Generali Sigorta A.Ş

Trafik Kazası Tazminatları Nelerdir? Nasıl Hesaplanır?

İlk Yayınlanma: 07.12.2021 Generali Sigorta Son Düzenleme : 29.11.2022

Trafik kazası, trafikte seyir halinde iken aracın başka bir araca, yayaya ya da herhangi bir yere çarpması sonucu oluşan olumsuz bir durumdur. Yaşanan bu durum karşısında maddi hasar söz konusu olabileceği gibi yaralanma ve ölüm durumları da oluşabilir. Trafik kazası tazminat hesabı ile kaza sonrasında herhangi bir mağduriyet yaşanmasının da önüne geçilebilir. Maddi hasarlı, yaralanma ve ölümlü trafik kazalarında ödenecek tazminat hesaplamasında, sigorta poliçesi üzerinde yazan esaslar dikkate alınır. Kaza sonrasında tazminat alabilmek için belli prosedürleri yerine getirerek zamanında başvuru yapılması gerekir. Başvurunun zamanında yapılması ve prosedür esaslarını yerine getirdikten kısa süre sonra ilgili sigorta şirketi tarafından tazminat ödemesi yapılır. Yaşanacak olumsuzluklarda ise poliçe sahibi tarafından sigorta şirketine dava açma hakkı doğar. Tazminat hesaplamasında, kaza tespit tutanağı üzerinde yer alan kusur oranı dikkate alınır. Kazada tamamen kusurlu bulunan kişinin tazminat alması mümkün değildir.

Trafik Kazası Tazminat Hesaplama Nasıl Yapılır?

Trafik kazası tazminat hesaplamasında belli kriterlerin dikkate alınması gerekir. Bu konuyu bir örnekle açıklayabiliriz. Örneğin kaza sonrasında maluliyete uğrayan kişinin malullük oranı % 50 olsun. Maluliyete uğrayan kişinin kazadaki kusur oranının % 20, yaşının 30 ve maaşının da 4 bin TL olduğunu düşünelim. Tazminat hesaplamasında 4 bin TL maaştan kusur oranı düşülmelidir. Çıkan miktar da maluliyet oranı ile çarpılmalıdır. 4000-% 20 kusur oranı=3200 TL. 3200x50/100=1600 TL gelir ve aylık işgücü kaybıdır. Söz konusu tutarın yıllık hesabı ise 1600x12=19200 TL'dir. Hesaplamanın son aşamasında 30 yaşında olan bireyin 7 yıllık pasif çalışma hakkı dikkate alınır. Bu da kişinin yaşına eklenmeli ve yıllık gelir kaybı ile çarpılmalıdır. 19200x37=710400 TL kişinin maddi tazminat rakamıdır.

Trafik Kazası Tazminat Davası Ne Kadar Sürer?

Trafik kazası tazminat zamanaşımı süresi hesaplanırken zararı gören kişinin zararı öğrendiği tarih baz alınır. Bu tarihten itibaren 2 yıl ve her durumda 10 yıllık süre sonunda tazminat zaman aşımına uğrar.

Trafik Kazası Tazminat Davasına Hangi Mahkeme Bakar?

T.C. hukuk sisteminde trafik kazalarına bakmaya yetkili olan mahkemeler, Asliye Hukuk Mahkemeleridir. Burada kazanın niteliği de ön plana çıkar. Kaza yapan araçta yolcu ya da yük bulunuyorsa davaya ticaret mahkemelerinin de bakması gerekebilir. Açılan davanın sonuçlanması 1-3 yıllık süreyi bulabilir.

Yaralanmalı Trafik Kazası Tazminat

Yaralanmalı trafik kazası sonrası ödenen tazminat, kaza sırasında tamamen kusurlu olmayan ve yaralanan kişinin mağduriyetini gidermek maksadıyla belirlenir. Tazminat hesaplamasında mağdurun yaşı, maaşı, trafik kazası teminatı ve kazanın ardından oluşan sakatlık oranı ve kazadaki haklılık payı dikkate alınır.

