Generali Sigorta A.Ş

Bireysel Emeklilik İptali ile Ortaya Çıkan Sonuçlar Nelerdir?

İlk Yayınlanma: 20.05.2019 Generali Sigorta Son Düzenleme : 18.11.2021

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) sözleşmesi, teklif formunu imzalamanızdan 30 gün içerisinde yürürlüğe girer. Sözleşme yürürlüğe girmeden önce Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcılarının cayma hakları mevcuttur. Bireysel sigorta ürünleri satın aldıysanız bu sigortaların iptali durumunda bazı önemli detaylar da ortaya çıkabilmektedir. Cayma durumu söz konusu olduğu zaman, giriş aidatının hepsi veya belirli bir kısmı ödense bile katılımcılardan herhangi bir şekilde kesinti yapılmaz. Aidatlar 7 iş günü içerisinde sigortalı kişiye iade edilir. Fakat bireysel emeklilik şirketleri, cayma durumunda belirlediği oranlarda kesinti yapma hakkını elinde bulundurur. Sözleşmede yer alan bu kesintilerin tutarı, sistem katılımcısının sisteme girdiği süreç için öngörülmüş masraf tutarlarını aşmaz. BES, uzun vadeli bir yatırımdır. Bu sebeple, sisteme girdikten ve sözleşme yürürlüğe girdikten sonra sistemden çıkmak isterseniz; bazı kesintiler ile karşılaşabilirsiniz. Kesintiler bireysel emeklilik sisteminde geçirilen süreye göre değişkenlik gösterebilmektedir. Uzun süreli yatırımlar esas alındığı için ilk 10 yılın altında BES iptali söz konusu olursa kesinti oranları da bir hayli yüksek olabilmektedir.

BES İptalinde Kesintiler Nasıl Yapılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi’nde yer alan kişinin planı 10 yıldan önce iptal etmesi durumunda birikimlerin tamamı baz alınır ve vergi kanununa göre %15 oranında kesinti yapılır. Katılımcının 10 yıllık prim ödemesini gerçekleştirdiği fakat emekliliğe hak kazanmadan sistemden ayrılması birikimlerin tamamından vergi kanununa göre %10 oranında kesilir. BES katılımcısının emekli olmaya hak kazanmadan vefat etmesi veya malul olması birikimlerin %25’i muaf tutularak, kalan tutar üzerinden yine kanunlara göre %5 oranında kesintiye uğrar.

Generali Sigorta'dan Bireysel Sigorta Ürünleri

Bireysel Emeklilikte Vergi Avantajı Nedir, Nasıl Yararlanılır?

Bireysel Emeklilik Sistemi kapsamında emekli olmaya hak kazandıysanız ve size geri ödeme yapılması sürecine girdiyseniz sistemde en az 10 yıl kalmak ve 56 yaşını doldurmak şartı ile emekli olma hakkını elde edebilirsiniz. Emekliliğe hak kazandıktan sonra ayrılmak isteyenler ise %5 oranında stopaj ödemek zorunda kalırlar. Vefat halinde tayin edilmiş varis herhangi bir kesinti olmaksızın bütün ödeme ve geliri alır. Ancak 10 yıl süre ile katkı payı ödemeden sistemden ayrılırsanız toplam birikiminiz üzerinden kesintiler yapılır. Bireysel Emeklilik Sistemi’nde katılımcılar ödedikleri katkı payı tutarlarını gelir vergisi matrahlarından indirebilir ve aynı matraha sahip diğer mükelleflere göre daha az vergi ödeyebilirler. Bu avantajı kullanan katılımcıların net maaşları, yıl sonunda vergi dilimine karşılık gelen gelir vergisi oranlarına göre artış gösterebilmektedir. Beyan edilen tutarda geliri olan katılımcıların ödeyecekleri gelir vergisi tutarı da düşmektedir. Bu avantajından yararlanabilmek için emeklilik şirketi tarafından verilen tahsilat makbuzu veya ödeyen kişinin ad-soyad, ödeme dönemleri, katkı payı tutarı gibi bilgilerin yer alacağı banka dekontları, kredi kartı ekstreleri ve posta çeklerinin ilgili dönemlerde ibraz edilmesi gerekmektedir. Katkı paylarının doğru dönemlerde bildirilmesi son derece önemlidir. Geçmiş döneme ait katkı payı ödemelerinde indirim söz konusu değildir. İndirimler sadece ilgili olan dönemde ortaya çıkar. Belirlenmiş sınırların üzerinde katkı payı ödemesi yaptıysanız oran ve tutar yönünden sınırlamalar olacağı için vergi matrahından indirilemeyenler bir sonraki dönemlerde de indirilmez. Bir diğer önemli detay ise bireysel emeklilik sisteminde vergi avantajının sözleşme bazında olmadığıdır. Ödeyeceğiniz katkı payı tutarı esas alınarak vergi indirimi hesaplamaları yapılır. Bu sebeple, emeklilik sözleşmelerine ödenen katkı payları, elde edilmiş ücretin ve beyan edilen gelirin %15’i brüt asgari ücretin yıllık tutarı sınırlamalarına takılır. İndirimler bu sınırlar dikkate alınarak yapılır.  

Benzer Başlıklar

Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalıdır?

Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalıdır?

Perte çıkan araç için yapılacak işlemler, kaskosuz aracın perte çıkması gibi pert araç işlemleri hakkında detaylı bilgiler.

Devamını Oku
Otomatik Vites Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik Vites Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik vites araba nasıl kullanılır, otomatik vites, yarı otomatik vites, tam otomatik vites, yarı otomatik vites nedir cevaplarının tümü için tıkla...

Devamını Oku
Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Araba Tutmasına Ne İyi Gelir?

Araba tutması seyahatlerin en büyük sorunlarındandır. Mide bulantısı, baş dönmesi gibi sonuçlara yol açan araba tutması yolculuğu kabusa çevirebilir.

Devamını Oku