Generali Sigorta A.Ş

Araç Kullanırken Kaçınılması Gereken 9 Dikkat Dağıtıcı Etken

İlk Yayınlanma: 04.06.2018 Generali Sigorta Son Düzenleme : 22.11.2022

Trafikte yol alırken kaza yapma riskini artıran, hem can hem de mal güvenliğinizi tehlikeye sokan; araç kullanırken kaçınılması gereken 9 dikkat dağıtıcı etken.

Kasko Fiyatını Öğren!

Araç kullanırken kaçınılması gereken 9 dikkat dağıtıcı etken neler?

Sürüş güvenliğini sağlamak ve yol boyu korumak için; trafikte sadece kendiniz değil diğerleri için de kaza riski yaratmamak için dikkat dağıtan etkenlerden uzak durmayı bir alışkanlık haline getirmeli…

  • 1- Cep telefonuyla konuşmak Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre: Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmakta. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabiliyor. Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur. Cep telefonunu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur.
  • 2- Cep telefonu kullanmak (SMS yollamak, sosyal medya takip etmek) Araç kullanırken cep telefonuyla sadece konuşmak değil; SMS yollamak ya da WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanmak, e-postaları kontrol etmek ya da sosyal medya uygulamalarıyla meşgul olmak da büyük bir risk faktörü. Yapılan bir araştırmaya göre araç kullanırken mesajlaşma yada sosyal medya takip etmek, kaza riskini 23 kat artırıyor.
  • 3- Araç içindeki yolcularla ilgilenmek Tıpkı telefonla konuşmak gibi araç içinde bulunan yolcularla ilgilenmek de dikkat dağıtıcı bir etken. Zararsız gibi görünen bir tartışma, bir an için bile olsa başınızı arka koltuğa doğru çevirmenize neden olacak bir sohbet ya da sürüş tekniğinize gelen bir eleştiriye cevap verme kaygısı gibi durumlar sürücünün dikkatini olumsuz etkiliyor.
  • 4- Araç kullanırken yemek – içmek Yolda yemek yemek ya da içecek içmek de sürücünün dikkatini olumsuz etkileyen etkenlerden biri. Sıcak içeceğinizden tam bir yudum alacakken üzerinize dökülmesi ya da paketlenmiş yemeğinizi açmaya çalışırken gözünüzü yoldan ayırmak; önemsiz gibi görünse de kaza riskini artırıyor.
  • 5- Navigasyon cihazı ve haritayla ilgilenmek Yolda ilerlerken yön bulmanıza yarasa da navigasyon cihazı ya da harita ile ilgilenmek de, gözünüzü yoldan ayırmanıza neden olan etkenlerden. Dolayısıyla bu araçları sürüş esnasında kullanmak yerine araç içindeki yolculardan birinin yapmasını isteyebilir; araçta yalnızsanız da güvenli bir alana park ederek incelemenizi yapabilirsiniz.
  • 6- Aracın içindeki cihazlar ya da parçalarla ilgilenmek Trafikte ilerlerken can sıkıntısına en iyi ilaç; yolda iyi gidecek müzikler ya da radyo programı dinlemek. Ne var ki MP3 çalarınızı arabanın konsoluna bağlamak, dinlemek istediğiniz radyo frekansını aramakla uğraşmak gibi dikkat dağıtan etkinlikler gözünüzü yoldan ayırmanıza neden olur. Bunun için en iyisi arabaya binip daha yola çıkmadan dinleyeceğiniz şeyi seçmek ve ayarlamak, MP3 çalarların shuffle özelliğini açmak yol boyu yetecek kadar müziğiniz olmasını sağlayabilir. Yanı sıra aracın aynasını ayarlamak, torpido gözünde güneş gözlüğü aramak gibi araç parçalarını kurcalamak da dikkatinizi dağıtır. Bunun için arabanın motorunu çalıştırmadan önce ihtiyacınız olan her şeyi ayarlamalı…
  • 7- Aynaya takılmak Araç kullanırken kaçınılması gereken 9 dikkat dağıtıcı etken arasında; sürücülerin özellikle trafiğin sıkıştığı anlarda sıklıkla yaptığı, aynaya takılmak da yer alıyor. Aynaya dalarak saç-baş düzeltmek hatta makyaj yapmak, cildinizi incelemek gibi ayna ile haşır neşir olmak zararsız gibi görünse de kazalara sebebiyet verebilir.
  • 8- Dalgınlık Sürücüler araç başındayken, günlük dertlere dalmak ya da akıllarını kurcalayan bir sorunun içinde kaybolmak gibi zihinsel faaliyetlerle, yola yoğunlaşması gereken dikkatlerini kaybedebilir. Bunun için bilinçli bir sürücü olmanın en önemli kurallarından birinin dikkatinizi eksiksiz olarak yola vermek olduğunu unutmamalı.
  • 9- Dışarıdaki dikkat dağıtıcılar Tüm dikkatinizi yola vermiş ilerlerken; yoldaki bir trafik kazasını görmek için dikkatinizi kendi yolunuzdan başka bir yöne çevirmek, yolda karşılaşılabilecek dikkat çeken bir olayın ne olduğunu anlamaya çalışmak gibi etkenler aklınızı dağıtır. Yeni bir kaza olmasına sebebiyet vermemek açısından, siz tüm dikkatinizi kendi yolunuza verin!

Araç kullanırken kaçınılması gereken 9 dikkat dağıtıcı etken arasında yer alan her bir madde konusunda dikkatli olmak, kaza riskini azaltır. Tüm dikkatinizi yola vermiş ilerlerken, yolda başınıza gelecek tüm olumsuzluklara karşı aracınızı güvence altına almak için kasko sigortası yaptırmayı; sigorta hizmeti almak için Generali’ye danışmayı unutmayın.

Benzer Başlıklar

Kaskoda Yaş Sınırı: Kasko Kaç Yaşa Kadar Yapılır?

Kaskoda Yaş Sınırı: Kasko Kaç Yaşa Kadar Yapılır?

Kasko sigortası almak isteyenler için önemli bir kriter olan yaş sınırı araç sahiplerinin poliçe seçiminde dikkate almaları gereken bir unsurdur.

Devamını Oku
Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Full Kaskonun Diğer Kaskolardan Farkı Nedir?

Genişletilmiş kasko çarpma, çarpılma, hırsızlık, yanma gibi temel kasko sigortası hasarlarını karşılar. Bu teminatlara ek olarak araç sahibi ihtiyac...

Devamını Oku
Araba Kullanmak Bazen Her Zamankinden Daha Güzeldir

Araba Kullanmak Bazen Her Zamankinden Daha Güzeldir

‘İş hayatının stresinden, gündelik dertlerin yarattığı kaygıdan, hallolması gereken problemleri çözmeye çalışmaktan bunalan adam, yanına bir valiz bil...

Devamını Oku