Ölümlü Trafik Kazası Tazminat

Yaralanmalı ya da ölümlü trafik kazalarında mutlaka olayın adli birimlere bildirilmesi gerekir. Yapılan tespit ve tutulacak tutanaklar, tazminat hesaplamasında dikkate alınacak öncelikli belgelerdir. Bu konuda yapılacak usul hatasından kaynaklı olarak tazminat hesaplamalarında çeşitli mağduriyetler söz konusu olabilir. Ölümlü trafik kazasında, yakınların tazminat alması söz konusudur. Bu durumda ölen kişinin kazada tamamen kusurlu bulunmaması gerekir. Tazminat hesabında ölenin yaşı, kazadaki haklılık durumu, pasif çalışma yılı, maaşı gibi kriterler baz alınır. Poliçede yazan teminatlar da dikkate alınarak ölümlü trafik kazası tazminat miktarı hesaplanır.

Maddi Hasarlı Trafik Kazası Tazminat

Maddi hasarlı trafik kazasında, kaza esnasında aracı zarar gören kişilere tazminat ödenir. Kaza esnasında yaralanma ya da ölüm olaylarının olup olmadığı, sürücünün kusur oranı ve kaza tutanağında belirtilen esaslar dikkate alınır. Kusur oranına göre, oluşan maddi zarar karşılanır.

Tek Taraflı Trafik Kazası Tazminat

Tek taraflı trafik kazası sonucunda araçta bulunan yolcu ve kaza sonrasında yaralanan kişilerin, araç sürücüsünün kusuruna bakılmaksızın tazminat alması söz konusudur. Burada yapılan hesaplamada da poliçede belirtilen esaslar çok önemlidir.

Trafik Kazası Kırık Tazminat Hesaplaması

Sigortalı aracın kazaya karışması sonrasında sürücü ya da yolcuda herhangi bir uzvun kırılması da söz konusu olabilir. Bu durumda da tazminat hakkı doğar. Tazminatın hesaplanmasında kazadaki haklılık durumu, kazanın tarihi, kişinin maaşı ve poliçe üzerinde belirtilen teminat bedelleri dikkate alınır.

Trafik Kazası Manevi Tazminat

Trafik kazasında manevi tazminat hakkını üç farklı durumu baz alarak değerlendirmek gerekir. Bu durumları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Trafik kazası sonucunda yaralanma meydana gelmişse,
  • Kazada ağır bedensel yaralanma durumu oluştu ise,
  • Kaza sonucunda ölüm söz konusu ise, mağdur olan kişi sigortalıdan manevi tazminat talebinde bulunabilir.

Yine trafik poliçesinde belirlenen esaslar ve bir kısım diğer hususlar dikkate alınarak mağdura hangi meblağda manevi tazminat ödenmesi gerektiği hesaplanır. Trafik kazası maddi tazminat hesaplama yönteminde yaşanan uyuşmazlıklarda olduğu gibi manevi tazminat hesaplamalarında yaşanan uyuşmazlıklarda da yargı yolu açıktır.

Kasko Fiyatını Öğren!

Trafik Kazası Tazminat Davası Dilekçe Örneği

Trafik kazası tazminat dilekçesi, poliçede belirtilen tazminat rakamlarından yararlanılamaması durumunda gündeme gelir. Dilekçede, talepte bulunanla ilgili bilgiler, poliçe numarası ve kaza hakkında bilgiler yer alır. Bunun yanında kişinin maaşı, doğum tarihi gibi hususların da dilekçeye eklenmesi gerekir.

Benzer Başlıklar

İkame otomobil konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

İkame otomobil konusunda yapılması ve yapılmaması gerekenler

Aracınız bir kaza veya arıza sonrasında tamir görürken ikame otomobil cankurtaran gibi imdadınıza yetişebilir. Normal yaşamınıza asgari düzeyde kesint...

Devamını Oku
Dain-i Mürtehin Nedir ve Dain-i Mürtehin Durumunda Ne Olur?

Dain-i Mürtehin Nedir ve Dain-i Mürtehin Durumunda Ne Olur?

Borç veren alacaklı anlamına gelen “Dain” ve rehn’den gelen rehin anlamındaki “Mürtehin” kelimeleri ile ifade edilen dain-i mürtehin bir alacağa temin...

Devamını Oku
LPG Yakıt Tüketimi Avantajları

LPG Yakıt Tüketimi Avantajları

LPG yüzde kaç tasarruf sağlar ve LPG avantajları nelerdir gibi sorular birçok araç sahibinin merak ettiği LPG konusunda ilk merak ettikleri arasındadı...

Devamını Oku