Generali Sigorta A.Ş

Dijital teknoloji, hayatımızın birçok yönünü daha kolay ve sorunsuz hale getirdi. Ancak kişisel bilgilere ve verilere erişimi de çok daha kolaylaştırdı.

Neyse ki, verileri meraklı gözlerden korumak için herkesin uygulayabileceği birçok basit önlem var. Bu yazıda, bilgilerinizi çevrimiçi ve çevrimdışı olarak güvenli tutmaya yönelik basit ve etkili bazı ipuçlarını sizler için derledik.

Çevrimiçi Güvenlik

İnternet, bireysel hayatlarımıza birçok olumlu değişiklik getirdi ancak kişisel gizliliğin kaybolmasına da yol açtı. İnternet sitelerinde gezindikçe ve bu siteleri kullandıkça, her hareketimizin izlendiği ve kaydedildiği dijital bir iz bırakıyoruz. Bu, kişisel verilerimizin yanlış ellere geçme riski altında olduğu anlamına geliyor. Tabii, bu tehlikeyi önlemek için yapabileceğiniz bazı şeyler de yok değil!

Verileri yedekleyin

Dijital verilerinizin kopyalarını tutmak, kişisel verilerinizi korumanın en basit yöntemlerinden biridir ancak genellikle gözardı edilir. Verilerinizi yedeklemeniz, herhangi bir cihazınızın kaybolması, çalınması veya zarar görmesi halinde bilgi ve belgelerinizin güvende olduğu anlamına gelir. Harici bir sabit sürücü kullanarak bu işlemi kolayca yapabilirsiniz.

Kablosuz bağlantınızın güvenliğini sağlayın

WiFi sinyalleri genellikle evinizin dışına kadar ulaşır, dolayısıyla bilgisayar korsanları için kolay bir hedef olur. Şifrelerin mümkün olduğu kadar güvenli tutulması ve harf, rakam ve özel karakterlerin karışımından oluşan bir şifre kullanılması iyi bir önlem olabilir. Bunun yanı sıra, genel kullanıma açık kablosuz ağları kullanmaktan kaçının ve eğer kullanırsanız da, site adreslerinin HTTP yerine HTTPS ile başladığından emin olun. Çünkü HTTPS ile başlayan adresler daha güvenli bir bağlantı sağlar.

Antivirüs yazılımı kurun

Kötü amaçlı yazılımlar birçok bilgisayarın başına bela olur ve virüsler, casus yazılımlar gibi risk faktörlerini içerir. Kötü amaçlı yazılımlardan kaçınmanın en iyi yolu, iyi bir antivirüs yazılımı kurmaktır. Yaygın olarak bilinen bazı yazılım üreticileri arasında Norton ve McAfee yer almaktadır.

Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin

Şifrelerinizin en az 15 karakter uzunluğunda olmasını sağlayın ve sık sık şifre değiştirin. Daha da önemlisi, bunları herhangi bir cihazınızın yakınında saklamayın veya cihazın üzerine yazmayın.

E-postalara dikkat edin

E-posta yoluyla tüketicileri, kişisel bilgilerini paylaşmak için kandırmaya çalışan birçok bilgisayar korsanı mevcuttur. Temel bir kural olarak, bir şey yanlış gibi geliyorsa, hislerinize güvenin ve sizinle iletişime geçmek için hacker'lar tarafından bilgileri kullanılan şirketle veya kişiyle doğrudan görüşün.

Virüslere dikkat edin

Bilgisayarınızda virüs bulunabileceğine dair bazı işaretler vardır. Beklenmedik şekilde açılan pencerelere, düşük açılma hızına, yavaş performansa, aşırı eforla çalışan bir sabit sürücüye, çökmelere ve hata mesajlarına dikkat edin. Dosyalarınızın sebepsiz yere kaybolması ve depolama alanının aniden yetersiz kalması da bir problem olduğu anlamına gelebilir.

Sosyal medyadaki etkinlikleri sınırlandırın

Sosyal medya hesaplarınızı silmeyi veya en azından paylaştıklarınızı katı bir şekilde sınırlandırmayı düşünün. Doğum gününüz veya yaşadığınız yer gibi bilgileri yayınlamayın.

Çevrimdışı Güvenlik

Günümüzün dijital çağında çevrimdışı güvenlik genellikle gözardı edilir ancak bir belge izine de bir dijital ayak izi kadar kolay erişilebilir. İşte çevrimdışı verilerinizin güvenliğini sağlamaya yönelik bazı ipuçları...

Belgeleri yedekleyin

Önemli belgeleri tarayın ve bunları bilgisayarınıza kaydedin; böylelikle, her şeyin hem dijital hem de basılı kopyalarına sahip olursunuz.

Cihazlarınızı her zaman kapatın

Cihazlarınızı kullanmadığınızda kapatın ve taşınabilir veya masaüstü bilgisayarınız için bir kamera kapağı almayı düşünün. Kameranızı kullanmadığınızda bile, bilgisayar korsanlarının kameranıza erişmesi mümkündür. Bluetooth korsanlar için açık bir kapı olabileceğinden Bluetooth’u varsayılan olarak kapalı tutun.

Şifrelerinizi düzenli olarak değiştirin

Şifrelerinizi sık sık değiştirmeniz sadece çevrimiçi güvenlik için değil, çevrimdışı güvenlik için de geçerlidir. Bu, örneğin, telefon bankacılığı şifrelerinizi, banka şifrelerinizi, kasa şifrelerini ve herhangi bir kilitli kutuyu ve güvenlik kutusunu kapsayabilir.

Akıllı kapı kilidi

Bazı geleneksel kilitler kolaylıkla açılabilir. Eski bir kilidiniz varsa, bunu bir akıllı cihaz ile değiştirmeyi düşünün. Erişim için parmak izi kullananları, dijital anahtarı bulunanları ve kod gerektirenleri de kapsayan birçok farklı akıllı kilit mevcuttur.

Mektupları imha edin

Kişisel bilgileri içeren önemli mektuplar kolaylıkla yanlış ellere geçebileceğinden, bunları kesinlikle çöpe atmayın. Bu tür belgeleri imha edin veya yakın.

Eski kredi kartlarını kesin

Kimlik hırsızlığı gerçek bir problemdir; bu yüzden, süresi dolan bir kredi kartını doğrudan çöpe atmak yerine öncelikle kesmelisiniz. Bu, birilerinin kartınızdan herhangi bir kişisel bilgi edinmesini zorlaştırır.

Dosya dolabınızı kilitleyin

Birçoğumuz kişisel belgelerimizi dosya dolaplarında saklıyoruz. Dolabınızın kilitli olduğundan emin olarak bunların meraklı gözlerden ve hırsızlıktan korunmasını sağlayın.

Son olarak, dışarıdayken yanında taşıdıklarınızı sınırlandırın. Bütün kartları ve bilgileri tek bir yerde tutma alışkanlığını edinmek kolaydır; bu yüzden, çantanızı veya cüzdanınızı karıştırmaya zaman ayırın ve temizlik yapın. Sadece gerçekten ihtiyacınız olanları yanınızda taşıdığınızdan emin olun.