Generali Sigorta A.Ş

Hangi Araçlara Kasko Yapılmaz?

İlk Yayınlanma: 03.03.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Araç kaskosu, zorunlu olmamakla birlikte her araç sahibinin yaptırması tavsiye edilen sigorta türlerindendir. Araç, kasko yaptırılarak kaza, yanma, hırsızlık gibi durumlara karşı güvence altına alınmış olur. Araç sahibinin taleplerine göre kasko teminatları genişletilebilir. Kasko, birçok risk durumuna karşı sigortalıya ekonomik anlamda büyük güvence sağlar. Trafik sigortası zorunlu olmakla birlikte kasko, isteğe bağlıdır. Bu kapsamda kasko, kişinin istekleri doğrultusunda genişletilebilir. Doğal olarak kasko, zorunlu trafik sigortasından çok daha geniş kapsamlı teminatlar sunar.

Kaç Yıllık Arabaya Kasko Yapılmaz?

Kullanıcının ihtiyaçları doğrultusunda teminatlarla güvence altına alınan aracın çalınması ya da hasara uğraması durumunda oluşan zarar bedeli kasko tarafından sigortalıya ödenir. Poliçede bulunan teminat kapsamları ihtiyaca göre daraltılıp artırılabilir. Aracın kasko sigortası, teminat kapsamının dışında bir durumun oluşmaması durumunda yurt içinde meydana gelen tüm hasarları kapsar. Kasko çeşitleri farklı seçeneklerle müşterilerin hizmetine sunulur. Söz konusu kasko çeşitleri arasında standart kaskodan mini kaskoya kadar, tam kaskodan genişletilmiş kaskoya kadar birçok kasko türü ile karşılaşabilirsiniz. Kasko çeşitlerinin teminatlarını inceleyerek ihtiyacınız olan kasko modelini tercih edebilirsiniz. Araç sahipleri genel olarak tam kasko ya da genişletilmiş kasko modelini tercih ederler. Her ne kadar araca kasko yaptırmak, tercih edilen bir uygulama olsa da bir kısım durumlar söz konusu olduğunda araca kasko sigortası yapılamaz.

Kasko Fiyatını Öğren!

Hangi Model Araçlara Kasko Yapılmaz?

Kasko sigortası yapılırken “kasko yaş sınırı” dikkate alınmaktadır. Araç kasko yaş sınırı, 15 yaş olarak belirlenmiştir. Türkiye Sigortalar Birliği esaslarına göre aracın yaş sınırı 15 yılı aşıyorsa sigorta şirketleri aracı güvence altına alamazlar. Her ne kadar araç kasko yaş sınırı 15 yaş olarak belirlenmiş olsa da bazı sigorta şirketlerinin 10-15 yaş arasındaki araçlara da kasko poliçesi kestiği görülür. Aracın bakım ve onarımının aksatılmadan yapıldığı sigorta şirketine belgelenebilirse söz konusu sigorta şirketleri kasko poliçesi kesmeyi kabul etmektedir. Aracın kasko fiyatının belirlenmesinde de belli hususların etkili olduğunu ifade etmekte fayda vardır. Bu kapsamda aşağıdaki hususlar aracın kasko bedelini etkiler.

  • Aracın hasar geçmişi
  • Aracın model ve markası
  • Araç sahibinin kaza geçmişi

Kaç Yaşındaki Araca Kasko Yapılmaz?

Her aracın bir üretim yılı ve doğal olarak da bir yaşı vardır. Aracın yaşı, kasko bedelinin hesaplanmasında baz alınan temel değerlerden biridir. Fakat sigorta şirketleri belli yaşını doldurmuş araçları kasko ile teminat altına almak istemezler. Bunun nedeni de aracın çelik ve benzeri parçalarında metal yorgunluğu yaşanmasından dolayı kaza anında hasarın yüksek olacağı düşüncesidir. Genel olarak Sigortalar Birliği tarafından belirlenen yaş sınırı 15 olsa da araç 10 yaşını geçtikten sonra kasko yaptırmanın zorlaştığını söyleyebiliriz. Belli sigorta şirketleri bu konuda katı kurallara sahip olsa da bazıları 10-15 yaş arasındaki araçlara da kasko uygulaması yapabilirler.

Arabaya Neden Kasko Yapılmaz?

Kasko, son derece önemli bir güvence olsa da bir kısım durumlarda araca sigorta yaptırmak zorlaşabilir. Bu kapsamda genel olarak sigorta şirketleri aşağıdaki durumlarda sigorta yapmayı zorlaştıran tedbirler almıştır.

  • Araç 15 yaşından büyük ise,
  • Aracın hasar geçmişi fazla ise,
  • Araç sahibi kaza nedeniyle çeşitli soruşturmalar geçirip suçlu bulundu ise, araç kasko sigortası yaptırmak zorlaşmaktadır.

Hangi Araçlar Kasko Yapılmaz?

Kasko, Türkiye Sigortalar Birliği tarafından hazırlanan kasko değer listesine göre yapılır. Fakat söz konusu listede 15 yaşın üzerindeki araçlar bulunmaz. Araç kasko değerinin belirlenmesi esnasında aşağıdaki bilgilerden istifade edilerek fiyat belirlemesi yapılır.

  • Kasko değer listesi
  • Sigorta yaptıranın yaşı
  • Sigortalının mesleği
  • Sigorta sahibinin eğitim durumu

Benzer Başlıklar

Arka Koltuk Sendromu Dikkat Dağıtıyor

Arka Koltuk Sendromu Dikkat Dağıtıyor

Tüm dikkatini trafiğe ve yola vermesi gereken araç sürücüsü için güvenli sürüşü riske atan faktörlerden biri, arka koltukta oturan yolcunun (ya da yol...

Devamını Oku
Güvenlik Sağlayan Otomobil Teknolojileri

Güvenlik Sağlayan Otomobil Teknolojileri

Sürüş güvenliği konusunda teknoloji her gün biraz daha gelişiyor; trafikte sürücülere park etmekten güvenli fren yapmaya kadar asistanlık sağlayan tek...

Devamını Oku
Kasko Sigortası Kapsamı Dışındaki Haller Nelerdir?

Kasko Sigortası Kapsamı Dışındaki Haller Nelerdir?

Kasko araçlarda meydana gelebilecek hasarların tazminini sağlamak amacıyla uygulanan sigorta hizmetlerinden biridir. Kaskonun amacı poliçe sahibine ai...

Devamını Oku