Generali Sigorta A.Ş

Pandeminin başlangıcından bu yana evde daha çok zaman geçiriyoruz ve birçok iş yerinin çalışanlarına evden çalışma imkanı sunduğu günümüzde her dört kişiden birinin uzaktan çalışabileceği düşünülmektedir. Kişisel alanınızı mümkün olduğu kadar konforlu hale getirmeyi istemeniz anlaşılır bir durumdur.

Ancak, kendi evinde oturanların oranının sadece yüzde 57,8 olduğu ülkemizde, kira sözleşmeleri ile ilgili düzenlemeler ve ev sahiplerinin kısıtlamaları bazen kişisel bir dokunuş yapamayacağınız anlamına gelebilir. Neyse ki kiracı olarak kira sözleşmenizi ihlal etmeden, depozitonuzu kaybetmeden veya sigortanızı etkilemeden evinize yeni bir soluk kazandırmak için yapabileceğiniz pek çok şey var.

Yapabilecekleriniz ve yapamayacaklarınız

Bir konut üzerinde hangi değişikliklerin yapılıp yapılamayacağı kira sözleşmelerinde detaylı olarak belirtilir ve genelde çok fazla değişiklik yapılması mümkün değildir. Bir kiracı olarak demirbaş üzerinde değişiklik yapmamanız beklenir; bu tür değişiklikleri yapma hakkı mülk sahibine aittir.

Yani, duvarları boyama veya resim asmak için duvarları delme gibi en basit şeyleri bile yapamayabilirsiniz. Ancak bazı ev sahipleri bu konuda katı davranmayabilir ve eski haline döndürme kaydıyla çeşitli değişiklikler yapılmasına izin verebilir. Örneğin bir oda yeşil boyalı ise ve kiracı maviye boyamak istiyorsa, odayı maviye boyayabilir ve sözleşme süresi sona erdiğinde oda tekrar yeşile boyanır.

Ev sahibinin esnekliği evde ne kadar ikamet ettiğinize de bağlı olabilir. Uzun süredir aynı kiralık evde oturuyorsanız ve ev sahibinizle ilişkileriniz iyiyse, normalde uzlaşmaya varmanız daha kolaydır. İzin almakta sorun yaşamasanız bile sonradan sorun yaşama ihtimaline karşı yazılı bir izin almanız önemlidir.

Ayrıca, sigortanızın kendi yapacağınız tadilatlardan ileri gelebilecek hasarları karşılayıp karşılamadığını bilmelisiniz. Normalde kiracılar mülk için sigorta yaptıramaz. Bazı sigorta seçenekleri sorumluluk teminatını içerse de bu tipik olarak ihmalden ziyade kazalarla ilgilidir. İhmal söz konusu ise, onarım kiracının sorumluluğudur; bu yüzden, poliçenizin kapsamında yer alan teminatları sigortacınıza danışın.

Kiralık evi kendi yuvanız haline getirin!

Ev sahibiniz çok katı biri olsa bile dekorasyon seçenekleriniz tükenmiş sayılmaz. Sadece hayal gücünüzü devreye almanız gerekir. Dekorasyonda büyük değişiklikler yapabilecek bazı kiracılar da maliyetin çok yüksek olması veya mülkteki değer artışının kendilerine faydalı olmaması nedeniyle buna yanaşmayabilir. Bu yüzden, konunun tüm detaylarını almak için, düşük maliyetli, kolayca sökülebilecek ve büyük bir etki yaratabilecek bazı dekorasyon fikirlerini sizin için derledik.

Yeşile yönelin

Bitkiler (veya yapay bitkiler) ile odalarınızı canlandırın. Günümüzde yapay bitkilerin kalitesi çok yüksektir. Bitkiler, tasarım açısından bir mekânın çok daha canlı görünmesini sağlar ve yeşil renkler göze çarpar. Bu kadarı sizin için yeterli değil mi? Bitkiler, anksiyeteye, stres düzeylerini düşürmeye, hafızayı, yaratıcılığı ve özgüveni artırmaya yardımcı olabilir.

Asmak ya da asmamak

En sevdiğiniz fotoğrafları sergilemek istiyorsanız, çerçevelerinizi duvarlara sabitlemek için bir tarafında cırt cırtlı bant diğer tarafında ise yapışkan bulunan askı şeritleri kullanabilirsiniz. Kaliteli markaların iddiasına göre, bu bantlar 7 kilograma kadar ağırlık taşıyabilmekte ve hasar vermeden sökülebilmektedir.

Aydınlanma

Aydınlatma armatürleri değiştirmenize izin verilmese de ampulü değiştirebilirsiniz ve böylece mekânın ambiyansı ve sıcaklığını istediğiniz gibi ayarlayabilirsiniz. Bluetooth veya kablosuz ağ üzerinden bağlanan akıllı ampullerin parlaklığı veya bazı ürünlerde rengi bir uygulama ile değiştirilebilir.

İstifleyin

Duvarlara raf çakamıyor musunuz? Desteksiz duran raf seçeneklerini inceleyin. Örneğin merdiven biçimindeki raflar son derece popülerdir ve makul fiyatlarla bulunabilir. Başka bir seçenek ise ahşap blokları veya kasaları üst üste istiflemek olabilir; üstelik bunları istediğiniz renkte boyayabilirsiniz.

Yumuşak bir dokunuş

Halı veya örtü gibi döşemelerle bir odaya zahmetsizce renk ve karakter katabilirsiniz. Ayrıca, çerçeveleri çeşitlendirmek ve sıcaklık katmak için askı şeritlerine duvar halıları asma fikrini de bir düşünün.

Gizli kapaklı işler 

Radyatör petekleri göz zevkinizi bozuyorsa, petek kabinleri kullanın. Ancak bunları duvara vidalamanız gerekebilir; bu yüzden önceden ev sahibinize danışmanız faydalı olacaktır.

Yapıştırmak da bir seçenek

Duvar çıkartmalarının çok cazip bir fikir olmadığını düşünseniz bile okumaya devam edin. Günümüzde çıkartmalar son derece kaliteli malzemeden üretilmektedir. Çıkartmalar fazla masraf yaratmadan duvarın tamamını kaplayabilir. Birçoğu boyaya zarar vermeden takılıp sökülebilir. Üstelik her yaşa ve zevke uygun tasarım seçenekleri bulunabilir. Kirada oturuyor olsanız da bulunduğunuz evin sigortalı olması son derece önemlidir. Özellikle kiralama sırasında abonelik başvuruları için DASK sigortasının bulunması şarttır. Her türlü afete karşı koruma sağlayan Generali DASK sigortası, olası aksiliklerde yanınızda.

En Çok Okunanlar