Generali Sigorta A.Ş

Araç Perte Çıkınca Ne Yapılmalıdır?

İlk Yayınlanma: 08.06.2022 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

 

Yapacağınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın hasar durumu ve bu hasarın sigorta veya kasko tarafından karşılanması çok önemlidir. Bu bilgileri doğru takip ediyor olmanız halinde, maddi kaybınızı minimuma indirebilecek böylece kazadan kaynaklı sorunlarınızı bir nebze olsun azaltabileceksiniz. Eğer herhangi bir kaza yaptıysanız, aracınızın alacağı en büyük hasar kaydı aracınızın perte çıkması yani artık pert araç olarak adlandırılmasıdır.

 

Araç Nasıl Perte Çıkar?

Pert araç, yaptığınız herhangi bir kaza sonrası aracınızın tamir maliyetinin aracın piyasa fiyatının %60-70 oranlarına denk geldiği durumda yaşanan durumdur. Daha net bir anlatımla aracınızı yaptırmak ile yenisini almak hemen hemen aynı fiyata geliyorsa bu durumda aracınız perte çıkar. Tam hasarlı ve ağır hasarlı araçlar pert araç olarak tanımlanır. Tam hasarlı araçlar hurda belgeli ve artık kullanılması mümkün olmayan araçlardır. Ağır hasar kayıtlı araçlar ise, hasar oranının %60-70 civarında olduğu fakat tamir edilmesi mümkün araçlardır.

 

Aracın Perte Çıkıp Çıkmadığını Nasıl Belirlenir?

Kaza sonrasında aracınızın pert olarak kabul edilmesi için kaza sonrasında %70 oranında bir hasar kaydı belirlenmesi gerekir. Bu belirlemeyi alanında yetkili eksperler yapar. Hazırlanan ekspertiz raporunda araç pert değeri, genel hasarları ve bu hasarların tutarları ayrıntılı olarak belirtilir ve bu rapordan hareketle araç pert olarak nitelendirilir. Elbette aracın ağır hasar kayıtlı veya pert olarak kaydedilmesi, aracın piyasa fiyatında en az %50 oranlarında bir düşüşü de beraberinde getirir.

 

Perte Çıkan Araç İçin Hangi İşlemler Yapılmalıdır?

Eğer ilgili eksper raporunda aracınız perte çıkmış olarak nitelendirilirse, sigortalıya poliçede belirlenen limit kadar ödeme yapılır. Aynı şekilde kazalı araçlar için kasko anlaşmasına göre, yine limitler çerçevesinde ödeme yapılır. Kaza sonrası aracınız perte çıktıysa, sonrasında kaza yaptığınız kişi ile veya kaza yaptığınız alanda tutanak tutarak durumu yazılı kayıt altına almalısınız. Bu tutanaktan hareketle kaza sürecinizin durumunu başlatabileceksiniz.

 

Pert Araç Bildirimi İçin Teslim Edilmesi Gereken Belgeler

Aracınızın perte çıkması halinde sigorta şirketinize istenen evrakları kazadan sonra en geç 5 iş günü içerisinde teslim etmeniz ve araç pert işlemlerini başlatmanız gerekir. Teslim edilecek evraklar eksper raporu, poliçe, ehliyet ve ruhsat fotokopisi, aracın kaza fotoğrafları, trafik kaza raporu ve sürücüye ait alkol kullanım raporudur. Bu evraklarla birlikte sigorta şirketinize başvurarak pert araç sonrası ödeme işlemlerini başlatabilirsiniz.

 

Kaskosuz Araç Pert Olursa Ne Olur?

Eğer aracınızda kasko yoksa fakat aracınız perte çıktıysa ödeme almanın yöntemi yine de bulunuyor. Öncelikle karşı tarafın trafik sigortası kapsamında belirli limitler dahilinde ödeme alabilirsiniz. Eğer karşı tarafın kaskosu varsa kalan miktarı da kaskodan temin edebilirsiniz. Bu ödemelerin ikisini de almanız durumunda elinize geçen para yine de değerinden eksik kalıyorsa, bu konu ile ilgili taraflara dava yolu her zaman açıktır. Kaza durumlarında araçların pert kaskoları hayati önem taşıyabiliyor. Bu kazaların en büyüklerinden biri pert araç kazaları için ise süreç oldukça elzemdir.

 

Trafik sigorta perte çıkan kendi aracımı karşılar mı?

Zorunlu trafik sigortası perte çıkan kendi aracınızın masraflarını karşılamaz. Ancak karşı tarafın masraflarını karşılar. Bu karşılama elbette sigortanızın limitleri ile orantılı olarak değişiklik gösterebilir.

 

Hava yastığı patlarsa araç perte mi çıkar?

Hava yastığınızın patlaması aracınızın perte çıkması için başlı başına yeterli bir sebep değildir. Aracınızın hasar oranı, hava yastığınız patlamış olsa dahi %70 oranlarında gerçekleşmediyse aracınız pert olarak adlandırılamaz. Bu durumda aracınız pert değil, hasarlı olarak kayıtlara geçecektir.

 

Pert araç sahibinde kalabilir mi?

Aracın pert olması durumuna rağmen, araç sahibi aracın kendisinde kalmasını istiyorsa bunu belirterek aracı kendisi alabilir. Bu durumda araç için ödeme yapılacak sigorta miktarında da değişiklik gerçekleşir. Kaza sonrası hasar ihbarı ve evrakların tesliminin akabinde 10 iş günü içerisinde tazminat miktarı belirlenerek sigorta şirketi tarafından ödeme yapılır. Bu ödeme hasarın ihbar edildiği tarihten başlamak üzere 45 gün içerisinde araç sahibine yapılmalıdır.

Title: Pert Araç İşlemleri Nelerdir? Araç Perte Çıktığında Yapılacaklar – Generali Sigorta

Description: Perte çıkan araç için yapılacak işlemler, kaskosuz aracın perte çıkması gibi pert araç işlemleri hakkında detaylı bilgiler edinmek için tıklayın.

 

Benzer Başlıklar

Kloz Nedir? Kloz Çeşitleri Nelerdir?

Kloz Nedir? Kloz Çeşitleri Nelerdir?

Kloz hakkında tüm detayları Generali Sigorta Rehberi ile öğrenin! Kloz çeşitleri ve amaçlarını öğrenmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Zorunlu Sigorta Nedir, Zorunlu Sigorta Çeşitleri

Zorunlu Sigorta Nedir, Zorunlu Sigorta Çeşitleri

Zorunlu sigorta, dask, zorunlu trafik sigortası, zorunlu sigorta nedir, zorunlu araç sigortası gibi bilgilerine ulaşın. Hemen tıklayın.

Devamını Oku
Otomatik Vites Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik Vites Kullanımı Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Otomatik vites araba nasıl kullanılır, otomatik vites, yarı otomatik vites, tam otomatik vites, yarı otomatik vites nedir cevaplarının tümü için tıkla...

Devamını Oku