Generali Sigorta A.Ş

Araç lastiği her mevsim değiştirilmesi gereken ve aynı zamanda bazı riskli durumlara karşı önlem olarak da daima kontrol edilmesi gereken bir üründür. Güvenilir bir sürüş için hava koşullarına uyumlu lastikler kullanılması ve lastik değişiminin doğru şekilde yapılması son derece önemlidir. Araç kasko sigortalarının poliçeleri içerisinde de teminat altında yer alabilen lastik değişimi hizmetleri sayesinde acil durumlarda lastiğinizi değiştirebilirsiniz. Fakat yine de lastik değişimi konusunda bilgi sahibi olmanız sizler için yararlı olacaktır. Lastik değişimi için her zaman servise gitmenize gerek yoktur. Ufak tefek yönergeleri takip ederek sizler de lastik değişimi zamanı geldiği zaman aracınızın lastiğini kendi başınıza değiştirebilirsiniz. Lastik değiştirileceği zaman ilk etapta aracın düz bir zeminde yer almasını sağlamalısınız. Lastiğin değiştiği esnada aracın kaymaması hayati bir önem taşımaktadır. Bu sebeple, araç konumu stratejik bir şekilde ayarlanmalıdır.

Donanımlarınızı Yakından Tanıyın

Ayrıca trafik içindeyken etrafınızda yer alan diğer sürücülerin lastik değiştirdiğinizi bilmesi gerekir. Bunun için flaşörleri yakarak lastik değiştirmek için gerekli olan bütün araç ve gereçlerinizi uygun yerlere koymalısınız. Fosforlu yelek, acil durum uyarı üçgeni gibi araçlar bu noktada işinizi kolaylaştırabilirsiniz. Lastik değiştirirken herhangi bir sorun yaşamak istemiyorsanız aracınızı 1.viteste bırakmanız da gerekiyor. Aracınızda yer alması gereken teknik donanımlar arasında lastik değiştirme kiti de yer almaktadır. Lastik değiştirme kiti ihtiyaç duyacağınız hidrolik kriko, bijon anahtarı ve kriko tutucuyu sizlere sağlar. Bu ekipmanları hazır hale getirdikten sonra lastik değiştirmeye hazır hale gelmiş olursunuz.

Adımları Acele Etmeden Takip Edin

Lastik değişimi için bu adıma geçtikten sonra ilk olarak jant kapağını daha sonra ise cıvataları çıkarmalısınız. Bijon anahtarı vasıtasıyla çıkarabileceğiniz bu cıvatalardan her araç içerisinde dört ya da beş adet vardır. Krikoyu ise aracın altına düzgün şekilde yerleştirdikten sonra aracınızı havaya kaldırmaya başlayabilirsiniz. Bu esnada dikkat edilmesi gereken nokta krikoyu araba dingili ya da süspansiyon parçasının üzerine getirmemektir. Aracı kaldırdıktan sonra kalan cıvataları da sökebilir ve malzemeleri kaybetmeyeceğiniz bir yerde tutmaya başlayabilirsiniz.

Lastik değiştirme işlemini tamamladıktan sonra bu malzemelere tekrar ihtiyaç duyacaksınız. Lastiği bu aşamada kol gücünüz ile fazla zorlamadan çıkarın. Çıkardığınız lastiğin yenisini takarken ise dikkatli olun. Yeni lastiği yerine oturttuktan sonra cıvataları doğru şekilde yerleştirin. Bu adımı da tamamladıktan sonra artık ufak ufak işlemi sonlandırma aşamasına gelebilirsiniz. Krikoyu yavaş bir şekilde alçaltmak bu noktada önemlidir. Krikoyu alçaltarak aracı sakin bir şekilde yere indirin. Krikoyu alçaltma sırasında ve aracı yere indirirken lastiklerin mutlaka yere değiyor olduğundan emin olun.

Lastik Değiştirme Sürelerini Takip Edin

Lastik değişimi işlemini yaparken hızlı bir şekilde aracınız yere değer ise aracınızda zarar oluşabilir. Aracın en hafif şekilde yere inmesin sağlamanız aynı zamanda aracın teknik donanımlarının da korunabilmesi açısından son derece önemlidir. Aracı yere indirdikten sonra cıvataları yeteri kadar sıkarak jant kapağını kapatabilirsiniz. İşlemi bu tür ufak tefek detaylara dikkat ederek tamamlayabilirsiniz. Zorlayıcı hava şartlarının aniden bastırması, kazalar ve arızalar gibi durumlarda telaşa kapılmamak istiyorsanız araç kasko sigortasından da yararlanabilirsiniz.

Aracınızda kasko sigortası olduğu takdirde herhangi bir lastik patlaması meydana geldiği zaman sigorta şirketiniz size asistan hizmeti sunar ve lastiğinizi değiştirir. Lastiklerin değiştirilmesi kadar periyodik aralıklar ile bakımının yapılmasının da önemli olduğunu unutmayın. Özellikle mevsim geçişleri söz konusu olduğu zaman mutlaka lastiklerinizin ve aracınızın bakımını eksiksiz bir şekilde yaptırın. Kilometre hesabı yapmıyorsanız lastik değişim zamanı konusunda emin olabilmek için üretim tarihlerine de göz atabilirsiniz. Lastiklerin ortalama 45 ile 50 bin kilometre aralığında mutlaka değiştirilmesi gerekmektedir.

En Çok Okunanlar