Generali Sigorta A.Ş

DASK Nedir?

İlk Yayınlanma: 05.01.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 28.03.2023

DASK, konutların doğal afetlerden kaynaklanan hasarlarının karşılanması amacıyla hizmet veren Doğal Afet Sigortaları Kurumunun kısa adıdır. Aynı zamanda, devlet tarafından yine Doğal Afet Sigortaları Kurumu bünyesinde uygulamaya alınan Zorunlu Deprem Sigortası da kısaca bu adla anılır.

Zorunlu Deprem Sigortası’nın Amacı Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası’nın uygulanma ve zorunlu tutulma amacı; aktif deprem kuşaklarının kesişim noktasında bulunan ülkemizde, can ve mal kayıplarına neden olan deprem kaynaklı afetlerin en az hasarla atlatılmasını ve hasarların en üst düzeyde tazminini sağlamaktır. DASK, poliçenizde yer alan ilgili maddeler doğrultusunda, deprem sonrası maddi kayıplarınızı devlet güvencesi altına alır. Zorunlu Deprem Sigortası uygulaması, devletin depremden kaynaklanan giderlerini azalttığı gibi gelecekteki muhtemel hasarlara yönelik fon oluşumunda kullanılır. Vatandaşlar arasında sigorta farkındalığı yaratılmasına ve sağlıklı yapılaşmaya katkı sağlar. DASK poliçe primi tüm sigorta şirketlerinde aynıdır.

DASK Fiyatını Öğren!

Zorunlu Deprem Sigortası’nın Kapsamı Nedir?

Zorunlu Deprem Sigortası (DASK), evinizi ve işyerinizi deprem ve deprem kaynaklı  meydana gelebilecek zararlara karşı güvence altına alır. Bu güvencenin kapsamında; deprem sebebiyle oluşabilecek yer kayması, yangın, infilak ve tsunaminin doğrudan neden olacağı maddi zararlar yer alır. DASK ile binanızın güvence altına alınan temel varlıkları şu şekilde sıralanabilir: Temeller, sahanlıklar, çatılar, tavanlar ve tabanlar, asansörler, bağımsız bölümleri ayıran ortak duvarlar, koridorlar, bacalar, merdivenler, ana duvarlar, baca duvarları, istinat duvarları, yapının benzer nitelikteki tamamlayıcı bölümleri.

Zorunlu Deprem Sigortası Kapsamında Yer Alan Binalar

Zorunlu Deprem Sigortası genel olarak belediye sınırları içinde kalan meskenler için geliştirilmiş bir sigorta sistemidir. 6305 sayılı Afet Sigortaları Kanunu gereğince, özellikleri aşağıda tanımlanmış yapılar, Zorunlu Deprem Sigortası kapsamında güvence altına alınır:

  • Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar,
  • Bu binalarda yer alan, ofis ve benzeri maksatlarla kullanılmakta olan müstakil bölümler,
  • Doğal afetler sebebiyle devlet tarafından inşa ettirilen veya verilen kredi ile yapılan meskenler.
  • Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamına giren müstakil bölümler

Zorunlu Deprem Sigortası ayrıca yukarıdaki koşulları karşılayan;

  • Kat irtifakı tesis edilmiş binalar,
  • Tapuda henüz cins tashihi yapılmamış ve tapu kütüğünde vasfı “arsa vs.” olarak görünen binalar,
  • Tapu tahsisi henüz yapılmamış kooperatif evleri için de geçerlidir.

Bağımsız tapusu henüz olmayan ve 2000 senesinden önce yapılmış binaların sigortaları, kişinin talebi ve arsa tapusunda yer alan bilgilerle gerçekleştirilebilir.

Zorunlu Deprem Sigortası Başvurusu Nasıl Yapılır?

Zorunlu Deprem Sigortası – DASK kapsamına giren konut ve iş yerinize deprem sigortası poliçesi hazırlatmak için, gerekli belgelerle yetkili bir sigorta şirketine gitmeniz gerekmektedir. Başvuru sırasında yanınızda bulunması gereken belgeler;

  • Sigorta sahibinin kimlik ve iletişim bilgileri,
  • Sigortalanacak yerin tam adresi,
  • İlgili tapu bilgileri,
  • Sigortalanacak binaya ait inşa yılı ve yapı tarzı detayları,
  • Sigortalanacak binanın kat sayısı, hasar durumu, kullanım şekli ve brüt yüzölçümü

şeklinde sıralanabilir.

Zorunlu Deprem Sigortası İçin Ne Kadar Öderim?

DASK sigorta primi, sigortalanacak yerin özelliklerine göre değişkenlik gösterse de bir kez hesaplandıktan sonra tüm sigorta şirketlerinde geçerlidir, değişmez. Ülkemiz, Türkiye deprem bölgeleri haritası baz alınarak 5 ayrı risk bölgesine ayrılmıştır. Buna göre haritada yüksek deprem riskine sahip bölgelerde sigorta primleri  görece daha yüksekken, riskin düşmesi sigorta primini de aynı oranda aşağı çeker. Risk bölgelerinin yanı sıra, yapı kalitesine bağlı 3 farklı değişken de sigorta primi hesaplamada kullanılmaktadır. Binanın yer aldığı bölge ve yapının türüyle belirlenen birim fiyat, sigortalanacak yerin alanı ile çarpılır ve ödenecek yıllık DASK primi hesaplanmış olur.

DASK Ödemeleri Nasıl Yapılır?

DASK, gerçekleşen bir deprem dolayısıyla hasar görmüş sigortalı binalar için gerçekleştirdiği ödemeyi, belirlenen bir süreç ve şartlar dahilinde yapar. DASK tarafından, sigorta sahibine ödenecek tazminat tutarının netleşmesi ve ilgili evrakların tamamlanması sonrasında, ödemeler maksimum 1 ay içinde yapılır. Sigorta sahibi, bazı istisnai durumlarda tazminat hakkını kaybedebilir. Deprem sebebiyle oluşan hasarın, projeye aykırı ve bina taşıyıcı sistemine zarar verecek şekilde gerçekleştirilen bir tadilattan kaynaklandığı tespit edilirse, sigorta sahibi tazminat hakkını kaybeder. Siz de Zorunlu Deprem Sigortanızı yaptırın, ev ve iş yerinizi deprem kaynaklı maddi hasarlara karşı güvence altına alın. Generali Sigorta'nın Süper Evim Konut Sigortası'nı duydunuz mu? Yaşanabilecek konut zararlarına karşı evinizi ihtiyacınıza göre özelleştirilebilen konut sigortası ile güvence altına alabilirsiniz.

Benzer Başlıklar

DASK Sorgulama Nedir? Dask Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK Sorgulama Nedir? Dask Poliçe Sorgulama Nasıl Yapılır?

DASK poliçe sorgulama hakkında tüm detayları sigorta rehberimizde sizler için derledik. DASK poliçe sorgulama ile ilgili detayları öğrenmek için tıkla...

Devamını Oku
DASK Yaptırmadan Ev Kiralanabilir mi?

DASK Yaptırmadan Ev Kiralanabilir mi?

Zorunlu deprem sigortası yaptırmadan ev kiralama süreci ve DASK tazminatı süreci hakkında detaylı bilgi edinmek için hemen tıklayın.

Devamını Oku
Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Kat İrtifakı ile Kat Mülkiyeti Arasındaki Fark Nedir?

Mülk sahibi olmanın hem bireysel bağlamda hem de aile fertlerinin refahı anlamında herkesin isteği olduğu söylenebilir. Taşınmazların getirdiği avant...

Devamını Oku