Generali Sigorta A.Ş

Trafikte araç kullanırken, yol ve sürüş güvenliği öncelikli olarak sürücülere düşer. Bilinçli bir sürücü olmanın temel kurallarından biri trafik kurallarına uymak kadar yolda dikkat dağıtıcı etkenlere maruz kalmaktan kaçınmak... Günümüzde trafik kazası riskini artıran en temel öğelerden biri olarak, araç kullanırken cep telefonu ile konuşmak ve SMS yollamak ya da sosyal medya takip etmek gibi unsurlar gösteriliyor. Araç kullanırken kendimiz ve çevre için tehdit yaratmamak, kaza risklerini en aza indirmek görevimiz.

Araç kullanırken cep telefonunu bir kenara bırakın. Sürüş esnasında çok acil bir görüşme yapmayı gerektirecek durumda; trafiğin uygun olduğu bir noktada aracınızı kenara çekip, telefon görüşmenizin trafiğin akışını riske atmayacağı şekilde yapın.

Araç Kullanırken Cep Telefonu Kullanmak

Konu hakkında Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Hizmetleri Başkanlığı Trafik Araştırma Merkezi Müdürlüğü’nün hazırladığı rapora göre: Cep telefonlarının kullanımı sırasında sürücüler daha fazla hata yapmakta, bazı tehlikeli durumların ya hiç farkına varamamakta ya da önlem almakta geç kalmakta. Yapılan bir araştırmaya göre bu gecikme çevresel koşullara, aracın o andaki hızına ve sürücünün yaşına bağlı olarak 0.6 saniyeden 0.9 saniyeye kadar artabiliyor.

Aynı araştırmada cep telefonuyla konuşan bir sürücünün çevresindeki tehlikeli durumların bazılarını hiç fark edemediği görülmüştür. Buna göre sürücülerin basit bir arama yaparken yüzde 20, zihni çok fazla meşgul eden bir görüşme yaparken ise yüzde 29 olasılıkla tehlikeli bir durumu gözden kaçırabileceği bulunmuştur. Cep telefonunu kullanımı yalnızca numara çevirirken ya da konuşurken değil, telefon beklerken ve görüşme bittikten sonraki süre içinde bile kaza riskini arttırıcı bir etki yapmaktadır. 699 sürücü üzerinde yapılan bir başka araştırmada görüşme bittikten sonraki 5 dakika içinde kaza olasılığının 4.8 kat, 15 dakika içinde ise 1.3 kat daha fazla olduğu bulunmuştur.

Araç kullanırken dikkati yoldan ayırmaya neden olan şeyler arasında sadece cep telefonu ile sadece konuşmak değil; SMS yollamak ya da WhatsApp gibi mesajlaşma uygulamaları kullanmak, e-postaları kontrol etmek ya da sosyal medya uygulamalarıyla meşgul olmak da büyük bir risk faktörü teşkil ediyor. Yapılan bir araştırmaya göre araç kullanırken mesajlaşma ya da sosyal medya takip etmek, kaza riskini 23 kat artırıyor. Trafikte ilerken sürücülerin tüm dikkatlerinin odaklanması gereken yolken, cep telefonu ile meşgul olmak bu odağı dağıtıyor.

Araç kullanırken telefon ile konuşmak, sürücünün dikkatinde yüzde 20 ila 30 arasında kayba neden oluyor. Araç kullanırken cep telefonunun elde olmayıp, araca bağlı olması da durumda bir değişiklik yaratmıyor zira dikkati esas dağıtan Ele alınmadan kullanılan, araca bağlı telefonların risksiz olduğu düşüncesine sakın kapılmayın. Büyük yanılgıya düşersiniz. Burada dikkatin dağılmasına sebep olan telefonun fiziksel varlığından ziyade sürücünün yaptığı konuşmayla trafiğe olan odağının dağılması olarak gösteriliyor.

Trafikte bilinçli bir sürücü olmanın gereklerini yerine getirip, araç kullanırken cep telefonunu bir kenara bırakın! Yolda karşılaşabileceğiniz aksiliklere karşı aracınızı güvence altına almak içinse kasko sigortası konusunda bilgi almayı unutmayın.

En Çok Okunanlar