Generali Sigorta A.Ş

Hazine ve Maliye Bakanlığının Sigortacılık Genel Müdürlüğü tüm araç sürücülerini ilgilendiren bir trafik sigortası genelgesi çıkarttı. Bu genelge ile mağduriyetlerin ve dolandırıcılıkların önüne geçilmesi hedefleniyor. Çünkü dolandırıcılar sıklıkla kredi kartı gibi araçları kullanarak kişilerin kimlik bilgilerini ele geçirmeye çalışıyor.

Dolandırıcılar farklı araçlar için trafik sigortası poliçeleri ödeyebiliyor ve bu ödemeleri üçüncü kişilerin kredi kartlarından tahsil edebiliyordu. Peki, yapılan değişiklikle ne gibi önlemler alındı?

Yeni Trafik Sigortası Maddeleri

Karayolları motorlu taşıtlarına zorunlu olarak mali sorumluluk sigortası uygulaması yapılıyordu. Yeni trafik sigortası maddelerine göre ‘’primi geri alınan poliçe’’ başlığında bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler şu şekilde uygulanacak:

  • Yeni maddelere göre merkezin sigortalılara trafik poliçesinin iptaline dair SMS bildirimi iletilecek. Bu bildirim, ilgili sigorta şirketi tarafında yapılacak.
  • Sigorta poliçesi ile ilgisi bulunmayan ve taraf olmayan üçüncü kişinin rızası olmadan hesap bilgilerine erişilemeyecek. Üçüncü kişilerin hesap, kart ya da kimlik bilgilerinin kullanılarak ödeme sistemlerine aktarılması için kişi rızası esas olacaktır.
  • Üçüncü kişinin rızası olarak sigorta şirketine ödenen tutar, şirket tarafından ilgili mevzuat doğrultusunda geri alınabilir. Bu durumda sigorta şirketi, trafik sigortasını iptal eder ve iptal gerekçesi ile poliçe bilgisi merkeze bildirilir. Sigorta bilgi ve gözetim merkezi, kullanıcıların mağduriyet yaşamasına engel olur.
  • Yeni trafik sigortasına göre, motorlu araç sigortası kapsamında kullanılan eşdeğer parçalar sertifikalı olmalıdır. Toplam eşdeğer parça sayısı baz alınarak en az %20 yerlilik oranı beklenecek.
  • Tebliğ edilen 2020 trafik sigortası değişiklikleri 1 Nisan’da yürürlüğe girecek. Sigorta merkezine sıra bazında atanan sigorta eksperleri görev yapmaya devam edecek. Eksperler, araçta oluşan hasar boyutu, aracın kilometre bazında kullanılmışlık değeri ve aracın rayiç değerini baz alacak. Buna göre hazırlanan basit tablolar üzerinden sigorta ücretleri hesaplanacak.
  • Yeni trafik sigortası genelgesine göre değer kaybının hesaplamasında ortaya çıkan standardizasyon eksikliğinin önüne geçilmesi planlanıyor. Hesaplamalarda oluşan uyumsuzluklar, yargı yoluna taşınarak maliyeti artırabiliyordu. Standart hesaplama yöntemleri kullanılarak bu uyuşmazlıkların engellenmesi sağlanacak.
  • Trafik sigortasında değişiklik, bedensel durumları da kapsıyor. Sürekli sakatlık tazminat ve destekten yoksun kalma gibi durumların hesaplanmasında ortaya çıkan anlaşmazlıkların çözülmesi için de çalışılıyor. Yeni düzenleme, bu konudaki yargı yükünü azaltmak için yeni bir hesaplama yöntemini kullanmaya başlıyor. Buna ilişkin madde de genel şartlar kısmına eklenecek.

Genelge Hangi Sorunları Çözüyor?

Yeni düzenleme kişilerin kimlik bilgilerinin korunmasına yardımcı oluyor. Üçüncü kişi sigorta merkezine başvurarak ilgisi olmadığı araç ve işlemleri bildirebiliyor. Bu durumda trafik sigortası için ödenen prim, bu kişiye geri ödenebiliyor. Ancak trafik poliçesi yönetmelikten kaynaklı olarak iptal edilemiyordu.

Bu durum, sigorta şirketi ve acentenin mağduriyetine sebep oluyordu. Ayrıca üçüncü kişinin kart bilgilerinin ele geçirilmesinden dolayı, sigorta şirketi ve acenteler bilim suçları savcılığında ifade vermek durumunda kalabiliyordu. Yeni çıkan yönetmelik ve düzenlemeler bu sorunu da çözmeyi amaçlıyor. Yeni maddeler sayesinde hem dolandırıcılıkların önüne geçilebilecek hem de üçüncü kişinin rızası olmadan yapılan poliçelerin iptali de gerçekleştirilebilecek.