Generali Sigorta A.Ş

Kasko Sigortası Nasıl İptal Edilir?

İlk Yayınlanma: 22.12.2017 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Kasko Sigortası kaza, çalıntı, yangın, sel ya da deprem gibi durumlarda aracınızın uğrayacağı hasarı sizlere finansal olarak karşılaması için yapılan bir sigorta çeşididir. Kasko sigortası yaptırmak istemeyen kişilerin yanlış bildiği en dikkat çekici konu Kasko sigortası ile Trafik Sigortasının aynı riskleri kapsadığını düşünmesidir. Kasko sigortası Trafik sigortasının aksine zorunlu olmamakla birlikte ve tamamen kişinin isteğine bağlı olarak yapılmaktadır. Buna karşın Zorunlu Trafik Sigortası olası bir kaza durumunda yalnızca karşı tarafın uğrayacağı zararları karşılarken; Kasko sigortası poliçeye dahil edilen teminatlar kapsamında olası bir risk sonrası kendi aracınızın hasar görmesi ya da kullanılamayacak durumda olması sonucunda da sizlere finansal destek sağlayacaktır. Bunların yanı sıra Kasko sigortası sizlere sadece finansal destek ile değil; araç sigorta poliçesi priminizi azaltarak ve aracınızda hasarsızlık indirimi sağlayarak da tasarruf etmenize yardımcı olur. Bu nedenle olası bir kaza durumunda size ve aracınıza gelebilecek riskleri güvence altına alabilmek ve birçok ek avantaja sahip olabilmek için trafiğe çıkan tüm sürücülerin Kasko sigortası yaptırması kesinlikle tavsiye edilir. Bu nedenle yaşanabilecek tüm riskleri engellemek adına sürücüler sigortanın bitiş tarihine yakın kasko sigorta yenilenme işlemini gerçekleştirmesi gerekir. Araç kasko sigortalarının yenilenmeme durumunda herhangi bir cezai işlem uygulanmasa da kazanılmış olan hasarsızlık indirimi mevcut ise kaybedilebilir. Sizin ve sevdiklerinizin güvenliği için kasko sigortalarının yenilenme süreçlerinin ertelenmemesi kesinlikle tavsiye edilir. Kasko sigortasının iptal edilmesi ise kesinlikle doğru değildir. Buna karşın bazı özel durumlarda bu iptal işlemi gerçekleştirilir.

Kasko Sigortası Hangi Durumlarda İptal Edilebilir?

Kasko sigortası iptali; araç sahibinin vefatında, yeni bir araç alımında ve aracın satışında farklı işlemlerle gerçekleştirilecektir. Bu özel durumları ve kasko sigortasını iptal etmek için yapılması gerekenleri sizler için derledik.

Kasko Fiyatını Öğren!

Araç Sahibinin Vefatı Durumunda Kasko İptal İşlemi

Kasko poliçesi araç sahibinin vefat etmesi halinde ya iptal olur ya da bu poliçe mirasçılara devredilir. Mirasçılara devredilmesi ve mirasçıların kendi adlarına kaskoyu yeniletebilmeleri için vefat durumundan itibaren 8 gün içinde bu isteğin sigorta şirketine bildirmeleri zorunludur. Eğer mirasçılar böyle bir istekte bulunmazlar ya da ilgili süreyi aşarlarsa da sigorta şirketi poliçeyi iptal ederek; poliçede kalan gün sayısına göre primi hesaplar ve mirasçılara ödeme yapar. Bu ödeme işleminin geçerli olması için ise vefat eden araç sahibinin primin tamamını ödemiş olması gerekmektedir.

Yeni Bir Araç Alımında Kasko Devir ya da İptal İşlemi

Araç sahibi yeni bir araba aldığında; eski aracını kapsayan kaskosunu yeni aracına devretmek isteyebilir. Bu gibi durumlarda ilk olarak sigorta şirketine ilgili durum bildirilir. Yeni araç bilgileri kapsamında sigorta şirketi, eski poliçeye ek bir belge hazırlayarak günceller. Güncelleme sonunda ek bir prim ödenmesi gerektiğinde ise bu fark sigortalı tarafından karşılanır. Eğer araç sahibi yeni aracında kasko yaptırmak istemiyorsa; eski aracının kasko iptali gerçekleşir ve poliçede kalan gün sayısına göre prim hesaplanarak sigorta şirketi sigortalıya ödeme yapar. Bu ödeme işleminin geçerli olması için ise araç sahibinin primin tamamını ödemiş olması gerekmektedir.

Aracın Satışı Halinde Kasko İptal İşlemi

Kasko sigortası bulunan bir aracın satışı gerçekleştiğinde aracın kasko poliçesi alıcıya devredilmez. Sigorta şirketi tarafından kasko sigortası otomatik olarak iptal edilir. Araç sahibi ise bu kasko sigortasını yeni aracına devredebilir ya da kalan gün sayısına göre primini hesaplatarak sigorta şirketinden ödeme talep edebilir. Devir işleminde ise yeni araç için ayrı bir poliçe hazırlanır. İki poliçe arasında prim farkı söz konusu ise de bu fark sigortalı tarafından ödenir. Eğer yeni aracın sahibi kasko yaptırmak isterse de sigorta şirketine kendi adına başvuruda bulunması gerekir.

Sigortalı’nın Talebine İstinaden İptal

Sigortalı yukarıda belirtilen sebeplerden bağımsız olarak kasko poliçesinin iptalini talep etme hakkına sahiptir. Bu gibi durumlarda sigortalı ödemeyi gerçekleştirmiş ise iptal talebinde bulunulan gün ve poliçe vadesi arasında kalan süre için sigorta şirketi yine gün üzerinden hesaplama yaparak fazla tahsilat tutarını sigortalıya iade eder.

Benzer Başlıklar

Uzun Yola Çıkmadan Arabanızla İlgili Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey

Uzun Yola Çıkmadan Arabanızla İlgili Dikkat Etmeniz Gereken 10 Şey

Tatil ya da iş, her ne olursa olsun arabanızla şehir içinde yaptıklarınızdan daha uzun bir yolculuğa çıkacaksanız hazırlıklı olmalısınız. Dikkat etmen...

Devamını Oku
Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Genişletilmiş kasko çarpma, çarpılma, hırsızlık, yanma gibi temel kasko sigortası hasarlarını karşılar. Bu teminatlara ek olarak araç sahibi ihtiyac...

Devamını Oku
Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Hasarsızlık İndirimi Nedir?

Günümüzde hemen hemen herkesin kendisine ait bir aracı var. Günlük hayatımızda büyük öneme sahip araçlarımız yaşantımızı oldukça kolaylaştıran faydala...

Devamını Oku