayınlanma: 01.04.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 29.11.2022

Kasko sigortası yaptırırken sunulan "ikame araç" hizmeti çoğunlukla sürücülerin merak ettiği konulardan biridir. İkame araç hizmeti, kasko sahibi olan ve araçlarını belirli bir süre aralığında kullanamayacak olan kişilere büyük avantaj sunar. Bu sebepler kasko yaptırırken araç ikame teminatı ayrıcalığı, araç sahiplerinin en önem verdiği ayrıcalıklar arasındadır. Teminatlar arasında önemli bir yeri olan ve kullanım şartları ile süresi merak edilen "ikame araç ne demek" ve ikame araç teminatının tüm ayrıntıları yazımızda!

İkame Araç Nedir?

İkame araç, aracın yaptığı herhangi bir kaza durumunda tarafsız bir eksper tarafından yapılan incelemeye göre, hasar almış olan aracın trafiğe çıkmamasına karar verilirse; ilgili sigorta şirketinin en kısa süre içerisinde sigortalı için sağladığı yedek araca denir. Sigortalı sürücü için temin edilen ikame aracın, sürücünün aracının özelliklerine en yakın olan araç modelleri arasından sağlanması gerekir. İkame araç teminatı, genel yaygın inanışa göre her hasar sonrası kullanılmaz. Örneğin, küçük hasar kapsamında kabul edilen vuruk, çizilme ya da boya hasarları gibi durumlarda, sürüş aksamına herhangi bir bozulma olmadığı için ikame araç hizmeti verilmez. Sigorta poliçesi yaptırırken, hangi durumlarda ikame araç teminatından faydalanılacağı konusunu ve kaç gün boyunca bu hizmetten yararlanabileceğinizi detaylı şekilde netleştirmeniz gerekir.

Kasko Fiyatını Öğren!

Hangi Durumlarda İkame Araç Verilir?

İkame araç hizmeti, sigorta poliçesine sahip olan sürücünün aracının servisteki bakım ve onarım süresinin uzaması halinde verilir. İkame araç hizmetinin sağlanması için temel koşul, aracın kullanılamayacak şekilde hasar alması ve sürüş güvenliğinin bozulmasıdır. Ayrıca diğer özel koşullar da sağlandığı taktirde ikame araç temin edilebildiğinden, sigortalı sürücü aracını servisten alıncaya kadar araçsız kalmamış olur. İkame araç hizmeti, trafik sigortası kapsamında içerisinde olsa da sigorta yapıldığı esnada poliçe de bu teminat düzenlenmediği sürece hizmet sağlanmaz. Bu nedenle trafik sigorta poliçeleri hazırlanırken ayrıca bir ikame araç hizmeti de alınmalıdır. Zorunlu trafik sigortası kapsamında ikame araç hizmetinden de faydalanmak isteyen sürücüler, herhangi bir kaza sonrası meydana gelen hasar tiplerinin sigorta şirketi tarafından önceden belirlenmiş ve ilgili poliçe kapsamına alınmış olduğundan emin olmalıdır. Aksi halde, sürüş özelliği bozulan ve hasar alan aracın yerine ikame araç temini yapılamaz. Özellikle dikkat edilen bu husus sayesinde, ikame araç hizmeti trafik sigortası üzerinden de yararlanılabildiğinden poliçeniz yenilenirken sunulan bu hizmetin detayları hakkında da bilgi almayı unutmamanız gerekir. İkame araç teminatından yararlanmak ve araçlarını da koruma altına almak isteyen sigortalılar, kasko sigortası sayesinde bu avantajdan yararlanabilir. Ancak kasko sigortası kapsamında bulunsa da, sağlanacak olan ikame araç hizmetinin de kendi özelinde belirli şartları mevcuttur.

İkame Araç Hizmetinden Yararlanmak İçin Gerekli Şartlar

İkame araç hizmeti alınabilmesi için bazı şartların sağlanması gerekir. Bu şartlar genel hatları itibariyle tüm sigorta şirketlerinde aynı şekilde belirlenmiştir. Buna göre ikame araç hizmetinde şu şartlara dikkat edilmesi gerekir:

  • Kaza sonrası meydana gelen hasar durumu, eksper tarafından onaylandığı ve sigorta şirketinin de şartlarına uyum sağladığında ikame araç temini yapılır. Tarafsız eksper, araçta meydana gelen hasarın emniyetli bir sürüş için engel teşkil ettiğine karar verirse ikame araç hizmeti devreye girer.
  • Sigortalının aracının bekleme ve park halinde değil de, trafikte seyir halinde iken kullanılamayacak oranda hasar almış olması gerekir.
  • İkame araç temin zamanı, sigorta şirketi tarafından sunulan poliçeye göre 24 ile 48 saat periyodunda değişebilir. Bu süre içerisinde Pazar günleri değerlendirmeye alınmaz.
  • Hem aracın serviste geçirdiği süre hem de verilecek ikame aracın kullanımı konusunda tamiri yapacak olan servis ile araç hizmeti sunan firmanın, eksper ile anlaşması gerekir. Aksi halde, yani eksper ile tamiri gerçekleştiren servisin anlaşamaması durumunda ilgili konu sigorta şirketine iletilir. Anlaşmasının sağlanmasından sonra araç tamir edilecek servise bırakılır.
  • Hasar gören aracın, serviste tamiri belirlenen süreden önce çıkması halinde ikame araç iade edilmelidir.
  • Sigortalı sürücüler, sigorta şirketi politikalarına göre değişmekle birlikte, 1 yıllık poliçe dönemi içerisinde 1 ya da 2 kez ikame araç talebinde bulunabilir.
  • Sigorta şirketi tarafından ikame araç hizmetinin sağlanamadığı durumlarda, sigortalı aynı konfor özelliklerinde başka bir araç kiralayabilir. Bu durumlarda gerekli masraflar fatura karşılığında ilgili sigorta şirketi tarafından karşılanabilir.
  • Sigortalı sürücü, belirlenen kullanım süresini aşmak kaydıyla ikame araç temininden faydalandığı zaman ayrıca belirlenen kira ücretini ödemekle yükümlüdür.
  • Sigortalı sürücü, ikameti olan şehrin dışında bir kaza yaşamış ve karşılığında da ikame araç verilmişse, belirlenen sürenin sonunda araç hangi ilden sigortalıya teslim edilmişse yine aynı ilde teslim edilmelidir.
  • Bunların yanı sıra sigortalının ikame araç ile yaptığı tüm köprü ve oto yol geçişleri ya da aldığı trafik cezaları sigortalının kendisi tarafından ödenmelidir.

