Generali Sigorta A.Ş

Ülkemizin yüzde 92'si deprem bölgesi üzerinde yer alıyor. Dolayısıyla bu doğal afetle karşılaşma riski, gündelik hayatta tedbir alınması gereken önemli bir konu olarak öne çıkıyor. Olası bir deprem anında araba kullanırken yapılması gerekenler konusunda öneriler içeren yazımıza bir göz atın. Unutmamalı ki önlem almak hayat kurtarır...

Depremde Araba Kullanmak

Deprem anında aracınızla seyir halindeyseniz zaten halihazırda bir trafiğin içinde yer alıyor olabilirsiniz. Yanı sıra depremden sonra birçok kişinin daha yola çıkmasıyla; trafiğin sıkışması, panik halindeki sürücüler sebebiyle kazaların meydana gelmesi riski artacaktır.

Deprem anında ister kapalı bir alanda ister aracınızda olun; öncelikle sakin ve soğuk kanlı olmak gerektiğini unutmayın. Afet Koordinasyon Merkezi'nin verdiği bilgiye göre deprem anında araç kullanıyorsanız ilk anda yavaşlayın, yavaş yavaş sağa yanaşıp durun. Motoru durdurun. Kontak anahtarı yerinde kalsın, aracın dışına çıkın ancak kapıları kilitlemeyin. Ayrıca hızla gelebilecek ya da panikle yanlış - ters yola girebilecek sürücülere dikkat edin. Deprem anında eğer otoyolda ilerliyorsanız; yol kenarındaki aydınlatma direklerine ve eğer varsa ses yalıtım duvarlarına dikkat edin, devrilebilir. Tünel giriş ve çıkış yakınlarında durmayın buralarda yamaç kaymaları ve kaya düşmeleri olabilir.

Deprem sonrası cep telefonu şebekelerine yüklenme olacağı için aracınızın radyosundan yoldaki hasar ve diğer durumlar hakkında bilgi almaya çalışın. Büyük kamyon ve tankerlerden uzak durun. Yolda görebileceğiniz yangın gibi acil durumları yetkililere haber verin. Sarsıntı sona erdiğinde de tedbiri elden bırakmamak gerek. Depremin zarar verdiği yollarda yarıklar, çökmeler ve heyelanlar olabilir yanı sıra köprü ve viyadükler çökebilir.

Doğal bir afet olan depremden kaçış yok ancak alınacak tedbirlerle can güvenliğini sağlamak önemli. Bunun için aracınızda her zaman acil durum kiti, ilkyardım gereçleri, su ve battaniye, bir el feneri ve yedek piller, gerekli olursa kullanmak üzere düdük ve hijyenik malzemelerin bulunması tedbirli olmanızı sağlar. Aracınızla yolda karşılaşabileceğiniz yardım gerektiren durumlar konusunda tedbir almak için de aracınıza kasko sigortası yaptırmayı ihmal etmeyin...

En Çok Okunanlar