Generali Sigorta A.Ş

Hepimiz arada bir telefonu ellerinden bırakıp bizimle vakit geçirmelerini istesek bile internetin çocuklarımızın öğrenmesi ve oyun oynaması için harika bir araç olabileceğini biliriz; ancak risklerini de göz ardı etmemek lazım. Neyse ki dijital tehlikeleri evinizden uzak tutmak için alabileceğiniz birçok tedbir ve uygulayabileceğiniz çeşitli kontroller var. İşte çocuklarınızı internette güvende ve mutlu tutmanın yolu...

Siber zorbalığı önleyin

Çocuklarımızın sosyal ağlarının birçoğu sadece pozitif ve eğlenceli bir deneyim olacaktır ancak bazen tatsız durumlar yaşanabilir. Siber zorbalığın göstergeleri arasında internette zaman geçirdikten sonra duygu patlamaları ve normalde keyif aldıkları faaliyetlerden uzak durmak sayılabilir. Bir şey olduğundan şüpheleniyorsanız, çocuğunuzla sorunun ne olabileceğini konuşun ve onu dinleyin.

'Yabancı tehlikesi'ni tespit edin

Sosyal medya çocuklarınızın başkalarıyla bağlantı kurması için bir fırsat sunar. Ancak internette yabancılarla iletişim kurmanın risklerini anlıyorlar mı? Çocuklarınıza yabancılardan gelen 'arkadaşlık' veya 'takip' isteklerini silmelerini ve açık adları veya yaşları gibi kişisel bilgileri kesinlikle vermemelerini söyleyin. Ayrıca çocuğunuzun internetten tanıştığı yabancılarla kesinlikle yüz yüze görüşmemesi gerektiğini anladığından emin olun.

Ziyaret ettikleri siteleri her zaman takip edin

Çocuklarınızın yetişkinlere yönelik içeriklerle karşılaşmamasını sağlamak için birçok sitenin çocuk alanları veya ebeveyn olarak uygulayabileceğiniz kısıtlamaları vardır. Bu durumda bile, bu güvenli alanlarda uygun olmayan içerikler bulunabilir. Çocuklarınızın gördüğü içerikleri düzenli olarak kontrol ederek ve çalma listeleri gibi şeylere göz gezdirerek zararlı içerikleri bulabilir ve kaldırılması için siteye bildirebilirsiniz.

Gizliliğin korunması

Çocuklarınız çevrimiçi bir dünyada gittikçe daha fazla zaman geçiriyor, ancak kendileri hakkında çok fazla bilgi vermemeleri gerekiyor. Güvenli parolalar hakkında bilgilendirilmeleri (örneğin sıralı harfler (q-w-e-r-t-y kesinlikle kullanılmamalıdır) ve rutin olarak cihazlarından çıkış yapıyor olmaları ya da en azından gözetimsiz olarak internette gezinmemeleri önemlidir. Ancak sosyal ağlarda gizlilik ayarlarının nasıl çalıştığını anlamak ve maksimum düzeylerde olmalarını sağlamak hem sizin için hem de çocuğunuz için gereklidir.

Finansal güvencenin korunması

Dolandırıcılar savunmasız internet kullanıcıları için büyük bir tehdit oluşturabilir. Çocuklarınızı bilinmeyen mesajları ve bağlantıları açmamaları konusunda eğitin; bunlar kişisel bilgileri çalan 'truva atı' virüsleri içerebilir. Ayrıca çocuklar, önce ailelerinden izin almadan finansal bilgilerini vermemeleri veya internet üzerinden alışveriş yapmamaları gerektiğini bilmelidir.

Sınırların belirlenmesi

Son olarak, çocuklarınızın internet üzerinde maruz kaldıkları riskleri azaltmanın bir yolu var: onları internet dışında daha fazla zaman geçirmeye teşvik edin! Evde internet kullanımı için sınırlar belirleyin; örneğin, yemek masasında telefon kullanımını yasaklayın. Ayrıca, akşam belirli bir saatten sonra çocuğunuzun odasında hiçbir cihazın kullanılmasına izin vermeyin. Bunu yapmanız, en azından uyku alışkanlıklarını iyileştirmelerine yardımcı olacaktır.