Generali Sigorta A.Ş

Günün hemen her saati içine düşülen trafik karmaşası yetmezmiş gibi bir de direksiyon başına geçen aceleci, özensiz ve dikkatsiz sürücüler de insanın sürüş keyfini olumsuz yönde etkiliyor. Kimi sürücüler sakin, trafik kurallarına saygılı ve etrafında olup bitene kayıtsız kalmazken kimi sürücüler ise bunun tam tersine trafik karmaşasına daha da çok karmaşa ekliyor (Trafikte en fazla karşılaşılan sürücü karakterleri konusundan bahsettiğimiz önceki bir blog yazımıza göz atmanızı öneririz). Trafikle baş ederken iyi bir sürücü olmanın kuralları arasında ilk sıralarda yer alan direksiyon başında sakin kalmanın yöntemleri neler, göz atabilirsiniz.

Direksiyonda Sakin Kalmak

İyi ve usta bir sürücü olmak için, istisnasız her sürücünün direksiyon başında özen göstermesi gerekenler mevcut. Örneğin konsantre olabilme yeteneği ve yerinde gözlem yapabilmek, yol ve trafik koşulları ne olursa olsun riskleri ve tehlikeleri farkında olabilmek ve bu riskleri en aza indirebilecek şekilde davranmak, aracı kullanırken hız sınırı gibi kuralları atlamamak, trafikte yer alan tek aracın kendi kullandığı araç olmadığını bilmek yani trafikteki diğer öğelere saygı göstermek, trafiğin sadece araçlar değil yayalar ve yola çıkabilecek diğer canlılar için de tehlike yaratabileceğini farkında olmak gibi...

Trafik ve yolda meydana gelebilecek durumları tanımlayıp, doğru zamanda doğru tepki verebilmek de iyi bir sürücü olmak için şart olan özelliklerden. İşte bu özelliğe sahip olmanın en öncelikli içeriği ise direksiyon başında sakin kalmanın yöntemleri konusuna hakim olabilmek. Direksiyon başında sakin bir sürücü olmak; örneğin aracınızla aniden burun buruna gelebilecek bir başka aracın sürücüsüne sinirlenip, trafiği olumsuz etkilemek yerine o anda durumu en uygun ve hızlı biçimde düzelmesine yönelik davranışta bulundurmayı gerektirir.

Bunun için yani direksiyon başında sakinliği muhafaza edebilmek için de gözlem yeteneğinize özen göstermek, konsantrasyon hakimiyeti ve tetikte olmak gibi durumlar kendinize olan güveninizi dolayısıyla da sakinliğinizi artıracaktır. Trafikte ilerlerken etrafınızı iyi tanıyıp, meydana gelebilecek durumları önceden kestirebilmekte sizin kendinize olan güveniniz ve sakinliğinizi korumanızın etkisi büyük olacaktır. Tüm dikkatinize ve sakinliğinize rağmen trafikte başınıza gelebilecek olumsuzluklara karşı aracınızı kasko ile koruma altına almayı da ihmal etmeyin.

En Çok Okunanlar