Generali Sigorta A.Ş

Trafik Sigortası Hangi Durumlarda Ödeme Yapmaz

İlk Yayınlanma: 10.05.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 29.11.2022

Zorunlu trafik sigortası içinde birtakım genel şartlar mevcuttur. A3 teminat dışında kalan haller maddesinde zorunlu trafik sigortasının bazı durumlarda ödeme yapmayacağı net bir şekilde açıklanmıştır. Araç hareket halinde olmadığı zamanlarda ortaya çıkabilecek olan zararlar için herhangi bir ödeme söz konusu değildir. Zorunlu trafik sigortası aracın hareket halindeyken meydana getirebileceği zararları güvence altına alır. Kazaya sebebiyet veren ve kusurlu görülen araç sahibinin tazminat talepleri de ödemeye dahil edilmez. Zorunlu trafik sigortası sadece karşı taraftaki kişide ortaya çıkabilecek maddi veya bedensel zararları karşılar. Ayrıca kazaya karışmış ve sebep olan araç sahibinin eşi, çocukları, evlatlık edindiği çocukları ve birlikte yaşadığı kardeşlerinin zararları yüzünden de ortaya çıkabilecek tazminat talepleri ödenmemektedir. Kaza olduğu zaman zarar görenlerin yanında olan bagaj ve benzeri eşyalarının dışında römorklarda yer alabilecek eşyalar için ödeme talep edilemez. Kazadan dolayı ortaya çıkabilecek olan manevi tazminat talepleri ve davaları için de herhangi bir güvence söz konusu değildir. Kaza yapan araç sahibinin yasalar çerçevesinde sorumlu olduğu kişilere karşı ileri sürebileceği tazminat talepleri için de ödeme yapılmaz. Kazayı yapan araç sahibinin aracı veya bu araç ile çekilen römorklara gelebilecek zararlar yüzünden ödeme yapılmaz.

Kasko Fiyatını Öğren!

Aracın servis istasyonları bakım, onarım ve değişiklik sebebi ile bakıldığı dönemlerde zarar görmesi halinde de ödeme talebi yapılamaz. Bu tür sebeplerden dolayı talep edilen ödemeler sigorta tarafından karşılanmaz. İzinli veya izinsiz olarak düzenlenen yarış etkinliklerine katıldığınız durumlarda da risk size aittir. Yarışlara katılan araçlara eşlik edilmesi sebebiyle meydana gelebilecek zararlar için de ödeme söz konusu değildir. Çalınmış veya gasp edilmiş olan araçların meydana getirebileceği suçlar ve kazalar için araç sahibi sorumlu görülmediği için ödeme yapılmaz. Aracın çalındığı veya gasp edildiğini bilerek daha sonra aracı kullanmaya devam eden kişiler için de ödeme söz konusu değildir. Motorlu bisikletlerin kullanılması esnasında ortaya çıkabilecek olan zararlar da ödenmez. Terör eylemleri için kullanılan araçlar ile ortaya çıkan zararlar karşılanmaz. Yasalara göre araç sahibinin sorumlu olmadığı zararlar için yapılmamaktadır. Terör eylemlerinde kullanıldığı tespit edilen araçlar ve bu araçların terör eylemlerinde kullanıldığı bildiği halde kullanmaya devam eden kişiler için de ödeme yapılmaz. Dolaylı yollardan ortaya çıkan zararlar için ortaya çıkabilecek tazminat talepleri zorunlu trafik sigortası kapsamında değildir. Genel şartlarda yer alan teminat dışı kalan bu durumlar zorunlu trafik sigortasının amacını da göstermektedir. Trafik sigortası, sigortalı olan kişinin değil karşı tarafın ya da aracının zararlarını karşılayabilmesi için düzenlenen bir sigorta türüdür. Kazadan dolayı ölüm, sakatlık ve yaralanma gibi bedensel zararlar ile birlikte maddi zararlar da karşılanır. Kazaya neden olan araç sahibinin kendi aracında ortaya çıkabilecek olan zararlar kapsam dışı kalır. Sigorta çeşitlerinde genel olarak ortak olan bir durum da söz konusudur. Bu durum prim ödemeleri ile ilgilidir. Zorunlu trafik sigortası yaptırdıysanız ancak primleri ödemediyseniz, sigortanızın geçerliliği söz konusu değildir. Poliçeniz düzenlenmiş olmasına rağmen sigorta şirketinizin tazminat ödemesi gibi bir yükümlülüğü söz konusu olmaz. Sigorta primleri, sigorta poliçesinin üzerinde yazılıdır. Yazılı olan koşullarda da belirtildiği gibi sigorta şirketine düzenli olarak ödenmesi gerekir. Primlerin ödenmesi, sigortanın geçerli sayılabilmesi için en fazla dikkat edilmesi gereken konular arasında yer almaktadır.

Zorunlu Trafik Sigortası Manevi Tazminat Ödüyor mu?

