Generali Sigorta A.Ş

2018 Yılında Uygulanacak Trafik Cezaları Belirlendi

İlk Yayınlanma: 08.01.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Maliye Bakanlığı tarafından belirlenen trafik cezalarında, 2018 yılında yeniden değerlenme oranına göre yüzde 14,47 zam artışı gerçekleşti. İlk olarak 11 Kasım tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Tebliği’nde Maliye Bakanlığı tarafından yeniden değerleme oranının yüzde 14,47 olarak belirlenmesinin ardından 1 Ocak 2018 tarihinden itibaren uygulanacak trafik cezaları miktarları da yeniden hesaplandı. Ceza oranında artış olsa da geçen sene olduğu gibi bu sene de kesilen para cezasını 15 gün içinde ödeyen sürücülere yüzde 25 indirim yapılmaya devam edilecek.

2018 Yılında Uygulanacak Trafik Cezaları

  • 2018 yılında en düşük trafik cezası taşıma üstünde yolcu alan sürücülere 85 TL olarak kesilecek.
  • Belirlenen en yüksek trafik cezası ise 17 bin 65 TL ile geçici tescil belgesi basan ve araç sahibine vermek üzere yetkilendirilen tüm kişilerden; belirlenen usul ve esaslara aykırı hareket edenlere uygulanacak. Buna bağlı olarak yetkisi olmadığı halde tescil plakası basan ve dağıtan kişilerde 11 bin 885 TL ile cezalandırılacak.
  • Trafik işaretlerinin görülmesini engelleyecek ve trafik akışını bozacak şekilde Karayollarına bir şey atan ya da döken, güvenlik tesisleri ile trafik işaretlerine zarar veren ya da bu işaretlerin yerlerin değiştirenler ve bu işaretleri ortadan kaldıranlara ise 1 Ocak’tan itibaren 488 TL para cezası kesilecek.
  • Bunun yanı sıra trafikte diğer sürücü ya da sürücüleri rahatsız edici şekilde davrananlar ve seyir halindeyken araç telefonu ya da benzer haberleşme cihazları kullananlara 108 TL para cezası uygulanacak.
  • Aracında emniyet kemeri bulundurmayan ya da kullanmayan sürücüler ile motosiklet, motorlu bisiklet ve elektrikli bisikleti kasksız ve gözlüksüz kullananlar 108 TL para cezası ödeyecek.

2018 Yılında Trafikte Alkol ve Uyarıcı Madde Kullanım Cezaları

  • Hususi otomobilinde 0,50, hususi olmayan araçlarda ise 0,20 promilin üzerinde alkollü araç kullanan sürücüler ilk seferde 1.002 TL, ikincisinde 1.256 TL ve ikiden fazla gerçekleştiğinde ise 2 bin 18 lira para cezası ödemek zorunda kalacak.
  • Uyuşturucu ya da uyarıcı madde alarak araç kullanan sürücülere ise 5 bin 167 TL para cezası verilecek.
  • Uyuşturucu madde kullanıp kullanmadığını ya da alkolün kandaki miktarını tespit için gereken teknik cihazları kullanmayı reddeden sürücüler ise 2 bin 869 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

2018 Yılında Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezaları

  • 2018 yılında ehliyetsiz ya da sürücü belgesi olmadan araç kullanan kişilere 2 bin 18 TL para cezası uygulanacak.
  • Araçlarının muayene süresini geçiren kişiler ise 108 TL ödemek zorunda kalacak. Buna bağlantılı olarak 2018 yılında muayene istasyonları işletme şartlarına uymaz ya da gerektiği şekilde araçları muayene etmezse; ilkinde 8 bin TL, ikincisinde 13 bin 344 TL ve bu durum ikiden fazla gerçekleştiğinde ise 26 bin 692 TL para cezası kesilecek.

Trafik İşaret ve Levhalarına Uymayanlara Uygulanacak Trafik Cezaları

  • Trafik işaret ve levhalarına uymayan sürücüler 108 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.
  • Bunun yanı sıra kırmızı ışıkta geçen sürücülere ise 235 TL para cezası kesilecek.
  • Yönetmelikte belirlenen hız sınırını yüzde 30’dan fazla aşanlar 488 TL; belirlenen sınırı yüzde 10 ile yüzde 30’a kadar aşanlar ise 235 TL ödemek zorunda kalacak.
  • Buna bağlı olarak radarların yerini belirleyerek sürücüyü uyaran cihazları araçlarında kullananlara ise toplamda 2 bin 18 TL ile 3 bin 24 TL’ye kadar para cezası kesilecek.
  • Önündeki aracı yeterli takip mesafesinde izlemeyen ve dönüş kurallarına uymayan sürücüler 108 TL, yasak alanda sollama yapanlar ise 235 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

2018 Yılında Uygulanacak Park Cezaları

  • Kavşak geçişi önceliğine uymayanlar, otobüs, tramvay, taksi durakları ve diğer yasak alanlara park edenlere 2018 yılında 108TL para cezası uygulanacak.
  • Bunlardan ayrı olarak engelli park yerlerine aracını park edenler ise 216 TL para cezası ödemek zorunda kalacak.

2018 Yılında Ruhsatsız Araç Kullananlara Uygulanacak Cezalar

  • Ruhsatsız araç kullananlar ile tescil plakasını monte edilmesi gereken yerin dışında farklı bir yere takanlar 108 TL, yönetmeliğe aykırı plaka takanlar ise 488 TL ceza ödeyecek.
  • Tescil edilen araçları trafik belgesi ve tescil plakası almadan kara yoluna çıkanlar ise 2 bin TL ceza ödeyecek.
  • Aracına sahte plaka takan ve bu şekilde kullanan kişiler 2018 yılında 5 bin 942 TL para cezasına çarpılacak.
  • Taksilerde taksimetre bulundurmayanlar 488 TL para cezası ödeyecek. Bu cihazların bozulmasına neden olan ve bozuk durumdaki cihazları kullananlar kişiler ise 7 bin 623 TL para cezası ödeyecek.

Generali Sigorta'nın Kasko Sigortası hizmeti hakkında bilgi almak için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Benzer Başlıklar

Rayiç Bedel Nedir? Rayiç Bedeli Hesaplama ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Rayiç Bedel Nedir? Rayiç Bedeli Hesaplama ve Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Arz ve talep dengesinin bir sonucu olarak, herhangi bir malın sahip olduğu piyasaya değerine rayiç bedel denilmektedir. Rayiç bedel hesaplaması işlemi...

Devamını Oku
Sigorta Poliçesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sigorta Poliçesi Nedir? Ne İşe Yarar?

Sigorta poliçesi, sigorta şirketi ile sigortalı arasında, yasal olarak karşılanması gereken talepleri belirleyen bir sözleşmedir (genellikle standart...

Devamını Oku
Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Nedir?

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES), aktif çalışma yaşamınız süresince yaptığınız tasarrufları uzun vadeli yatırıma yönlendirebileceğiniz ve emeklilik dö...

Devamını Oku