Generali Sigorta A.Ş

Dünya çapında her yıl 1,3 milyar ton gıdanın israf olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye’de ise bu rakam 18,8 milyon ton civarındadır. Türkiye'de ise bu duruma istinaden, tüketicileri bilinçlendirerek gıda israfını önlemek adına Gıdanı Koru kampanyası başlatılmıştır. Bu konudaki bilinçlendirme çalışmaları sayesinde, sıfır atıkla yemek pişirmeyi benimseyenlerin sayısı gün gittikçe artmakta. Leziz tariflerle bu çevre dostu yaklaşımı keşfedebilmeniz ve keşfedeceğiniz ipuçları ile gıda ve para israfını önleyebileceğiniz bu yazımıza gelin beraber bakalım.

Sıfır atıkla yemek pişirme nedir?

Sıfır atıkla yemek pişirme, artan gıdaları başka yemeklerde kullanarak gıda israfını önleyen bir uygulamadır. Gıdaya erişimin zor olduğu ve atalarımızın her malzemeyi en iyi şekilde kullanmak zorunda olduğu zamanlarda ortaya çıkan bir yaklaşımdır. Günümüzde, gıda çok daha bol olmasına rağmen, malzemeleri tekrar kullanmaya çalışmak hem çevreyi korumaya hem de tüketicilerin alışveriş harcamalarını azaltmasına yardımcı olacaktır. Sıfır atıkla yemek pişirme, örneğin marul, biber, keçi peyniri ve cevizli bir salatada türlü pişirirken artan biberlerden faydalanma gibi durumlarda zaman kazandırabilir. En zor kısmı ise artan gıdaların nasıl tekrar kullanılabileceğini bilmektir; bu yüzden, işte ilk adımı atmanızı sağlayacak bazı fikirler:

Meyve ve sebzeleri israf etmekten kaçının

Bazen bir biberin veya soğanın tamamını kullanamayabilirsiniz; kalan yarımı buzdolabına koyarsınız ve bozulana kadar orada kalır, tanıdık geldi değil mi? İşte bunu önlemek için, artan yiyecekleri küçük küpler veya ince dilimler halinde doğrayabilir tavuk veya tavada et pişirirken sebze garnitürü şeklinde kullanabilirsiniz. Peki ya kabak veya patates kabuğu? Çıtır çıtır cipsler hazırlamak için bunları iyice yıkayın ve yağda kızartın. Ayrıca bayatlayan meyveleri doğrayarak büyükannelerimizin yaptığı gibi harika bir kahvaltılık reçel yapabilirsiniz, üstelik bu şekilde organik mi acaba ya da nasıl yapıldı tarzındaki günümüzde aklımıza takılan birçok konuyu da çözmüş olursunuz.

Artan et veya balıkları değerlendirin

Örneğin, artan etlerden İskender kebabı yapabilirsiniz. Salça ve domates ile bir sos hazırlayın, ekmekleri doğrayıp tabağa dizin, etleri tereyağında kızarttıktan sonra ekmeğin üzerine alın, yoğurt ve sos ile servis yapın. Böylece, bayatlayan ekmekler de araya gitmeyecektir. Artan balıkları ise çocuklarınıza balık köftesi yapmak için kullanabilirsiniz. Balıkları biraz ekmek içi ve baharat ile yoğurun ve köfte haline getirin. Yumurta ve galeta ununa buladıktan sonra kızartın. Yanına biraz da patates kızartırsanız çocuklarınızın vazgeçemeyeceği bir yemek olacaktır; üstelik hiç gıda israfı olmadan!

Sıfır atıkla yemek pişirmenin avantajları

Sıfır atıkla yemek pişirme geçtiğimiz yıllar içinde popülerlik kazanmıştır ve birçok insan satın aldığı her malzemeden en iyi şekilde faydalandığını bilmenin tatminini yaşamaktadır. Yaratıcılığımızı ortaya çıkarırsak, gıdaları çöpe atmak yerine leziz yemekler yapabiliriz. Gıda israfını azaltmanın birçok avantajı arasında şunlar yer alır:

Çevre için faydalı

Sıfır atıkla yemek pişirme, aşırı gıda üretimini önler. Çocuklarımıza gıda israf etmemeyi öğretmek, uzun vadede daha fazla farkındalık ve sorumluluk hissi oluşmasını teşvik eder. Her malzemeden faydalanmanın nasıl ve neden iyi olduğunu ve bunun çevre üzerindeki pozitif etkisini açıklarsanız, gelecek nesillerin çevre için daha özverili yetişmesinde katkıda bulunmuş olursunuz.

Para tasarrufu sağlar

Sıfır atıkla yemek pişirme, süpermarkete gittiğinizde gıda israf etmeden kaç yemek yapabileceğinizi bilmeniz anlamına gelir. Sizler için hazırladığımız bu ipuçlarını okuduğunuza göre, her malzemeden en iyi şekilde faydalanabilir ve sıfır atıkla yemek pişirme sayesinde tasarruf etmeye başlayabilirsiniz. Gıda atıklarını önlerken ailenizin sağlığını da ihmal etmeyin; Generali Sağlık Sigortası ile ailenizin sağlığını güvenceye alın.

En Çok Okunanlar