Trafik sigortasının bütün durumlarda ödeme yapmaması, araç sahiplerinin daha dikkatli davranmalarını ve sorumluluk taşımalarını da gerektirir. Patlayıcı maddelerin taşınmaması en önemli noktalar arasındadır. Bu sebeplerden dolayı bir kaza meydana geldiği zaman trafik sigortası herhangi bir ödeme yapmaz. Kazalar neticesinde yaralanma, sakatlık ve ölüm gibi ciddi durumların ortaya çıkabileceği de asla unutulmamalıdır. Bu tür zararların meydana gelmesi manevi olarak da pek çok kişiyi sarsabilir. İnsanların hayatı kazalar sonucunda tamamen değişebilir. Hatta bazı özel durumlarda insanların hayatları boşunda yaşayabilecekleri ciddi kalıcı etkiler ortaya çıkabilir. Manevi tazminat talepleri, trafik sigortası tarafından karşılanmaz. Manevi tazminat talepleri hukuki yollardan, zararı meydana getiren kişi ve kurumlardan talep edilir. İşletilmeyen araçlardan dolayı meydana gelen hasarların karşılanması için belirli kriterler mevcuttur. Park halinde veya durdurulmuş halde olan araca çarpılması durumunda aracın yanlış park etmediğini ve doğru şekilde park halinde kaldığını mutlaka kanıtlaması gerekir. İçerisinde sürücünün yer almaması ve çalışır durumda olmayan araçların yer aldığı kazalara işletilmeyen araçların karıştığı kazalar adı verilir. Bu tür kazalar meydana geldiği zaman kazaya yol açan araç sahibinin sebebiyet verdiği maddi zararlar sigorta şirketi tarafından karşılanmıyor.

Hangi Durumlarda Maddi Trafik Kazası Tespit Tutanağı Doldurulmaz?

Maddi hasara yol açmış olan trafik kazalarında tespit tutanağı doldurulamayacağı durumlarda aracın konumu değiştirilmeden trafik polisi aranmalıdır. Kaza zaptı tutturulduktan sonra alkol raporunun elde edilebilmesi için trafik polisinin gelmesini beklenmelidir. Ancak kaza, jandarma bölge sınırları içerisinde yer alıyor ise kaza öncelikle jandarma karakoluna bildirilmelidir. Sürücülerden birinin ya da her ikisinin de sürücü belgesi olmadan motorlu araç kullanıldığı durumlarda kaza tespit tutanağı doldurulmaz. Sürücülerden birinin alkollü olduğu durumlarda da kaza tespit tutanağı doldurulmaz. Kazaya sebep olan araçlardan biri veya birkaç tanesi kamu kurumlarına ait ise ve kamu kurumlarına ait bir eşyaya zarar geldiyse tespit tutanağı tutulmaz. İkiden daha fazla aracın yer aldığı büyük trafik kazalarında birden fazla form kullanılması mümkündür. Bu tür durumlarda, her bir ayrı form sürücüler tarafından ayrı ayrı imzalanmalıdır. İmzalar için formun alt kısmındaki boş alanlar kullanılır. Araçların konumları değiştirilmeden önce farklı açılardan kazanın fotoğrafları tutanağa eklenmelidir. Kazadan sonra çekilecek olan bu fotoğrafları daha sonra sigorta şirketinize ya da karşı tarafın sigorta şirketine de iletebilirsiniz. Kaza zaptı işlemleri bittikten sonra araçlar anlaşmalı veya yetkili bir servise çektirilmelidir. Daha sonra ise hasar ihbarı yapılmalıdır. Kaza sonrasında aracınızı çekerek servise götürebilmesi için çekici çağırabilme hakkına da sahip olursunuz. Kaza sonrasında aracınızı kendiniz yerinden oynatırsanız ve farklı bir yere götürürseniz trafik sigortası açısından sıkıntı yaşayabilirsiniz.

Kazada Karşı Tarafın Trafik Sigortası Yoksa Ne Yapılmalıdır?

Meydana gelen kazada kusurlu olan aracın zorunlu trafik sigortası olmadan kazaya karışması, kusurlu olmayan tarafın hasarını bireysel olarak ödemesine yol açar. Bu sebeple, zorunlu trafik sigortasını yaptırmayı asla ihmal etmemelisiniz. Bir şekilde yer aldığınız kazada karşı tarafın sigortası olmadığını anladıysanız, vakit kaybetmeden polise ihbarda bulunmalısınız. Sigortasız bir araç ile trafiğe çıkmak kanunlar çerçevesinde suçtur. Sigortasız araç sahipleri kaza sonrasında maddi ve bedensel olan zararların tazminiyle ilgili risk alarak trafiğe çıkmaktadır. Ayrıca kaza sonrasında sürücülerin daha fazla zaman harcaması da sigortasız araçlar ile ortaya çıkar. Sigortasız bir araç sahibi ile anlaşma yapsanız dahi o kişi ile resmi olarak bir işlem yapmadığınız için iletişim kurmanızın zor olabileceğini de asla unutmamalısınız. Bu sebeple, meydana gelen kazalarda karşı taraf sigortasız ise polise ihbarda bulunmanız hasar ödemesi sürecinde hakkınızı yasal yollar ile arayabilmeniz için son derece önemlidir.

Benzer Başlıklar

Kışın Araç Sürmenizi Kolaylaştıracak 7 İpucu

Kışın Araç Sürmenizi Kolaylaştıracak 7 İpucu

Araba sürmek var, bir de kışın araba sürmek var. Bu iki ayrımı en iyi, düzenli bir şekilde aracını kullananlar bilir. Sabah aracı çalıştırmak için saa...

Devamını Oku
Yolda En Sık Karşılaşılan Araç Arızaları

Yolda En Sık Karşılaşılan Araç Arızaları

En özenli ve tedbir sürücülerin bile başına gelebilir! Yolda en sık karşılaşılan araç arızaları, bu arızaların içerikleri konusunda bilgiler...Araç...

Devamını Oku