Tüm bunların dışında ikame araç hizmetine engel olan durumlar da mevcuttur. Örnek vermek gerekirse, kasko poliçesi kapsamının dışında olan her türlü durumda ikame araç temininden faydalanılamaz. Ayrıca kaza dışında sayılan araç bakımları ve onarım halinde geçen süre ikame araç için dikkate alınmayan sürelerdir. Son olarak araç, kaza dışında herhangi bir sebeple kullanılamayacak duruma gelse de ikame araç teminatı geçerli değildir.

İkame Araç Kullanma Süresi Nedir?

Hasarlı durumdaki sigortalı araç için belirlenen onarım süresi boyunca kullanım için sağlanan yedek araçlar, genel anlamda araçtaki hasar giderilene kadar verilir. Talebin ilgili kişilere ulaşmasının ardından, sigorta şirketinin koşullarına bağlı olarak 24 ya da 48 saat içerisinde kasko sahibine araç teslimi yapılmalıdır. Ayrıca sigorta şirketlerinin politikasına göre değişmekle birlikte, ikame araç süresi en fazla 7 ila 15 gün arasında değişiklik gösterir. Sigortalı aracın tüm bakım ve onarımları bittikten sonra, ilgili süre için verilen ikame araç anlaşma bulunan kiralık araç firmasına iade edilmelidir.

İkame Araç Kaskoyu Bozar Mı?

İkame araç hizmetinden faydalanmak, kasko sigortasının bozulmasına sebep olmaz. Kasko sigortası kapsamından sunulan ek hizmetlerden biri olan ikame araç temini, yine aynı sigorta içerisinde değerlendirilen ilave hizmetlerden biridir. Kasko sigortası hazırlanırken işlem yapan sigorta şirketinin hazırladığı sözleşmede, ikame araç teminatı bulunuyorsa, gerekli şartlar karşılandığında sigortalı sürücüye ikame araç temini sağlanmalıdır. Buna karşın sözleşme içinde yer alan ek teminat seçenekleri arasında ikame araç temini yoksa sigortalı bu hizmetten faydalanamaz. Son olarak sigortalıların en merak ettiği konulardan biri de "Trafik sigortası ikame araç verir mi?" konusudur. Zorunlu trafik sigortası, kapsam olarak düşünüldüğünde trafik kazalarının sebep olduğu hasarlara karşı koruma sağlar. Ancak hasar karşılama ancak sigortalı aracın zarar verdiği araç ya da araçlarda meydana gelen maddi hasarlara karşı teminat oluşturma üzerinedir. Bu sebeple trafik sigortası kapsamında yapılan poliçede ikame araç teminatı bulunmadığı sürece bu hizmet sağlanmaz. Ancak sigorta şirketleri, araç sahipleri için ikame araç hizmeti de sunan trafik sigortası poliçeleri de hazırlayabilir. Kasko sigortası kapsamında ikame araç hizmetinden de faydalanmak isteyen sürücüler, kaza sonrası meydana gelen hasarın sigorta şirketi tarafından belirlenen unsurlar arasında olmasına dikkat etmelidir. Aksi halde, kazaya karışarak hasar alan aracın yerine ikame araç temini verilmez. Araç sigortası poliçenizi yenilerken sunulan ikame araç bedeli, kullanım şartları ve diğer özel şartlar konusunda sigorta şirketinizden detaylı bilgi almayı unutmayın.

Benzer Başlıklar

Trafik Sigortası 2019 Eylül Değişikliği

Trafik Sigortası 2019 Eylül Değişikliği

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası, bilinen diğer adı ile trafik sigortası Eylül ayından itibaren ciddi ve köklü bir değişi...

Devamını Oku
2024 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? Gecikme Cezası Var Mı?

2024 Araç Muayene Ücreti Ne Kadar? Gecikme Cezası Var Mı?

2024 araç muayene ücretleri hakkında bilgi almak ve ücretleri öğrenmek için sayfamızı ziyaret edebilirsiniz

Devamını Oku
Dünyanın En Az Arızalanan Otomobilleri

Dünyanın En Az Arızalanan Otomobilleri

Zorunlu trafik sigortası ve kasko sigortası yaptırmanız otomobiliniz ile ilgili poliçe çerçevesinde belirlenmiş hasarların karşılanmasını sağlar. Anca...

Devamını Oku