Generali Sigorta A.Ş

İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar?

İlk Yayınlanma: 19.06.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Araç içi güvenliğin bütünselliği açısından isofix oto koltukları büyük ölçüde önem taşır. Küçük çocukların güvenliğinin ön planda tutulması, uluslararası standartlara bağlanmış bir isofix oto koltuğu ile mümkün olur. Geleneksel tipteki bebek koltuklarının yerini alan ve konfor ile birlikte güvenliğin de maksimize edildiği isofix oto koltukları, ergonomik tasarımı sayesinde bebekler için oldukça güvenli bir yolculuk sağlar. 10 yılı aşkın süredir yeni üretilmiş araçların birçoğuna entegre edilen bu yeni sistem, 2013 yılından itibaren ise bir zorunluluk halini almıştır. Yani 2013 ve daha yeni araç sahipleri için isofix oto koltuğu bir hayli pratik ve bir o kadar da önemli bir güvenlik tedbiridir.

İsofix Oto Koltuğu

Küçük yaştaki çocukların araç içi güvenliğini sağlamak amacıyla geliştirilen koltukların ilk örneklerinin zaman geçtikçe işlevini etkin bir şekilde yerine getiremediği görüldü. Uluslararası standartlar belirlendi ve bunun sonucunda ortaya isofix koltuklar çıktı. İlk olarak 2006 model araçlarda görülen bu yeni sistem, sonraki yıllarda bir zorunluluk haline getirildi. İsofix kısa tanımı ile bir montaj çeşididir. Geleneksel oto koltuklarında görülen emniyet kemeri montaj hatalarının giderilmesi ve montaj işleminin olabildiğince pratik, hızlı ve güvenli hale getirilmesi, isofix oto koltuklarının en önemli niteliğidir. Montajın kolaylığı hata payını yüzde 8 oranlarına çekmiştir ve bu oran, güvenliğin en büyük göstergelerinden biridir. Otomobil yapısı ile uyum yakalayabilmesi, kaza durumlarında miniklerin üzerine uygulanan baskının azaltılması, takılıp çıkarılma işleminin hızlılığı ve güvenlik testleri, isofix oto koltuğunun diğer özellikleri arasında yer alır.

İsofix Oto Koltuğu Nasıl Bağlanır?

İsofix ile otomobil arasındaki entegrasyon işlemi metal sabitleme noktaları ve bağlantı noktası aracılığıyla yapılır. Sabitleme noktaları araçların arka koltuklarında bulunur. Bağlanma işleminin ilk aşaması oto koltuk üzerindeki sarı renkli bağlantıların dışarı doğru çekilmesidir. Ardından arka koltuğa konumlandırılan isofix, sabitleme noktaları üzerine hizalanır. Bağlantı noktalarının tam olarak oturtulduğu; bastırdıktan sonra çıkan ses sayesinde anlaşılabilir. Son olarak güvenliğin test edildiği gösterge ışıkları kontrol edilerek entegrasyonunun başarısından emin olunabilir.

İsofix Oto Koltuklarının Avantajları

İsofix oto koltukları ile klasik oto koltuklar arasındaki bir kıyaslamada isofix modellerinin büyük ölçüde avantajlı olduğu görülür. Entegrasyon işleminin büyük ölçüde hızlı hale getirildiği isofix, güvenlik bağlamında da öne çıkar. Sabitleme noktalarının yanı sıra ip şeklindeki bağlantı şeklinin de güvenliği artırması, emniyet kemerine oranla daha başarılı sonuçlar doğurur. Klasik oto koltukları üzerine yapılan araştırmalarda emniyet kemerlerinin çoğu insan tarafından doğru bağlanamadığı görülmüştür. Ancak isofix oto koltuklarında bu durum söz konusu değildir çünkü işlem sonrası kontrol imkânı da yaratılmıştır. Ayrıca uluslararası bir standart haline getirilmesi, araç ya da ülke fark etmeksizin her daim tam koruma sağlanmasına olanak tanır. Tüm bunlara ek olarak istenilen ölçüde artırılabilen güvenlik bağlantıları, isofix oto koltuklarının dikkat çeken bir diğer özelliğidir. Güvenlik tedbirleri elbette isofix oto koltukları ile sınırlı değildir. Araç güvenliğini teminat altına alabilmek için yapılacak ilk şey kasko ve trafik sigortası olarak özetlenebilir. Olası kaza durumlarında karşı tarafa yönelik oluşturulan maddi hasarların teminatı olan trafik sigortası, Karayolları Trafik Kanunu’na göre araç sahibinin hukuki bir yükümlülüğüdür. Araç türüne bağlı olarak değişiklik gösteren ve maddi zararlar, sağlık giderleri ve sakatlanma, ölüm gibi durumlar için ayrı limitlerin görüldüğü trafik sigortaları, üçüncü kişilere verilebilecek zararları da kapsar. Trafik sigortası işlemleri oldukça basittir, yalnızca birkaç dakika içerisinde sonuçlanabilir.

Benzer Başlıklar

Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Ehliyet Yenileme Ücreti

Ehliyet Yenileme İşlemi Nasıl Yapılır? Ehliyet Yenileme Ücreti

Ehliyet yenileme süreçleri, başvuruları ve ehliyet yenileme işlemi için gereken belgeleri öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Ağır Hasar Kaydı Nedir?

Sürücülerin başlarına gelmesinden en çok korktuğu durumlar arasında araçlarının hasar kaydı altına alınması vardır. Birçok araç sahibi araçlarının her...

Devamını Oku
Benzin mi LPG mi Otogaz mı?

Benzin mi LPG mi Otogaz mı?

Yeni bir araç satın alınacağı zaman göz önünde bulundurulması gereken en önemli detaylar arasında yakıt tüketimi de yer almaktadır. Pek çok kişi yeni...

Devamını Oku