Generali Sigorta A.Ş

Elektronik Cihazlarla Seyahat Ederken Nelere Dikkat Etmeli?

İlk Yayınlanma: 04.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2021

Seyahat ederken bile dizüstü bilgisayarımdan vazgeçmem diyenlerden misiniz? Yoksa yeni aldığınız ve gözünüzden bile sakındığınız fotoğraf makinesinin başına bir şeyler geleceğinden mi korkuyorsunuz? O zaman bu yazı tam sizin için. Elektronik cihazlarla seyahat ederken dikkat etmeniz gerekenleri sizler için sıraladık.

Seyahat Sağlık Sigortası Fiyatını Hesapla!

Seyahate Çıkmadan Önce

  • 1- Detaylı Bir Liste Çıkarın Yola çıkmadan önce yanınıza almayı planladığınız tüm elektronik cihazların faturalarıyla birlikte detaylı bir listesini çıkarın. Bu süreçte her türlü bilgi işinize yarayacaktır. Elde ettiğiniz bilgiler sigorta şirketine yapacağınız beyanda işinize çok yarayacaktır. Bu maddeyi sakın es geçmeyin.
  • 2- Her Şeyi Etiketleyin Her cihazın üzerine isminizi bir etiketle yazıyor olmanız kaybolma gibi durumlarda hem polise karşı bir kanıt oluşturacak hem de sahibi olarak sizin bulunmanızı kolaylaştıracaktır.
  • 3- Çalıştığınız Firmanın Kurallarına Göz Atın Eğer seyahat edeceğiniz yerde veya yolda maillerimi kontrol edip bir kaç dosyayı düzenlerim diyorsanız firmanızın kişisel bilgisayarlarda firma bilgilerine ne kadar izin verdiğine bir göz atın. Eğer izniniz varsa bu dosyaları kesinlikle şifreleyin veya harici bir diskle birlikte şifreli kullanın.
  • 4- Yedeklerini Alın Hafızası olan tüm cihazların yedeklerini almak olası bir kayıp-çalıntı durumunda bilgilerinizi sağlama almak demektir. Seyahate çıkarken bunu ihmal etmeniz durumunda bilgilerinize bir daha erişemeyebilir kaybettiklerinizin arkasından umutsuzca bakabilirsiniz.
  • 5- İlave Aparatları Unutmayın Gideceğiniz lokasyonda şarj cihazı, hafıza kartı almayla uğraşmayın, gerekli her şeyi yanınızda götürün. Örneğin, aynı anda iki telefonu, tableti şarj edebilen bir şarj cihazı çıkışı toplu gidilen seyahatlerde oldukça işe yarayacaktır.

Yoldayken

  • 1- Cihazlarınızı Yanınızdaki Çantalarda Taşıyın Eğer seyahatinizi uçakla, trenle veya otobüsle yapıyorsanız elektronik cihazlarınızı, yanınıza aldığınız çantalarınıza yerleştirin ya da tam tersi. İki yol da işe yarar.
  • 2- Cihazlarınızı Gizleyin Seyahate çıkarken çok değerli dizüstü bilgisayarınızı otomobilin arka koltuğunda açık bir şekilde bırakmanız ile bilgisayarı hırsızların eline teslim etmeniz arasında .çok da fark olmayacaktır. Otel odaları da tehlikeli yerlerden olabilir. Özellikle yıldı sayısı düşük, girişi herkese açık otel odaları da değerli eşyalarınızı bırakacağınız riskli yerlerdendir. Dikkat edin!
  • 3- Göze Batmayın Elektronik cihazlarınızı daha mat, cansız çantalarda taşımanız onları hırsızların dikkatinden uzak tutacaktır. Parlak renkler ise görenlerde tam tersi bir etki yaratıp çantaların göze batmasına neden olacaktır.
  • 4- Bilgilerinizi Bulutlara Taşıyın Seyahattaki güzel anlarınızı veya seyahat boyunca ihtiyacınız olan belgeleri bulut sisteminde taşımanız onların asla kaybolmayacağını garanti etmektir. Örneğin, gün içerisinde gezdiğiniz yerlerin fotoğraflarını otelde kullandığınız wi-fi ile buluta atarsanız cihazınız, hafıza kartınız çalınsa veya kaybolsa dahi fotoğraflarınızın yedeklerine erişiminiz olacaktır.
  • 5- Neredeyse Her Şey İçin Şifre Kullanın Elektronik cihazlarınızdaki şifreler bazen sinir bozucu olabiliyor ama onların boşuna orada olmadıklarını da bilmek hepimizin faydasına. Bu sebeple seyahate çıkmadan önce ve seyahat sırasında günlük hayatınızda bile şifreli olmayan cihazlarınızı şifreleyin. Bu sayede cihazlarınız çalınsa dahi bilgileriniz büyük ihtimalle hırsızların eline geçmeyecektir.

Her şeye rağmen seyahatlerde cihazınızı çaldırabilir veya onları bir yerlerde unutabilir ya da kaybedebilirsiniz. Bu gibi durumlarda ise unutmamanız gereken iki nokta var. Birincisi, Türkiye’deyseniz yetkili kişileri, yurt dışındaysanız bulunduğunuz ülkenin polisini aramak. İkincisi ise derhal seyahat sigortanızı yaptırdığınız firmayı arayıp onlara cihazınızın veya cihazlarınızın çalındığını bildirip işlemleri başlatmak. Şimdiden herkese iyi yolculuklar.

Benzer Başlıklar

Ferdi Kaza Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Ferdi Kaza Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz?

Ferdi kaza sigortası, kişinin iradesi dışında günlük yaşantısında karşılaşabileceği kazaların sonuçlarına karşı maddi bir güvence oluşturur. Türkiye s...

Devamını Oku
İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir ve Genel Şartları Nelerdir?

İhtiyari Mali Mesuliyet Nedir ve Genel Şartları Nelerdir?

Gündelik hayatta meydana gelebilecek kusurlu trafik kazalarında karşı tarafa verilen zarar bazı zamanlarda trafik sigortası limitlerini aşabilmektedir...

Devamını Oku
İkame otomobil konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

İkame otomobil konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

Aracınız bir kaza veya arıza sonrasında tamir görürken ikame otomobil cankurtaran gibi imdadınıza yetişebilir. Normal yaşamınıza asgari düzeyde kesint...

Devamını Oku